Следва

Olympus µ TOUGH-3000 ще осъществи всяка мечта, стига да поискаш силно

Бъдни вечер по Ваня Филипова от Culinary with me. Ароматни кошнички с тиква

Неизбежно е! Във времето преди Коледа ни топли само илюзията за чудния семеен обяд на голямата богата...

Food преди 13 години

Неизбежно е! Във времето преди Коледа ни топли само илюзията за чудния семеен обяд на голямата богата трапеза, сред най-близките ни хора.

И сред поредицата от Най, Коледата, облечена в НАЙ-хубавите ни фантазии, се оказва и сред НАЙ-очакваните събития през годината.

Дали е защото ни събира заедно или защото ни отвлича от тривиалните задължения, този празник все още ни кара да правим странни, но ужасно любими и познати неща. Като например да редим играчките по елхата, да кичим дома със светещи лампички и да печем курабийки на фона на обичайния коледен филм по телевизията.

И за да пуснем съвсем Коледния дух, заключен в нас, направихме за теб една поредица от най-вдъхновяващите коледни ястия.

Разбира се, на помощ повикахме най-добрите импровизатори в кухнята – именно кулинарните блогъри.

Всеки ден на страниците ни неизчерпаемият източник на идеи в интернет пространството, наречен океан от блогове, ще ти показва по една авторска рецепта, ексклузивно за ViewSofia.

Седмият ни гост е Ваня Филипова
Culinary with me



Ваня, като всеки кулинарен ентусиаст и експериментатор, обича да снима, да пътува, и, пак според нея, да готви, понякога. Но според нас голямата й страст е перфекционизма.

Тя прави най-изящните десерти, украсява ги в лукс и ги снима, за да им се наслаждаваме. А поредното й произведение на изкуството се нарича ароматни кошнички с тиква. Ох, как ни замириса на Коледа, а на теб!?

Ето как да го направиш и ти у дома си, според рецептата на Ваня:

Ароматни кошнички с тиква


Не знам за вас, но в моите спомени за Бъдни вечер, на трапезата винаги присъства ароматната баница с тиква, орехи и канела, която само бабите и майките могат да приготвят с ръчно приготвени кори и прясно приготвена плънка, ароматизираща дома с неповторимо коледно ухание.

Е, сега и аз съм майка, но тъй като нито разполагам с времето, нито с нервите, а и изобщо не си падам по въртенето на кори за баници, ми хрумна идеята за рецепта, която по малко по-съвременен и лесен, но също толкова благоуханен начин да остави трайни спомени на моите деца.

Необходими продукти:
за 8 порции в зависимост от големината на формите


800 гр. сладка тиква
100 гр. кафява захар
50 гр. орехи, нарязани на дребно
50 гр. стафиди
1 ч.л. канела
½ ч.л. джинджифил
10 с.л. слънчогледово олио
2-3 листа готови, точени кори за баница
ванилoва захар да поръсване
натрошен натурален шоколад за декориране /по желание/
свежа мента за декориране /по желание/

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180С и с помощта на четка намажете формите за печене с олио /може да използвате алуминиеви форми за мъфини или огнеупорни форми за крем карамел/. Сложете корите за баница лист върху лист и с ножица изрежете квадрати с големина 10-12 см.

Положете ги в намаслените форми и с ръце оформете кошничките. Печете за около 10 мин. до златисто. Охладете готовите кошнички и отстранете от формите.

През това време почистете и настържете тиквата на едро ренде и я задушете на слаб огън заедно с остатъка от олиото, кафявата захар, канелата и джинджифила за около 20 мин. Отстранете от котлона и пасирайте до получаването на смес, наподобяваща пюре.



Добавете орехите и стафидите и върнете на котлона за още 10-15 минути докато се изпарят соковете на тиквата. Често разбърквайте и внимавайте сместа да не загаря. С получената смес напълнете всяка кошничка и поръсете с ванилена захар, декорирайте и сервирайте.

Oще от поредицата:
Бъдни вечер по Магдалина от "Гладната Акула": Домати с ориз, стафиди и кедрови ядки
Бъдни вечер по Цвета Маркова. Асеновградски постни сармички
Коледни сладки по Луиз от Salted Lemons: Канелени звезди
Свински медальони в ароматни треви с гарнитура от крехки аспержи и три вида сос. Коледa по Мария от LaMartinia
Бавно-печена свинска плешка с глазура от мед и подправки за Коледния обяд по Крис от My Soul Kitchen
Бъдни вечер по Йоана Петрова от Кулинарно – в кухнята с Йоана: Вълшебна зеленчукова пита

More Food