Следва

Човекът, който й подари чаша Domaine Marash

Да проследим пътя на чая в HAMACHI

В еднообразието от кухни, които предлагат столичните заведения, често избираме това, където се чувстваме най-уютно...

Food преди 13 години

В еднообразието от кухни, които предлагат столичните заведения, често избираме това, където се чувстваме най-уютно, където се доволни от обслужването и цената, която заплащаме за тях. Ето защо ценим места като японския ресторант Hamachi, където освен с изброените неща, впечатляват и с интересното си източно меню.

В търсене на нови преживявания и малко отдих от столичното напрежение посветихме една от съботните си вечери на японската култура, поднесена в 15 симпатични порции по време на чаената церемония, организирана в Hamachi. За първи път в България се прави чайна церемония, в която можеш да участваш, а не просто да бъдеш зрител, като освен това можеш да консумираш това, което се консумира по правило.

Типично за японските обичаи, чаената церемония е съпроводена с редица правила, едно от които забранява пушенето в залата на церемонията. За един пълен лаик в източните изкуства, това може би звучи просто като ритуал за пиене на чай и няма да бъде далеч от истината.



Това, което няма да предполага обаче вероятно ще бъде факта, че чаената церемония или както е по-правилно да я назоваваме Пътят на чая далеч не е просто пиене на чай. Той наистина е специален и се сервира накрая, предвождан от изтънчена вечеря в следния дух:

1. Ичимонджи – бял ориз
2. Ванмори – супа с мисо, даши и тофу
3. Мукодзуке – салата от лобстер, папая, грейпфрут, дайкон, соеви зърна
4. Саке
5. Агемоно – патладжани в червено мисо, саке, мирин и джинджър
6. Ориз с кестени
7. Нимоно – варени зеленчуци с морски дарове
8. Темпура
9. Якимоно – сьомга маринована в саке
10. Саке
11. Адзукебачи (кестени, кедър, соеви зърна, стъбла от бамбук, сладки картофи, червени картофи)
12. Цукемоно – мариновани зеленчуци
13. Хасун – съчетание на храни от морето и планината
14. Хашиарай – лека, прозрачна супа
15. Сладки и чай

Целта е тялото да се подготви и пречисти за духовното преживяване, което представлява приготвянето и отпиването на чай.



Изтънчено забавление от самото си начало и до ден днешен тя си остава елитарно изкуство. В Япония има различни видове церемонии – от сутрин точно в изгрев слънце до късно вечер. Броят на гостите обикновено наброява до 5 (у нас такова ограничение на спазваме), а броя на блюдата не може да бъде кратен на 4, заради асоциациите със смърт, които предизвиква йероглифа.

Всичко се приготвя същия ден и винаги има поетично наименование. Съдовете са различни и малки, а в тях често се поднасят много горещи ястия, затова сърбането тук е част от етикета. Всички ястия се поднасят в точно определен ред. За всеки детайл от приготвянето и поднасянето се следи с педантична точност. Продуктите са подбрани съобразно сезона.

Всяко чаено събитие има тема. Нашата беше един неповторим миг, една неповторима среща, което е и един от базисните свитъци на пътя на чая.



Чаят, който се използва при такива събирания, наречени чайди, е уникалният чай, наречен „Матча” или „кехлибара на живота”. Отглеждан и събиран при специални изисквания, това е един от най-скъпите чайове в света.

В началото приготвянето на чай е било само мъжко занимание, но в последствие към него проявява интерес и аристокрацията. В оригиналния си вариант, гостите си сервират един на друг, като първият е основният и той може да покани всички останали без последния – той се избира от домакина и има задължението да отсервира.

Досегашните церемонии се радваха на страхотен интерес, а следващата чайна церемония в Хамачи ще бъде на 25 януари.

Чайните церемонии в ресторант Hamachi се водят от Криси Прахова и Йоко Москович. Криси е сертифициран преподавател - чайна церемония стил Урасенке – III ниво и носител на награда от японското правителство за популяризиране на японската култура и чайна церемония. Криси е удостоена с честта да води чайната церемония при посрещането на японската принцеса в България.

Hamachi се намира в кв. Лозенец, ул. Орфей 3.

More Food