Следва

Филмовата звезда Хавиер Бардем беше избран за най-стилен мъж

Дизайнери за следене - Крисчън Кота

Запитан относно вдъхновението, което черпи за колекциите си, младият Крисчън отговаря така : „ Моята майка и...

All fashion преди 13 години

Запитан относно вдъхновението, което черпи за колекциите си, младият Крисчън отговаря така : „ Моята майка и баба ми… те бяха първите ми музи. Начинът, по който се обличаха и поведението им, бе моят урок по стил и елегантност. За мен те въплъщават пълното значение на думите.”

Роден в столицата на Мексико, Мексико Сити, Крисчън Кота заминава за Париж още като тийнейджър, за да учи рисуване. Скоро обаче разбира, че всъщност дизайнът на дрехи би бил по-добро поле за изява на артистичните му заложби и идеи. Отправя се към Ню Йорк, където е приет в небезизвестното училище по дизайн „Парсънс” – институция, известна с това, че е дала на модния бранш велики имена като Том Форд, Дона Каран и Нарсизо Родригез.

След като завършва престижният моден колеж, Крисчън работи известно време като асистент на Анхел Санчез, дизайнер, който е известен с колекциите си вечерно облекло и сватбени рокли. През 2009 г. 28-годишният дизайнер печели Наградата на модната гилдия за международна изгряваща звезда в категорията „дамско облекло”. Това е и очакваният голям пробив.

Кота твърди, че основното вдъхновение за колекциите си получава от шикозния гардероб на майка си и баба си. Преклонението пред жените в семейството му печели на Крисчън симпатиите на много известни дами, сред които богатата наследница Лорън Санто Доминго, Тинсли Мортимър, както и холивудските принцеси Роуз Бърн и Лейтън Мийстър. Последните често носят негови рокли на червения килим.


Пролет-лято 2011

Независимо от това, че Крисчън е млад, талантът му вече разцъфва. Той предпочита да разчупи черните устои, които властват в модата като използва познанията си за цветовете, получил в Париж.


Колекция есен-зима 2010/11

Експериментира с тъкани и принтове. Колекцията му есен-зима 2010 е вдъхновена от кубизма – използвайки характерните драперии, които изработва, Крисчън ги претворява в по-структуриран, по-сериозен стил. Цветовете, които преобладават са земни и минерални – охра, кървавочервено, мед, оникс, антрацит, виолетово. Екипът на сп. Vogue, заел почетни места на първия ред, е запленен от експериментаторските му способности.



За пролетно-лятната си колекция за сезон 2011 Кота черпи идеи от гледките и звуците в природата. Особено внимание отделя на акценти с пера, препратка към птиците, както и на абстрактни принтове, които карат дрехите да изглеждат като платно на художник.

Бяло, пастелни тонове, прасковено, прозрачни материи се смесват по естествен начин, така че пресъздават движенията в природата. Роклите имат изчистени кройки, а особено внимание привлича прасковената рокля с дълги ръкави. Дрехите излъчват лекота и внимание към естествените форми на женското тяло.
 

More All fashion