Следва

Double Trouble: Палта, шапки и поли

Висша мода за ценители: Louis Feraud

За Луи Феро се знае, че обича жените, дори той самият многократно отбелязва, че ги обожава и им се възхищава...

All fashion преди 13 години

За Луи Феро се знае, че обича жените, дори той самият многократно отбелязва, че ги обожава и им се възхищава.

Роденият през февруари 1920г. в Арл, Франция Феро служи като лейтенант във Френската съпротива, преди да намери истинското поприще за вдъхновенията си – висшата мода. През 1955г. отваря първия си бутик в Кан, след което се премества в Париж и открива бутик за висша мода на една от известните френски търговски улици.
През 1956 г. започва да се занимава с ready-to-wear колекции, а през 1975 г. първата линия мъжки дрехи е вече факт.

Отдадеността му на дамите е един от определящите фактори за Луи, за да започне да се занимава с мода. Дрехите му се правят за жените, които живеят в хармония със себе си, жени, които жадуват за комфорт и свобода. Феро се вдъхновява от различните превъплащения на жената, създавайки многообразие от теми и настроения, претворени в колекциите му. Французинът споделя: "За жените модата е възможносттта да изглеждат шик, да престъпят границата между реалност и желание".


Бриджит Бардо - една от големите звезди, която обожава дрехите на Louis Feraud

Талантът на артист като Феро не остава незабелязан и той започва да създава костюми за филми и за телевизията. Сред звездните клиенти на дизайнера е Джоан Колинс, за която той създава някои от дрехите за телевизионната поредица "Династия». Облича също така и Бриджит Бардо, както и звездите от сагата "Далас". Изящните и бляскави, но същевременно удобни за носене дрехи са слабост и на Катрин Деньов и Ким Новак.

Клиентка на Феро е и мадам Митеран, съпругата на бившия френски президент Франсоа Митеран.

В началото на 60-те години Феро наема цял екип млади неизвестни дизайнери като Жан-Луи Шерер, Маргот Брандт и Пер Спуук. Заедно със специалисти по цветовете и стилисти, създават «прогноза за времето», както самият Феро описва работата си, като тази «прогноза» предсказва тенденции.



Когато питат гениалния французин дали би създавал дрехи за жени от друга епоха и коя би била тя, Феро отговаря убедено: "Утрешният ден. Понеже често ми задават въпроса как ще изглежда модата през следващата година, възприемам себе си като артистичен медиум за онези хора, които имат способността да гледат напред в бъдещето."



Освен модата, Феро споделя, че има и друга страст – рисуването. От него черпи вдъхновение, за да развива цветовете, които използва за дрехите си. За него цветовете са фантазии от светлина, всички те се разливат в черното като спомени за слънцето. Феро подбира специфични цветови гами, различни за всеки сезон и заявява, че не се влияе от модните тенденции. "Единственото, което трябва да знаем в нашия бизнес е какво все още не съществува". С тази нагласа, екипът на Луи разработва нови цветове и идеи за платове.

Под лейбъла Феро излизат няколко аромата – Justine, Corrida, Fantasque , Fer, Jour de Féraud/Vivage, като козметичната компания Avon купува правата и лиценза за два от тях.

През 1989 г. екипът на Феро лансира линия за спортни облекла. През 1990г. отваря магазин на марката в Ню Йорк,а през 1992г. представят и колекция бижута.

Годината е съдбоносна за вече седемдесет и двегодишния творец, който решава, че ще се оттегли от модните среди.


Винтидж дрехи с етикета Louis Feraud са голяма находка

Завещава управлението на марката на дъщеря си Кики и бившата си съпруга Зизи. През 1999г. ready-to-wear отделът е продаден на холандската група Secon.

2000г. е годината, в която артистичен директор на марката става Иван Меспелие, като през юли същата година показва първата си колекция висша мода за компанията на Феро в музея "Musée des Monuments Français".

Меспелие е израснал в Нормандия, където като малък шие рокли за куклите Барби на сестра си. След завършване на образованието си, Меспелие работи няколко години с различни френски и италиански дизайнери на висша мода.

През 1989г. Меспелие започва като стажант при Клод Монтана, който по това време е начело на модната къща “Ланвен”. Даровитият французин трупа опит и при Валентино и Прада, където спомага за разчупването на линията на дрехите, като ги прави по-женствени и по-луксозни. Завръща се в Париж точно когато образът на легендарната парижанка се възражда. Като артистичен директор на компанията на Феро Меспелие открива своята завършеност като творец, създавайки типично френски стил, излъчващ женственост и фриволност.



През 2002г. немският гигант Ескада купува 90% от акциите на Феро, а Иван Меспелие напуска марката. Взето е решение компанията да се концентрира основно в създаването на ready-to-wear дизайн, като за нов художествен директор е избран Жан-Пол Нот, който набляга на лукс в дрехите.

Геният на Луи Феро като дизайнер, художник и писател оставя труднозаличима следа в модата. Светът губи този колос на висшата мода през декември 1999 г.,когато е на 79 години. Името му ще бъде помнено още дълги, дълги години, редом до тези на Коко Шанел, Баленсиага и Ив сен Лоран.
 

More from View Sofia

More All fashion