Следва

Гениалните прости неща: Печени гевречета

Readers' profile: Ако модата може да те обезличи напълно, това е смисълът й, казва Юлиан Садов

Срещнахме го за първи път в центъра на София, когато ни грабна със страхотния си външен вид, но го опознахме на...

All About Life преди 13 години

Има хора, които се побират в едно изречение, за други можеш да напишеш книга, но съществуват и такива, за които една дума е напълно достатъчна и това е “неописуем”. Юлиан Садов е именно такъв.

Срещнахме го за първи път в центъра на София, когато ни грабна със страхотния си външен вид, но го опознахме на страниците на ViewSofia и Sofia Street Style, като един от най-запалените коментиращи. Първото, което забелязваш в acheronta/fashionMyProfession е, че той винаги има интересно мнение, чието обосноваване трудно се събира на по-малко от 10 реда текст. Ето защо, докато вървяхме към мястото на срещата си с него, се настройвахме за продължителен разговор на поне три  чаши чай, приятен и главозамайващ, естествено!

И наистина, говорихме си дълго, но в негово присъствие 3 часа са като 30 минути, докато той елегантно пристъпва от тема в тема - от мода в политика, от философия в мода, от мода в изкуство, от чалга в мода, от чалга в образование, от музика в комунизъм, от Лондон във Виена и накрая си тръгваш научил много, но крайно недостатъчно.

Израснал е в Ямбол, където завършва гимназия, след което учи философия в СУ “Св. Климент Охридски”. Обикалял е Европа доста, а днес често го срещаме по улиците на столицата. Сред хората, които го вдъхновяват са имената на Йосиф Сталин, Ленин, Карл Маркс, Хегел и Мао Дзе Дун. Именно книгата “Ленин” и значка на Ленин са част от предметите, които Юлиан ни показа като негови любими.



Останалите бяха тъмните му очила и костюмът, който той описа като “материално доказателство, че през 86-а в България е имало фешън.” Говори с носталгия по 80-те години, които според него бият три пъти днешното време. Тогава да се обличаш е било освобождаващо, при положение, че изборът на дреха е бил много по-ограничен и ограничаван, хората сами са участвали в това да я доизкосуряват.

В тези години започва да се дразни на понятието Easy Fit, което среща в списанията изпратени от леля му. И до днес се противи, че фешън не е easy, това работи срещу идеята й. Ако беше лесно, нямаше да съблазнява, а тя трябва да е секси, да те предизвиква. „Сигурно аз съм единственият човек, който твърди, че е хубаво да си жертва на модата. Ако може да те обезличи напълно, това е смисълът й. Ставаш оръдие на самата нея и това е прекрасно.” в този ред на мисли каза и следното: "Ти нямаш пари за хляб, а си тръгнал да си купуваш YSL. Аз нямам пари за YSL, ти ме караш да си купувам хляб."

От него научихме, че най-продаваната дреха в света е ризата, а след нея и вратовръзката. Всъщност от него можеш да научиш много за мода, защото я търси на невероятни места. Например в Капиталът на Маркс “първият том е изцяло за дрехи – показва ти, че на пръв поглед стоката е вещ, но след анализ установяваш, че тя включва физически и теологични тънкости. Фешън е агресивно понятие – слагаш го във форма и веднага се променя, докато стил е реакционно.”



Смята, че най-модерният човек е Паскал, който заявява, че да си модерен означава да знаеш как да забавиш модерността. „Една дреха не ти обещава да те вкара някъде, а да те изведе нагоре. Ти ще я направляваш.”

Модата е на държавата и тя трябва да я направлява като всички други изкуства. Например, вместо няколко манекена да събират прах на витрината на един магазин, това може да бъде мястото, където млади артисти показват своите инсталации и държавата трябва да подпомага това, защото модата всъщност е може би най-близкият път до хората. Кой не се интересува от мода?! В този ред на мисли, харесва витрината на бутик Cache.

Колкото до образованието, предлага да се въведе задължително изучаване на чалга в училище и всеки част учениците да бъдат изпитвани на основоположни чалга текстове, кючек и биография на именити изпълнителки. Само така ще успеем, ако решим да се отърсим от нея.

В музикалния му плейър намират място пънк („пънкар никога не е означавало клошар. Пънкът е много скъпо нещо, заражда се във времето, когато социалната политика на Англия е осигурила на жителите й висок стандарт”), рап от 80-те, Вагнер и Канйе Уест. Най-великият филм е "Вертиго" на Хичкок, а Достоевски е трансцеденталният идиот на литературата. От много време се кани да посети постановка на Лили Абаджиева, „защото тя говори за театър, както ми харесва”.

Това е само една малка част от всичко, което можеш да научиш от Юлиан Садов, затова ще оставим този край отворен. Нямаме търпение да се срещнем отново с мисли за повече чай и малко повече свободно време!

 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.