Следва

Тази вечер откриват изложба керамика на Младен Баделски

След "Златен Глобус" идват и "Икар". Шампионът по номинации е спектакълът "Сирано дьо Бержерак"

Тази година СБА празнува й своя деветдесет годишен юбилей. Организаторите споделят, че ще отбележат...

Events преди 13 години

„Глобусите” бяха раздадени, време е за Икар.

На 27ми март 2011г. на галацеремония в Народния театър „Иван Вазов” Съюзът на българските артисти ще раздаде наградите „Икар” на отличените като най-добри спектакли и актьори за 2010г. Денят не е избран случайно, понеже тогава се чества и Международният ден на театъра.

Тази година СБА празнува й своя деветдесет годишен юбилей. Организаторите споделят, че ще отбележат събитието с оперна музика, балет и чувство за хумор.

Сред отличените за главна мъжка роля са Деян Донков за образа на Сирано в „Сирано дьо Бержерак”, Мариус Куркински за моноспектакъла „Български разкази” и Пламен Манасиев в „Суматоха”.

Оспорвано е съревнованието между дамите в категорията главна женска роля. Номинирани са Ивана Папазова за образа си на Ева в „Есенна соната”, Ирини Жамбонас, превъплътила се в Ремей в „Канкун” и Ангелина Славова за ролята си на Олга в „Нордост”. Актрисата бе отличена с Аскеер през миналата година за главна женска роля за същата постановка.

В категорията Дебют номинирани са Нина Боянова за режисурата на „Първа любов”, Павлин Димитров в същата постановка за ролята на Обичащия и Петър Лъджев за ролята си в „Ало,ало”.

За награда за най-добра режисура ще се борят Василена Радева за споменатият спектакъл „Нордост” , Александър Морфов за „Полет над кукувиче гнездо” и Теди Москов за „Сирано дьо Бержерак”.

Номинирани за поддържаща мъжка роля са Борислав Веженов в „Три сестри”, Владо Карамазов в „Сирано дьо Бержерак” и Иван Бърнев в „Полет над кукувиче гнездо”.

Актрисите, които ще се съревновават за поддържаща женска роля са Гергана Кофарджиева за „Преди/след”, Христина Караиванова в „Балкански синдром” и невероятната Цветана Манева в „Електра”.

За сценография отличени са Васил Абаджиев за „Фауст”, Огняна Серафимова за „Господин Колперт” и Чавдар Гюзелев за „Сирано дьо Бержерак”.

Номинираните спектакли ще се играят в театър „София” от 19 до 26 март в рамките на Софийския театрален салон, на който традиционно се показват представленията – претенденти за наградите.

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?