Следва

Уютна жилетка

Назаем взехме: „Мис България” не е професия

Един материал назаем от в. „Труд” ни подсказва защо Мис не е професия и ни връща в любопитните истории...

All fashion преди 13 години

Един материал назаем от в. „Труд” ни подсказва защо Мис не е професия и ни връща в любопитните истории на всички коронясани Мис от 89-та насам. Ето го пълния текст с малки съкращение:

„Мис България” не е професия. Това обаче момичетата го разбират на другия ден след “коронацията”. И осъзнават фразата “Известността е златно ложе, пълно с дървеници”. Титлата все пак е трамплин. Но дали ще е към смислена кариера, брак с “финансово правилен” човек или просто издигане в ценоразписа на онези агенции, за които всички говорят, но никой не е виждал каталозите им, е въпрос на “мискин” избор.

Миналата седмица вестник Труд представи своята гледна точка по въпроса за традициите в избора на красавици, и за съмненията, че на победителките не им е съвсем чист изборът.

Коронясването на първата “Мис България” през далечната 1929 г. - Люба Йоцова Веселинова, е яростно оспорено от подгласничката й Радка Йосифова, щото победителката освен красива била и... щерка на спонсора. Дори това, че едва не станала “Мис Европа” не спряло плювните. В първата шестица на конкурса се класирала и Лора Каравелова, обявена от журито в лицето на скулптора проф. Андрей Николов и проф. Асен Златаров, за трътлеста. Първата социалистическа “Мис България” е Бранимира Антонова. Последната - Соня Васи. Но понеже иде реч за “ерата на демокрацията”, спокойно можем да кажем: “В началото бе Соня Васи!”.

Ето как колегите от в. Труд представиха пътя на БГ миските от 1989 до наши дни, изводите оставяме на теб. Тексът е на Магдалена Гигова:

В началото бе Соня Васи!



Сексбомбата от Варна - едва на 14 зарязва “Олимпийски надежди” и тръгва с братя Аргирови. Сценичната закалка я коронясва за “Мис България” през 1989 г., а на “Мис Свят” в Лондон “русата амбиция” продължава “музикалната си традиция” и забива Пол Стенли от “Кис”.

Когато попада в САЩ случайна продавачка в бутик е поразена от красотата на българката и й урежда среща с издателите на “Плейбой”. Така Соня става първата (и засега единствена) българка, украсила мъжката библия в САЩ.

Напъните на Васи да пее рок я обвързват първо с бандата “Нейкид”, после с “Крийп” , но най-вече с барабаниста Васко Гюров, след като най-накрая се отказа от българските мъже, Соня роди от бейзболиста Брейди Андерсън, дъщеря си Бриана, а с издръжката от бащата на детето си осигурява охолен живот.

След това Соня взе да плете и ако се вярва на хвалбите й, самата Кармен Електра е позирала за корицата на “Плейбой” с неин шал. Към днешна дата: Покрай плетивата вече прави и чанти, които се продават в Ел Ей.

Среща новата си любов Тодор в България, той пък заради нея заряза банкерската си кариера, за да стане учител по тенис в училището на дъщеря й. Плейбойката съобщи, че започва да пише мемоарите си, които обещават да са сочни, пикантни и скандални.

Жени Калканджиева - модният сървайвър


Малцина знаят, че Жени Калканджиева, която сървайвърски успява да организира “Мис България” всяка година, всъщност го взема под наем от Ирина Папазова. Близки до шефката на “Визаж” твърдят, че мрази да я наричат “шестата по хубост в света”, но факт.

Като изключим титлата “Мисис Глоуб” на зъболекарката Румяна Маринова през 2004 г., Жени е най-добре класиралата се българка в историята на всички международни конкурси за красота.

През 1995 г. в ЮАР тя влиза в десетката! Въпреки мизериите на конкуренцията с открадната рокля и скритите обувки.

Калканджиева основа агенция, която работи с едни от най-красивите български модели у нас и по света. Клюката я свърза с братята Маргени и неизяснено до днес нападение, при което бе наръгана с нож. Омъжи се за 12 г. по-млад мъж и не спира да се снима! Лице на “Жени Стил” и “Чанти Светла” защото са приятелки с Жени Живкова и Светла Несторова, но не отказва и други ангажименти.

Гуркова - дъжд от диаманти



Наталия Гуркова е безспорно “Мис България” с най-много титли от международни конкурси. Тя се оказа не само красива, но умна и предприемчива. Наталия превърна името си в марка, която носи успех. При това никога не се обвърза с модна агенция, която да й пречи да подбира ангажиментите си.

Верен неин почитател й направи уебсайт, чието лого е “Българската богиня”. Там изчерпателно са подредени не малко факти за нея: “Мис България 98”, “Мис Туризъм Планета 99” (Гърция), “Кралица на красотата 99” (Москва), “Мис бикини 2000” (Франция). Височина: 174, Тегло: 49, Зодия: Телец, Хобита: колекциониране на скъпи пури; риболов; езда. Любима храна: риба.

Два пъти лице на Форум Българска мода, а после става директор реклама на форума. Води и рубриката “Суета с Наталия” в “Труд”. На първо място е сред 25-те най-желани българки в класацията на списание “За мен”.
Наталия учи пиар, дипломира се като юрист и дори за кратко работи като такава във футболната лига при Вальо Михов.

Щастливо омъжена за Джорджи Михалевич, живее в ЮАР и има магазин за бижута, в който тя лично подбира стоката. След появата на дъщеричката си Джорджия, “Мис България” започна да се застоява повечко в София, което даде повод на клюкарите да злорадстват, че с идиличния й брак е свършено. Но Гуркова запуши устите на сплетниците и преди Коледа замина за Южна Африка с дъщеричката си при любимия Джорджи.

Елена Ангелова в кантората на Батков



“Короната на “Мис България” е символът, който промени изцяло живота ми в модата през следващите 10 години. Държа я в стъклен шкаф и ми носи много положителни емоции.” Това признава Елена Ангелова, “реколта 1999”.

Тя е миската, около която никога не е имало и намек за скандал. Не демонстрираше, но и не криеше дългогодишния си приятел Николай, за когото се ожени и му роди син Александър. Напук на вицовете за блондинки, Елена завърши право с успех и плавно премина от модния подиум в кантората на Тодор Батков, където, казват, се справяла добре като юрист.

От Камелия до Ирина: Когато се окървавяваха основите



Не е задължително да си “титулувана” миска, за да ти тръгне в живта. Чалга идолът Камелия, която се изявява и като водеща по ТV 7, през 1994 г. става “Мис Чипровци”, което я отвежда на националния конкурс. Там се класира шеста, но това й дава основание да се гмурне в шоубизнеса със стръв.

Годината 1994-а е знаменателна за “Мис България”. “Буцестите” младежи разбират, че в конкурсите пада бая пара, пък и мацки като допълнителна екстра, и се намесват силово. Докато журито избира най-красивата българка, бомба избухва пред зала “Универсиада” и убива невинен мъж.

Ирина Вакарелова става подгласничка, но печели голямата награда - омъжва се за организатора на конкурса Васил Папазов. Който пък по-късно се оказва първата жертва на “красивата, но кървава война” за миските.

Ирина Папазова и до днес управлява наследената модна агенция “Интерсаунд”, която навърши 21 години. Тя държи правата за конкурсите “Мис България” и техните мини издания за деца, “Супермодел на България” и “Кралица на красотата”.

На 3 януари т.г. Ирина роди син Самуил от приятеля си Иво.

“Мистър България” - бос на модна агенция




Изборът на Мирослав Йончев за “Мистър България” през 2003 г. разлюти Евгени Минчев, който явно имаше други планове за титлата.

“Да, сериозното ни пререкание продължи 2-3 години и Евгени си направи нелош пиар. Единствената ми полза бе, че твърдо не могат да ме подозират, че съм гей. А “Мистър България” станах 4 дни след като спечелих титлата световен шампион по фитнес в Москва”, коментира Йончев. Той се класира втори на “Мистър Вселена” и взе приза “Мистър Менхънт” за модел с най-добра физика в Сеул. С което запуши устата на Евгени Минчев, който твърдеше, че приличал на ... Селин Дион.

Миро е завършил английска гимназия и политология. В момента е щастливо женен за Симона и е заобиколен от красиви жени. Защото е съсобственик на модна агенция “MY Agency” с над 250 момичета.

Маги Вълчанова бори трафика на хора



Магдалина Вълчанова, “Мис България 2000”, вече е сгодена за мъжа на живота си Румен Георгиев, от когото има син със същото име. Но грижите около малкия не й пречат да се отдава със страст на каузата си - борба против трафика на хора.

Миналата година Маги заедно със Софи Маринова и Устата обикаляше из България като “хвърковатата чета” по проекта “Пълно шест”. Фондация “Фейс ту фейс”, на която Вълчанова е управляващ директор, оползотворяваше средства, събрани от звездите на “ВИП брадър 3”. С тях обучаваха гимназисти от цяла България как да предпазват връстниците си да не станат жертви на трафик.

Елена Тихомирова вече е “Мис Пей, сърце”



Елена Тихомирова, “Мис България 2003” разби представите за моделките, които задължително учат психология, право или пиар и... завърши с отличие “Информационни технологии”.

След като стана втора подгласничка на конкурса “Супермодел на света” в Китай, синеоката панагюрка реши, че е постигнала върха в кариерата, слезе от подиума и загърби лустрото на хайлайфа. Преди пет години тя потъна в обятията на финансиста Иво и хич не мисли да се измъква от там. Докато избягваше светския блясък, Тихомирова търсеше себе си чрез различни артистични хобита и накрая основа рекламна и парти агенция “Пей, сърце”.

Напоследък се увлича да прави сладкиши, като съчетава вкусове и измисля рецепти.

Ивайла Бакалова, неуязвимата



Животът на Ивайла Бакалова, “Мис България 2001” е белязан от скандали. Баща й, д-р Божидар Бакалов, лежи за изнасилване в американски затвор.

Когато спечели титлата, Ивайла бе набедена за любовница на Илия Павлов. После роди дъщеричка Рая от не по-малко скандалния Румен Гайтански-Вълка. Дърляше се махленски с Аня Пенчева във “ВИП брадър”. За капак обещаната от агенцията на Ивайла “Пик енд мор” Дженифър Лопес хич не се вясна у нас.

Несломимата Ивайла понастоящем пробва да продава недвижими имоти в Англия.

Непозната, но пък богата



Силвия Димитрова е име почти непознато в България. Но италианското списание “Фокс Уомо” не само я сложи на корицата, ами й посвети 10 страници. Последната й световна кампания е за боите за коса “Велла”.

Скоро и по нашите фризьорски салони ще виснат плакатите с неузнаваемата рижа Силвия. Заради ефектните си релефи моделката на “Ивет-фешън” работи системно за бельото “Триумф”, “Агент провокатьор” и “Вероника Верде”.

Тя е и лице на световната кампания на последната марка. Българката снове между Милано и Лондон с отбивка в Ню Йорк. В модните среди е известна като изключително дисциплинирана и отговорна, никога не закъснява и не мрънка. Дори ако снимките са както на миналия 22 декември - по бански върху заледено езеро в Швейцария.

Силвия рядко участва в ревюта, защото е прекалено секси, а с ръста си от 175 см е и... малко нисичка. Въпреки това е дефилирала два пъти за “Кавали”, а на ревюто на “Армани” е развявала коси пред Джордж Клуни.

От 8 години Силвия живее със средностатистически италианец Рикардо. И си плаща сама сметките.

От модния подиум - в съда



“Аз съм различната “Мис България”, казва коронясаната през 2009 г. Антония Петрова и се аргументира: “За първи път с короната се окичва млада жена с образование, а не момиченце. И веднага показах приятеля си, вместо да казвам, че сърцето ми е свободно, какъвто е лайтмотивът на всяка “Мис България”, избирана досега.”

Въпреки това, или може би точно по тези причини, Антония бе една от най-хулените носителки на титлата. Тя обаче си изкара мандата, подкрепи безброй благотворителни инициативи и реши да “мине на друго ниво”.

“Мис България 2009” по цял ден виси в съда, където е на задължителния за всеки дипломиран юрист 6-месечен стаж. “Приключих с модата. Гмуркам се в дебрите на правото. Не желая да бъда вечната Мис.”

Гаджето на Руши - лице на световна марка



В България манекенката Таня Илиева е по-известна като “гаджето на Руши Видинлиев”. Любителите на нестандартното бг кино я знаят от главната й роля в “Дзифт”, но по света името й е определено марка.

Влиза във “Визаж” когато е на 15 и веднага прави впечатление с необичайната си красота. От там я свързват с парижкия агент Ерик Дюбоа, който я представлява по целия свят.

Досега Таня е дефилирала за “Ив Сен Лоран”, “Кензо”, “Луи Вюитон”, “Живанши”, “Аликзандър Маккуин”, “Джон Галиано”, “Кристиан Лакроа” и много др.

Последната по-голяма новина около Таня е, че успя да обиколи отново планетата, този път като рекламно лице на линията Holiday 2010: Love the Present на престижния бранд Banana Republic. Кампанията бе заснета през изминалото лято в САЩ с фотографа Пеги Сирота.

Таня Илиева учи културология. “Защото обожавам историята, искам да знам за света и красивите неща, в които човекът е вложил смисъл”, обяснява избора си тя. „Не съм нещо извънредно”, казва републиканската шампионка по конен спорт.

Ирен - никога Мис, винаги топ модел



Когато кажат “топмодел”, в съзнанието на мнозина изпъква Ирен Онтева. Тя няма нито една титла за красота.

Първите си крачки в телевизията Ирен прави като рекламно лице на шампоан. Още тогава демонстрира решителност, след като, спъвайки се в кабелите на камерата, трябва да избере кое да пусне - шампоана в ръката си или кърпата, която прикрива тялото й. Избира да остане “облечена”.

Ирен Онтева е позната от многобройни рекламни фотосесии (позирала е дори бременна), занимавала се е с износ на гъби, завършила психология, участвала е в “Сблъсък”.

След като роди сина си Кристиан от бизнесмена Христо Сираков, Ирен намали проявите си като модел и се гмурна в организирането на конкурса “Мис сирена”. Кризата отложи провеждането му миналото лято, но Ирен се е заканила да върне блясъка на проекта си.

От години чарът на Онтева обезоръжава състоятелния италианец Давиде Бучолини, но още не се е решила да мине под венчило.

Красавицата учреди фондацията “Кристиан и Франчи за усмихната България”. Франчи е дъщеричката на Давиде. Освен даренията за български талантливи деца и детски домове, организацията подкрепи хората от италианското градче Л' Акуила след земетресението, сринало до основи всички стотици сгради там.
 

More All fashion