Следва

Съвсем по градски

Какво харесахме от мъжката седмица на модата в Милано есен-зима 2011/12

Намираме се в разгара...

Fashion преди 13 години

Намираме се в разгара на мъжките седмици на модата, сигурно вече си разбрал. И ще си говорим за мъже, тенденции за следващата зима и това, което се случи по подиумите в Милано от 15-и до 18-и януари.

Харесваме това, че типично момчешката и мъжка визия започна да се връща, защото честно да си признаем хич я нямаше в последните няколко сезона. Виждахме мъже в поли, корсети, че дори и на високи токове, което беше меко казано стресиращо.

Но Милано показа, че луксът не е позабравен за сметка на идеята и ни впечатли подобаващо.

За следващата зима първи сред тенденциите като че ли се нареждат английското червено и тъмносиньото. И като казваме червено, не си представяй точно червено, а го забъркай наум с малко кафяво до получаване на точния нюанс.

Цветните акценти са малко, а бунтарският дух на кожата във всичките й измерения е по-силен от всякога.

А ето и това, което наистина ни се иска да виждаме върху мъжете, ако е възможно. По азбучен ред, за да е честно.

Alexander Mcqueen



Сара Бъртън си знае работата и започва да го доказва. Макар и леко странната тенденция на прекалено големите връхни дрехи да е смущаваща, наслояването на епохи, което тя е постигнала чрез емблематичните идеи на Лий е похвално.

Допада ни идеята за смесване на основни цветове на различни материи в един аутфит, както и силният цветен акцент. Най-много харесахме това, че когато разбиеш мислено всяка визия на отделните й компоненти, колкото и налудничаво да изглеждат заедно, поотделно те са абсолютно приложими за всеки. От избелените панталони до спортните якета с принт.

Bottega Veneta



Разлиствайки колекцията в началото ти идва да си кажеш „Готино, но скучно!” още на третия модел, но изведнъж погледът ти се приковава в шокиращо цветните акценти, които са способни да съживят и най-безжизнения и като-по-учебник вид.

Също харесахме комбинацията на еднакви цветове в различните им нюанси (цвят горчица+кафяво+охра). Ясен е фактът, че Bottega Veneta са добри, щом става дума за кожа, а тук има доста – от панталони, якета, тренчове, до кръпки, аксесоари, че дори и тениски.

Burberry Prorsum



Една изключително чакана колекция с оглед на огромния успех, на който се радва Кристофър Бейли напоследък. Ние пък се радваме, че той надживя така да се каже стриктното рок звучене.

Харесахме простите комбинации на от два до три артикула - „oversized” палтата в наситени цветове и блузоните с предна част от кожа с косъм. Тук настъпи и мястото да споменем астрагана като силно присъствие в повечето от колекциите, а за дъжда в края на шоуто няма да се повтаряме.

Dolce & Gabbana




Изведнъж секси италианецът се оказа залят от лека пънк вълна с лондонски характер. Но в това, разбира се, няма нищо лошо. В почти 90-те аутфита, които видяхме на подиума, харесахме едноцветните костюми, които се промъкваха между денди визиите и тези на типичния бунтар с осемдесетарски широки и избелени джинси с навити крачоли и тиранти.



Харесахме съчетанията на костюм със спортно зимно яке и саката с двуредно закопчаване, които в края на колекцията преминаха в диско ерата, обсипани с пайети.

Gucci



И като говорим за лукс в Милано невъзможно е да пропуснем Gucci, макар и Фрида да не е Том. Представи си кожи от всякакъв вид - с косъм, гладки, лицеви, кафяви, върху яки, алигаторски чанти, къси якета, дълги палта от дълъг агнешки косъм - всякакви. И те са само като акцент.

Иначе харесахме късите пуловери от букле, големите плетени шалове и комбинирането на меки и нежни цветове, макар и дължината на повечето панталони да ни накара леко да повдигнем вежди - май са прекалени, а?!

Jil Sander



Една от двете ни любими колекции е тoчно тази. Raf Simons продължава да развива идеята от лятото за минимализъм в силни, дори неонови цветове, като тя започва да звучи все по-интригуващо в мъжкия гардероб.

Малко смело, естествено, но пък така красиво! Харесваме „slimfit” кройките на панталоните, съчетани с тениски и жилетки, леко в стила на 60-те. А да приобщиш портокаловия и розовият цвят към зимния гардероб на мъжа е нелека задача. Комбинациите са от семпли едноцветни дрехи, а материите - неочаквано интересни.

Prada



Способността на Миуча да променя концепцията си из основи всеки сезон е похвална, но честно казано този път е леко скучновата.

Харесахме си обаче пуловерите и триъгълниците, която се забелязва на доста места, както и вдъхновението от 70-те. И тук, както и в почти всички други колекции, виждаме кафявия костюм, макар и в тази да е скроен от велур.

Trussardi 1911



Втората ни колекция фаворит е под ръководството на Милан Вукмирович, който сякаш през последните няколко сезона пазеше силите си за 100-годишния юбилей на марката.

В тази колекция той очевидно се обръща към корена на модната къща – кожата, която е във всеки тоалет и всеки детайл. Допада ни идеята за парка от фина кожа, както и комбинацията на кожен панталон с бяла риза с пластрон.

Versace



Мъжът според Донатела определено е със силно, но овладяно излъчване.

Харесваме съчетанието на кожено яке или елек върху костюм или палто в камилски цвят. Естествено и тук има много кожа, съчетана с плетива, кашмир и солидно количество син цвят. Акцентите са пуловерите и аксесоарите – ръкавици в синьо, кожени колани на талията и кръгли очила.

Z Zegna



Младежката линия на Ermenegildo Zegna си проправя път все по-устремено. В тази колекция може би ключовата дума е „широк” или „oversized”. Но въпреки всичко балансът е постигнат доста умело, до момент, в който дрехата не стои като взета назаем. Огромни палта, широки панталони с перфектна кройка, прекрасни карамелени нюанси, каре и кашмир се съчетават по необикновен начин.

Милано завърши с добра равносметка, а в момента в Париж кипи усърден труд по подиумите, за който ще ти разкажем съвсем скоро.

В Берлин пък започна представянето на дамските колекции, където ще присъстваме ексклузивно!

Със съдействието на:

More Fashion