Следва

Editors' choice: Моята спалня мечта

Kак да "си намериш място" в малък апартамент

Животът в малък апартамент може да има своите предизвикателства, но в същото време може да бъде уютно място, което да декорираш и да наречеш свой дом...

All About Life преди 13 години

Животът в малък апартамент може да има своите предизвикателства, но в същото време може да бъде уютно място, което да декорираш и да наречеш свой дом.

Ако опитваш да откриеш още място в малкия си апартамент или поне да го усещаш като по-голям, не си сам. Способността да направил мястото си мултифункционално, удобно и в същото време естетично е сред най-големите предизвикателства за собствениците на малки апартаменти.

Но, не се отчайвай, възможно е. Светлината в тунела идва от няколко прости съвета, който веднага ще внесат дозата уют, за която всички мечтаем.

1. Направи мястото си мултифункционално.

Без значение, дали живееш в спалня, студио или дали споделяш личното си място с много съквартиранти, апартаментът ти трябва да е способен да използва едно пространство за много функции. Масата в трапезарията ти може да се използва за офис маса, върху която да стои лаптопът ти, когато не се храниш, както и за работна маса за хобита и други дейности. Оползотвори мястото на кухненския плот като зона за сядане, забавления, хранене и допълнително помощно пространство, когато готвиш. В дневната си използвай сгъваеми легла и разгъваеми канапета за дивани през деня и място за сън нощем.



2. Използвай повече рафтове и скрити шкафове

В малки места тези две неща са най-добрите ти приятели. Нареди книгите си върху рафтове над врата, например. Избягвай затворените шкафове, който само отнемат пространство. Същото важи и за мястото под леглото. В гардероба използвай повече рафтове, от колкото закачалки – побират повече.

3. Използвай светлината и цвета като твои съюзници



За да направиш апартамента си оптически по-голям, позволи на максимално количество светлина да влиза в него. Използвай и светли цветове, неутрални и убити тонове. Когато домът ти изглежда по-просторен и ти ще се чувстваш по-комфортно в него. Опитай се да избегнеш цветовото раздробяване на стаите в апартамента си. Използвай един преобладаващ цвят навсякъде и експериментирай с нюансите му. Така апартаментът ти визуално ще изглежда като едно голямо пространство.

4. Използвай грабващи окото мебели



Най-готиното в това да имаш малък апартамент е, че не се налага да имаш много мебели. Малкото, които така или иначе трябва да присъстват, избери специални и набиващи се на очи. Красива дъска на леглото в спалнята ти или пък място за забавление, което ще привлича вниманието на всичките ти гости. Не забравяй и стените. Картини, стенописи, снимки могат да оживят стените ти с цвят без много работа.



За да започнеш с посочените идеи, първо реши дилемите си с всички неща, които използваш или използваш рядко в апартамента си. След това реши къде точно искаш да освободиш повече място и започвай!


 

More All About Life