Следва

Дом на кафето

Пролетен Haute couture в Париж или това, което ние наричаме истинска мода

Изминалата седмица бе изпълнена с мода и то не каква да е, а тази, от която започва всичко...

All fashion преди 13 години

Изминалата седмица бе изпълнена с мода и то не каква да е, а тази, от която започва всичко – висшата.

Haute couture колекциите за пролет-лято 2011 бяха показани в Париж и честно казано по всичко личеше, че индустрията се отърси от тази т.нар. криза и започна главоломно да експериментира с количество и най-вече качество. Видяхме огромно количество фини бродерии и инкрустации, пайети, дантела. Точно както една кутюр колекция трябва да изглежда.

И на пролет, като на пролет. Меки ефирни тонове, близки до бялото, както и самото бяло в големи количества. И като контрапункт на тези почти безцветни съчетания, много силни и наситени цветове и флорални принтове, точно по в прет-а-порте тенденциите за лятото.

Още един тренд от лятото се промъкна тук (Chanel, Armani Prive’). Панталонът бе неразделна част от много тоалети, но не в комбинация просто със сако, а под поли и рокли.

А ето и акцентите по азбучен ред.

Alexis Mabille



Дрехите на Mabille винаги са ни карали да се усмихваме заради гениалната си елегантност, постигната по много опростен начин. Колекцията е разделена на две – бяла и цветна.

На практика всеки модел е разработен в два варианта – чисто бял и в наситен цвят или комбинация от цвят и флорален принт. Проста, но ефектна идея.

Armani Prive'



Абсолютния фаворит за сезона. Господин Армани ни върна във времето, когато висшата мода беше лаборатория на идеи, често невъзможни за носене, но пък спиращи дъха.

Футуризъм, винил, електрически цветове, дори леки препратки към великите Рабан и Мюглер.

Колекцията започва с вариации на класически костюм с пола, но съчетани с тесни панталони в метални цветове. После моделите прерастват в рокли, сякаш дошли от друга планета, с причудливи и главозамайващи кройки със силни акценти. А накрая видяхме известно количество пачуък, инкрустирани камъни, бродерии и метал.

И тези аксесоари, достойни само за couture.

Chanel



Честно казано, да се влюбиш от пръв поглед в тази колекция, която всъщност е и най-голямата от всички, не е лесно. Но после виждаш пословичната нежна елегантност и всички детайли и бродерии, които правят от колекцията истинска висша мода и си казваш, че не всичко е загубено.

Всъщност Лагерфелд си знае работата добре и всеки следващ път го показва по все по-очевиден начин.

Е, тук имаме дори джинси haute couture, което впрочем е гениална идея, защото в крайна сметка всичките тези жени, които носят тези прекрасни сака от пепит с ръчни бродерии, ги съчетават с дънки или панталони в ежедневието си.

Защо пък и тези панталони да не са couture?



Колекцията е почти безцветна, но разчита на виртуозния детайл и тоновете ръчен труд по моделите. Дрехите създават впечатление за безтегловност и нежност.

Christian Dior



Галиано ни отведе в 40-те и 50-те години на миналия век, по времето на великите кутюриери. Вдъхновението този път са рисунките на René Gruau, който по това време илюстрира жената Dior по изключително красив начин.

Всъщност колекцията е олицетворение на това, което си представяме, когато някой каже Dior – елегантност, красиви силуети, много напластяване с акцент на талията, искрящи цветове в перфектни комбинации.

Elie Saab



Винаги свързваме моделите на Saab с рокли, предназначени директно за червения килим.

Женственост, сексапил, много тюл и елегантност. Този сезон не прави изключение. Бродерии и апликации на цветя се преплитат с цветни принтове и нежни тонове до постигане на точната доза романтика.

Givenchy



За допирните точки между великия японски Butoh танцьор Kazuo Ohno и азиатските анимационни роботи ни разкзва Рикардо Тиши. Десет модела, десет азиатки и десет рокли, които са чиста проба висша мода.

Без ревюта и без помпозни овации, а с респект и адекватно отношение към дрехите и жените, Рикардо за втори път показа колекцията си в салоните на апартамент в центъра на Париж.



Типични японски мотиви, пера, наслояване, нежност и прозрачни материи се срещат с роботичните шапки, дело на Филип Трейси.

Jean Paul Gaultier



Кой друг би се сетил да събере пънк и кан-кан на едно място? И то по най-добрия начин.

Моделите излизаха под нежния глас на Катрин Деньов, която в типичен за отминалите времена на висшата мода стил разказваше за моделите и за това, от какво са изработени.

Тъмни, луксозни платове, тюл, сатен, коприна и вариации на велур и малки нотки вълна са отправните точки, претворени в емблематичните мотиви от творчеството на дизайнера, но по нов начин. И отново Andrej Pejic, но този път в ролята на булката. Колко пънк ви се струва това? Много!

Maison Martin Margiela



Малко изненадващ обрат на събитията в къщата на Margiela, но в това няма нищо лошо. Огромна палитра от цветове, апликации, преплитания, кожа, пайети а ла Margiela.

Изключителни конструкции, които са отличителен белег на къщата и още един отличителен белег напоследък – Таня Илиева.

Valentino




Като гледаш колекцията на Pier Paolo Piccioli и Maria Grazia Chiuri си мислиш за карамелени бонбони и ванилов сладолед, неизбежно е.

Върховна елегантност, почти никакви цветове, макар и да присъстваха два червени модела, но няма как, това е Valentino. Карамелени и розови нюанси, преливащи се в маслено зелено и златисто, много прозрачни материи и изненадваща простота в голяма част от моделите. Харесахме флоралните мотиви и прекрасните дантели.
 

More All fashion