Следва

Стол, но не като всеки друг

Топ 10 на най-добрите скандинавски дизайнери

Основните черти на скандинавския интериорен стил са естественост и простота. Свеж, без никаква суетност - този...

All About Life преди 13 години

Основните черти на скандинавския интериорен стил са естественост и простота. Свеж, без никаква суетност - този стил ще задоволи както модерния, така и традиционния вкус.

Скандинавският стил е събрал в себе си такива черти като сдържаност и малко суровост, студенина, както и любов и уважение към природата. Именно затова интериорният стил от Севера съдържа минимум декорация, всичко е в светли нюанси, направено от прости натурални материали. Дървените мебели са от светло дърво, стени също са светли.

Цветовете на пода и мебелите естествено трябва да си подхождат, спирайки се на сиво, бежово, синьо, зеленикаво. Декорацията почти отсъства, но скандинавският интериор излъчва спокойствие и порядък.

На скандинавския полуостров традиционна е любовта към естествените материали, предимно дървесина, съчетана с желанието да се използват нови технологии за обработка на различни материали: хромиран метал, стъкло, декоративни тъкани...

Всички мебели при този стил са от дърво. Обикновено се използва светла и твърда дървесина, по-рядко - ела и бор. Неукрасено дърво, само леко покрито със защитен слой прозрачен лак, изглежда много естествено.

Сред скандинавците като изключително добри и особено реномирани изпъкват шведите. Спираме се на този случаен подбор, който оглави нашият топ 10.

1. Стафан Толгаард



Шведският дизайнер е един от 100те най-добри интериорни дизайнери в света в направлението „Дизайн за дома и градината”.

След като завършва образованието си в областта на интериора и архитектурата в университета по дизайн в Инчбалд, Стафан основава Staffan Tollgard Design Group, в която в момента участват осем дизайнери в областта на интериорното обзавеждане от цял свят.

До момента портфолиото им включва над 85 успешни проекта, спечелвайки си няколко награди за най-добър дизайн. Стилът на Стафан е съвкупност от азиатски и скандинавски функционализъм, комбиниран с усет и разбиране за мебелите като вид скулптурно изкуство.

http://www.tollgard.co.uk/


2. Claesson Koivisto Rune



Шведското дизайнерско трио е основано през 1995г. като първоначалната идея е офисът им да се занимава с архитектура.

По стара скандинавска традиция Мартен Клаесон, Еро Коивисто и Ола Руне, решават, че развитието само в една насока няма да е достатъчно и така групичката в момента развива както архитектурни, така и интериорни проекти.

Списъкът със завършени проекти е дълъг и включва – сградата на Шведското посолство в Берлин, офисът на Сони Мюзик в Стокхолм, ресторантът „One Happy Cloud”, бутиците на Gucci и Louis Vuitton в Стокхолм, магазинът на Скандинавските авиолинии в Арсплунд, както и няколко проекта за обзавеждане на частни домове на техни приятели. Мебели по техен дизайн произвеждат известните в Швеция фирми Almedahls, Cappellini, David design, Nola, Offect, Sfera Products, Skandiform, Swedese и др.

Патент на триото са платовете Leaves, Snow и Pool.

http://www.ckr.se/

3. Бьорн Далстрьом



В родната Швеция Бьорн работи като индустриален и графичен дизайнер. Роденият през 1957г. Далстрьом е известен със странните си мебели и декорации за дома – играчката Rocking Rabbit, палатки, килими, вази, туристическото колело Skeppshult, както и столове, пейки и канапета.

Награждаван е няколко пъти както на родна почва, така и в чужбина – осем поредни години е носител на наградата за дизайн в Швеция „Excellent Swedish Design”, както и „Design Plus Prize” – немски награди, раздавани във Франкфурт.

Творбите му са изложени в музея „Röhsska” в Гьотеборг и в Музея на кралица Виктория и крал Алберт в Лондон. Освен това Далстрьом работи като преподавател в University College of Arts Crafts and Design и в Beckmans School of Design в Стокхолм.

http://www.dahlstromdesign.se/

4. Камила Дийдрих



След като завършва магистърската си степен по изящни изкуства в University College of Arts Crafts and Design през 2000г., Камила започва работа като фриленс дизайнер и още същата година е забелязана от Svensk Form’s Young Swedish Design program и е наградена.

Други награди, които получава са “Excellent Swedish Design”, “Young Swedish Form” и “Light Idea of the Year”. Коментарът на журито за нейните проекти на едно от събитията е „Изключителен поетичен усет”. През 2007г. Камила отваря свое собствено студио.

Талантът й е наследен от нейната майка, която използва малката Камила още на тригодишна възраст като модел.

Стилът на Дийдрих е определян като смесица от Art Nouveau, абстрактен експресионизъм, анархизъм и поп-модернизъм от средата на 20ти век.

http://camilladiedrich.se/

5. Ане Круук



Работи като дизайнер за IKEA – една от най-реномираните шведски марки за обзавеждане. Завършила е Университета за дизайн и изкуства в Гьотеборг като интериорен архитект, като в момента работи главно като дизайнер на мебели и други интериорни продукти.

Проектите й биват изложени на експозиции в Копенхаген, Осло, Франкфурт, Щутгарт, Кьолн, Стокхолм и Токио.

Работила е с други големи шведски компании като Horreds Möbel AB, Njudex и CS Möbler, за които разработва модели на маси, библиотеки, канапета, фотьойли и легла. Основава своя собствена компания Krookodil, където всички мебели и други са по изцяло неин дизайн.

http://www.krookodil.se/

6. Хари Коскинен



Представител на финландската интериорна школа. Роденият през 1970г. дизайнер завършва Институтa за изкуство и дизайн в Хелзинки.

Още в ранния период от развитието си като дизайнер, Хари е привлечен да работи с едни от най-големите имена в дизайна във Финландия.

Той стои зад лампата Block Lamp, която е един от най-продаваните артикули в експозицията на Design House Stockholm. Славата й е световна – Музеят за модерни изкуства в Ню Йорк също е ексклузивен дистрибутор на този модел.

http://www.harrikoskinen.com/main/

7. Йонас Грундел



Друг шведски дизайнер, който е част от групата на Design House Stockholm. Завършил е The School of Carl Malmsten в Стокхолм през 1986г.

Работи като дизайнер на мебели и интериор най-вече за частни домове. Негов е световноизвестният модел свещник „NORDIC LIGHT” – дървен свещник с четири или седем ( по избор ) ръкава.

Дизайнът на този свещник се превръща в икона на класическия дизайн.

http://www.designhousestockholm.com/designers/jonas_grundell.html

8. Proudly



Лейбълът е създаден през 2006г. от дизайнерките Ана Селгрен и Линда Александерсон.

Продуктите, който дизайнерското дуо разработва са предимно мебели и осветление за частни домове, но и за обществени сгради.

Философията на фирмата изразява женственост, софистицирано поведение и гордост. Продуктите на дизайнерките са комбинация между функционалност и естетика.

Мотото на лейбъла е „Бъди добър, купи си нещо с гордост” (proud(ly)).

http://www.proudly.se/


9. Томас Бернщтранд



Дизайнерът получава своето образование в Konstfack, University of Arts, Crafts and Design в Стокхолм и Denmarks Designskole в Копенхаген, Дания. Специалността му е индустриален дизайн.

Автор е на награждаваните модели – лампата Gobble, столът People, кухненската маса Uddabo и много други. Той е един от дизайнерите, избрани да работят с шведската компания „Alcro design” по разработването на цветови гами, които компанията представя веднъж годишно.

Томас е награждаван неколкократно, а творбите му се представят в експозиции по целия свят – Лондон, Милано, Париж, Сеул, Токио и др. Работи по интериорни проекти най-вече за частни домове.

http://www.bernstrand.com/

10. Гунила Аллард



Една от най-известните и продавани дизайнерки в Швеция. Завършва интериорен дизайн „College of Arts, Crafts and Design” в Стокхолм и продължава обучението си в Дания, в „Copenhagen Academy of Fine Arts”.

Работата й привлича вниманието на много специалисти в чужбина и в родната й страна. През 1995г. печели наградата Excellent Swedish Design Award за столът „Cinema”, а през 2000г. получава наградата „Blueprint/100% Design” за стола „Cosmos”.

През 1996г. получава престижната награда Georg Jensen и през 2000г. - Bruno Mathsson Awards.

Аллард е работила и като сценичен дизайнер за различни филмови продукции, една от най-известните от които е филмът на Ингмар Бергман – „Фани и Александър”.

http://www.lammhults.se/designers-1/gunilla-allard-1.aspx

More All About Life