Следва

Ars Longa Рубин & Мерло & Каберне Совиньон

Oxford Fashion Week. Да, има такова събитие и чрез него се развива един от най-младите модни центрове в Европа

Студенти и туристи идват в Оскфорд да видят масивни готически библиотеки, останки от манастири от 12 век и..

All fashion преди 13 години

Студенти и туристи идват в Оскфорд да видят масивни готически библиотеки, останки от манастири от 12 век и каменните кули, вдъхновили Дж. Р. Р. Толкин. Антична философия, гръцки и латински, средновековна история са сред най-популярните специалности в този ужасно прочут университет.

Оксфорд е най-старият университет в Европа и това си личи. За да отидеш на вечеря в ученическия стол в повечето от колежите тук, трябва да си облечен с официални дрехи и черна мантия върху тях. Черни мантии без ръкави за студентите и с широки веещи се ръкави за професорите… точно като в „Хари Потър”.
Кой би си помислил за мода на това място?

Именно тази наложила се по навик представа, че Оксфорд и модата някак си не си отиват, кара малка група студенти точно преди две години да обърнат стереотипите и да се възползват от красивия стар град, за да… го направят още по-красив.

„Искаме да разсеем тази научна атмосфера,” казва Аликс Баркър (Alyx Barker), трети курс студентка по право и също така PR и един от организаторите на Седмицата, с която разговаряме по въпроса.

Огромният талант на студентите и отговорността, която идва с голямото име „Оксфорд”, гарантират, че тя, Модата, ще обърне внимание на случващото се малко нагоре по течението на Темза.

Дизайнерите, лекторите и фотографите, които ще участват в седмицата тази година, са над 100.


Аликс Баркър и Шарлот Бушнел (Charlotte Bushnell), PR директори на събитието, сн. Насир Хамид (Nasir Hamid)

Аликс Баркър си спомня за хората, които е срещнала преди година на Оxford Fashion Week 2010: например разкошният модел Дейвид Ганди (David Gandy). „Той е страхотен. Просто страхотен” – замечтава се Алекс и моментално търси в Гугъл негова снимка, за да му се порадваме. Впечатлили са я също Клер Уилкокс (Claire Wilcox), куратор на текстил и облекла в музея Виктория и Албърт в Лондон; и Доли Джоунс (Dolly Jones), редактор на Vogue.com. Всички те са говорили на отворена дискусия за своята роля в модата и какво включва работата им.

Мотото на събитието тази година е „Най-грандиозната серия модни събития, които Оксфорд някога е виждал” (The most spectacular series of fashion events Oxford has ever seen). Oт 28 февруари до 6 март ще се състоят пет ревюта, три лекции, две клубни партита, изложба на архивна фотография от миналите две години, размяна на дрехи в местна галерия, благотворителен търг. Модни събития ще има в барове, магазини, университетски сгради (прочутите Examination Schools) и дори сградата на общината.

По време на Oxford’s Fashionable Night Out на 28 февруари магазините на главната улица ще са отворени до късно и ще се лее шампанско. Целият Оксфорд – не само университетът, но и градът - е замесен в голямата схема.

Examination Schools, Oxfordwww.ox.ac.uk/schools

Обожавам това събитие” – казва Аликс. „Стресиращо и вълнуващо е! Не се спи много, докато трае, защото все пак имаме и да учим… Но хора, които са толкова мотивирани, колкото са студентите в Оксфорд… които са мотивирани толкова, колкото сме ние, могат да се справят с това.”

Проектът Oxford Fashion Week е създаден и управляван само от студенти. От PR до куриране на това какво ще влезе във всяко отделно ревю, създателите са на не много повече от 20-годишна възраст.

„Всяко шоу си има продуцент и собствен екип от студенти, които решават какво ще се покаже… Създава се концепция и се работи по нея.” Тези хора ходят и на лекции всяка седмица. „Това, което правим, би могло да си е работа на пълен работен ден” – казва Аликс. „Но е такова удовлетворение.”

Това, което всички чакаме с най-голямо нетърпение от всички събития, са Ревютата. Пет шоута с общо 240 разходки по подиума - страшно много идеи и красота.


сн. Andrew Campbell Black

The Concept Show ще покаже по-смели творения на дизайнери, някои от които са работили за Лейди Гага. Тази първа вечер всичко ще бъде само за гледане, не и за носене. Второ е бельото. Луксозно lingerie - дотук с консервативния Оксфорд! Това шоу ще е комбинация между работа на дизайнери и големи марки: Samatha Peach, Triumph, Bravissimo и др. Следват Етична мода, Couture и Style Show. Couture обещава да е великолепно с участието на Matthew Williamson, Elie Saab, Nicole Farhi, Pierre Garroudi и руската звезда Валентин Юдашкин като специална изненада.

На последното ревю, Тhe Style Show, нови колекции ще покажат Gap, Miss Selfridge, French Connection, Reiss. Утеха точно накрая - дрехите ще могат да се купуват веднага след шоуто, а цените на тези марки ще са по-достъпни, дори и за студенти…

Докато приключа това интервю, бях изумена. Не това очаквах, когато се преместих в мъгливото английско градче с много библиотеки! Питам Аликс Баркър как Седмицата на модата е променила и продължава да променя Оксфорд. „Потвърди се идеята, че модата е важна” – мисли тя. „Сега хората тук я възприемат като нещо значимо.”

Представители от Колежа по мода в Лондон (London College of Fashion) ще дойдат тук да участват в дискусия по темата за етичната мода. От Alexander McQueen са дарили неща за благотворителния търг. Големи марки идват да покажат нови колекции. Модата идва малко на запад от Лондон и Оксфорд се развива като един от най-младите модни центрове в Европа. Така най-новото модно събитие ще се случи в най-стария университет на континента.


сн. Andrew Campbell Black

За финал питам Аликс Баркър какво би казала на онзи, който се е заел да организира седмица на модата, като започне от нищо. Например в София. Тя дава съвети: „Говори с много хора, убеди ги, вдъхнови ги да те подкрепят. Направи мотивиран отбор от хора, които имат желание да работят по идеята и готовност да вложат време и усилия… Да започнеш от нищо е трудно. Важно е да се поддържат контакти. Ще трябват заведения, места, където да се състоят събитията. И пари. Трябва да се набавят от някъде, да се търсят спонсори. Трябва организация. И особено Големи идеи!”

Големи идеи… отвеждат ни далеч. Аликс Баркър скоро завършва право, а това лято ще работи на стаж в редакцията на Vogue в Лондон (малко déjà vu: отново разговарям със стажант от Vogue. Ясно откъде ще дойде следващото поколение големи умове в модата). Аз отивам да купя билети за ревютата в края на месеца.

Дотогава Oxford Fashion Week e на www.oxfordfashionweek.co.uk.

Със съдействието на:

 

More from View Sofia

More All fashion