Следва

Нова ера за българските сапунки. Скоро идва "Столичани в повече"

Кино от Близкия Изток. Два филма от поредицата "Цветята на Корана" утре в Червената къща

Поредица от филми от Близкия Изток, наречена "Цветята на Корана" се излъчва за трети пореден път у нас...

Movies & TV преди 13 години

Поредица от филми от Близкия Изток, наречена "Цветята на Корана" се излъчва за трети път у нас, благодарение на сдружение "Позор", чиято основна цел е да да представи различното кино в България. Поредицата започна от 20 януари до 17 февруари, но все още имаме шанс да гледаме близкоизточно кино утре в Червената къща.

Всяка година компанията организира фестивалите "Цветята на Корана" с филми от Близкия Изток и Африка, "Късо съединение" - представящ различните форми на късометражното кино и "Сатори в утрото на есента" с филми от Далечния Изток. В рубриката COOLТУРНО "Позор" коментират културни събития и представят интересни личности.

И тъй като Близкият Изток е тема номер едно в света в момента, един поглед към нрава и изкуството ще запълни поне малко пропастта между него и Запада.

17 февруари
18.00 ч.
Мустафа (Mustafa)

(Турция, 110 мин., 2008, реж. Джан Дюндар и Хаджи Мехмед Дураноглу; музика: Горан Брегович)



Един от най-противоречивите биографични филми за турския държавник Мустафа Кемал Ататюрк, предизвикал полемика сред политическия елит на страната.

С помощта на архивни кадри и записи двамата режисьори пресъздават подробно израстването на Мустафа Кемал Ататюрк от млад кавалерист във Висшето военно училище в Цариград до най-уважавания човек в историята на Турция.

На турски език с български субтитри.

И от 20.00 ч.
Нарове и смирна (Pomegranates and Myrth) (Палестина, 95 мин., 2009, реж. Наджуа Наджар; с участието на Хиам Аббас, Ясмин Ал Масри, Уалид Абдул Салам)




Рамала в наши дни. Камар, танцьорка със свободен дух, се оказва съпруга на затворник и далеч от всичко, което обича. Докато един ден не се връща към танците, изправяйки се срещу човешките предразсъдъци. Награди и номинации: МФФ Сан Себастиан – Специална награда за Наджуа Наджар; МФФ Мускат – Наградата за най-добра актриса (Ясмин Ал Масри) и награда за операторско майсторство; МФФ Рабат – Наградата „Юсуф Шахин” за най-добър филм и награда за най-добра актриса (Ясмин Ал Масри).
На арабски език с български и английски субтитри.

Вход за отделна прожекция: 6/4 лв.

За онлайн резервации и/или предварително закупуване на билети чрез еPay, посети www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=6156 и www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=6259.
 

More Movies & TV