Следва

Чаша вино за прекрасен край на деня

Дизайнери за следене: Даниел Восович

В редовната рубрика на ViewSofia идва един нюйоркски талант точно навреме за приключенията в американската...

All fashion преди 13 години

В редовната рубрика на ViewSofia идва един нюйоркски талант точно навреме за приключенията в американската модна столица.

За краткото време, през което трупа изяви на модната сцена, Даниел Восович е положил усилия, за да реализира възможности, за които понякога са нужни години. Днес фокусът в работата на Даниел е разработването на свой собствен лейбъл, базиран в Ню Йорк.

Пътешествието му в света на блясъка и модата досега е изпъстрено с вдъхновяващи преживявания, които са оформили Восович в този изтънчен, внимателен към детайла, с прецизна и непогрешима ръка, млад дизайнер.

Родом от Мичигън, Даниел завършва модното си образование в Института за мода и технологии в Ню Йорк. Кариерата му започва в студиото на легендарния Ли Еделкоорт, дизайнер на марката „Ittierre/Gorland”, където работата на младия дизайнер е да се справя с безбройните аспекти на модния бранш.

Даниел Восович е познат в света на поп-културата от участието си във втория сезон на реалити формата „Project Runway”, където изпъква с елегантния си вкус, непринуден и вежлив характер. Именно тези черти го правят един от главните финалисти и един от най-популярните участници в Щатите. Участието в шоуто му помага да разработи малка колекция, която е представена на престижната Седмица на модата в Ню Йорк.


Колекция есен-зима 2010/11

Скоро след това Даниел продължава да развива модната си кариера, работейки в няколко големи модни къщи в Ню Йорк. Изявява се също така като звезден личен стилист, изработва частни поръчки за известни клиенти. Един от проектите му е изработването на малка колекция облекла, аксесоари и униформи за служители за модерната градска марка хотели „NYLO”. Проектът отразява изисканият стил и неподправена естетика на Восович.

Винаги готов да развива таланта си в различни насоки, Даниел поема задачата да бъде автор на книгата "Fashion Inside Out." Лъскавото томче разкрива процеса на създаване на дрехи – от началото до края, посредством уникални фотографии и информативни интервюта с Даян фон Фюрстенберг, Тод Олдам, Тим Гън, Нина Гарсия и други водещи модни експерти, които разкриват в детайли вътрешния процес на работа в тази сложна индустрия.

С този натрупан опит Даниел усеща, че трябва да подготви своя собствена колекция, която става факт през февруари 2010 – тя е комбинация от типичните за дизайнера иновативни силуети и емоционално наситен финес.

На откриването на пролетно-лятната колекция на Даниел Восович за сезон 2011, дизайнерът показва кратък промо-филм, заснет в колаборация с режисьорите Дейвис Прийстли и Бърд Макдоналд (Виж видеото на сайта на дизайнера тук>>)

Историята е заплетена и показва младо момиче, изгубено само в гората, което е преследвано от неясен преследвач. Момичето бяга сред дърветата като подплашена кошута, но въпреки това успява да изглежда смайващо шик.



Даниел споделя, че е почерпил вдъхновение от Елизабет Тейлър и филма „Кой се страхува от Вирджиния Улф”. Моделите в колекцията за пролет – лято 2011 варират от ултра тесни панталони, които изглеждат сякаш изцапани с кал, широки къси панталонки, рокли, чийто десен наподобява напукана от сушата земя, тесни мини рокли, които се извиват по тялото, все едно са надиплени от вятъра. Бродираните вечерни тоалети, със силует на мъжки фрак, биват определяни като зашеметяващи.

Вдъхновен от Тейлър и разсъждавайки за естествената жена и нейните многообразни роли в ежедневието, Даниел разбира, че идеята за филма трябва да е точно такава – обвързана с природата и оцеляването. Едно е сигурно – оцеляването никога не е изглеждало толкова шик.

More All fashion