Следва

БАБА ЗУЛА ще свирят отново за почитателите си в София

Ден на Европейското по време на София Филм Фест

Ден на Европейското кино в София организират Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с...

Events преди 13 години

Ден на Европейското кино в София организират Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Международния филмов фестивал София Филм Фест. 

Вторият ден на София Филм Фест ще бъде посветен на представяне на трите филма-финалисти за наградата за кино на Европейския парламент за 2011 г.

Денят на европейското кино ще е 5 март 2011 година, събота, в Кино Люмиер, площад "България" 1, София.

Програмата на Деня на LUX Prize - Европейското кино в София включва прожекция на трите филма финалисти – „Академията на Платон” (Гърция, 103 мин), „Чужденката” (Германия, 119 мин), който спечели LUX Prize през 2010, и „Нелегални” (Белгия, Германия, Люксембург, 90 мин). Те ще бъдат показани на оригиналния си език със субтитри на български/английски език.

Прожекцията на „Нелегални” (Illegal) ще бъде от 14.30 часа, на „Чужденката” (When We Leave) от 16.30 часа и на „Академията на Платон” (Plato’s Academy) - от 18.45 часа.

На 5 март от 12.00 в Зала “Матти’Д” ще се състои специална пресконференция, посветена на Наградата LUX и Европейския ден на София Филм Фест. Филмът „Академията на Платон” ще бъде представен от Антонис Кафецопулос - актьорът, изпълняващ главната роля и продуцента на филма Костадинос Мориатис. Филмът „Нелегални” ще бъде представен от актрисата Кристел Корнил. На пресконференцията ще присъства Мира Сталева, ръководител на международния отдел на София Филм Фест, както и Камен Калев, режисьорът на „Източни пиеси”.

Трите филма-финалисти бяха определени през юли 2010 година на международния филмов фестивал във Венеция. Те бяха показани в програмата „Giornatte degli autori“ на 10 и 11 септември 2010 година, както и в Европейския Парламент от 26 октомври до 19 ноември 2010 година.

Ето и кратко ревю на филмите:

Академията на Платон (Akadimia Platonos)
Гърция, режисьор Филипос Цитос




Всеки ден Ставрос навива металните щори на павилиончето си, изважда вестниците и подрежда столовете отпред. По цял ден той и приятелите му седят на тях и зяпат минувачите или се забавляват, когато кучето им Патриот лае срещу албанците, които минават по другия тротоар. Ставрос и приятелите му не обичат чужденците. Близо до павилиона седи майката на Ставрос, която прогресивно губи разсъдъка си. Един ден ежедневната програма на мъжете е объркана от дребен инцидент – майката на Ставрос се хвърля в обятията на албански работник и започва да му говори на албански, като се обръща към него със „сине”. Приятелите на Ставрос започват да се чудят дали и той не е албанец…

Чужденката (When We Leave / Die Fremde)
Германия, режисьор Фео Аладаг




Какво бихте жертвали заради обичта на семейството си? Ценностите си? Свободата си? Животa си? Родената в Германия Умай бяга от Истанбул от потискащия я брак заедно със сина си Джем. Тя се надява на по-добро бъдеще в Берлин, но неочакваното ù появяване там поражда конфликт. Семейството ù е обременено от традициите и се разкъсва между обичта си към нея и общоприетите ценности на общността им. В крайна сметка семейството решава да върне Джем при баща му в Турция. За да запази сина си, Умай е принудена отново да бяга. Тя намира сили да изгради нов живот за себе си и Джем, но необходимостта ù да е обичана от семейството си я подтиква постоянно да се опитва да се помири с него, макар и без успех. Умай не осъзнава колко дълбоки са раните и колко опасна е борбата ù да бъде приета такава, каквато е.

Нелегални (Illegal / Illégal)
Белгия-Люксембург-Франция, режисьор Оливие Масе-Депас



Нелегалната руска емигрантка Таня живее заедно с 13-годишния си син Иван в Белгия от осем години. Двамата са се вписали в новата си родина, но живеят в постоянен страх, че ще бъдат подложени на проверка от страна на властите. Когато това се случва, Таня е задържана в лагер за нелегални емигранти. Тя прави всичко възможно да открие сина си, въпреки постоянната заплаха от изселване, която продължава да виси над главата.

Единствено българският филм „Източни пиеси” до момента е бил финалист за наградите LUX. Творбата на Камен Калев, която беше приета с адмирации и специално внимание на десетки авторитетни световни фестивали и има в актива си множество престижни награди, е едно от доказателствата, че киното в България притежава потенциал и млада енергия. Тези качества са от изключително значение за поддържането на интереса и любопитството към всяко ново начинание на филмовите творци в България.

Наградата LUX е учредена през 2007 година като символ на подкрепата, която Европейският парламент оказва за филмовата индустрия и нейните творчески намерения. Оттогава насам наградата LUX ежегодно хвърля светлината на прожектора върху филми, които навлизат в сърцевината на европейския публичен дебат. Отвъд историите, които разказват, тези филми поставят важни въпроси пред европейците: за ценностите, които те споделят, за проекта за изграждане на Европа, за начина, по който те се справят с общи презгранични проблеми като имиграцията, справедливостта, солидарността, публичните свободи и основните права. Независимо какъв обществен проблем представя, всеки филм разкрива душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?