Следва

Дизайнери за следене: Младият Хари Халим в големия Париж

Есен-зима от Париж. Ето с какво ни изненадаха първите три дни в столицата на модата

Париж е в разгара си...

All fashion преди 13 години

Париж е в разгара си. В следващите няколко дни ще бъдат показани може би най-важните колекции за сезона, които или ще затвърдят изведените дотук тенденции, или ще създадат съвсем нови и по-силни от всички досега.

Нищо не може да се каже още. Просто ни следи ежедневно в следващите дни, за да се разходиш с нас виртуално из парижката мода.

Иначе, с настъпването на Париж ни става винаги някак тъжно. Защото седмиците на модата свършват, естествено, но пък нека го погледнем от другата страна – пролетта и лятото идват и те са достатъчно цветни и позитивни.

А следващата зима според първите три дни в Париж ще бъде пълна кожа и коприна, ексцентризъм и инфарктна доза сексапил. По подиумите отдавна не е било толкова интересно, но далеч не заради дрехите, а по-скоро за заради начина на представянето им и всички мистерии, скандали и шокиращи изяви.

Ето по-интересното от първите три дни в Париж:

Ann Demeulemeester



Както винаги кожа, много кожа и ексцентричен митологизъм. Моделите са същества, които силно напомнят на фавни. Често облечени изцяло в кожа с косъм, препаски с връзки, астраган, вълна и колани, обточени с черни гарванови пера. Общо взето малък меланж между митологията и окултното, който е интересен за наблюдение и честно казано сложен за носене.

Balenciaga



След летния пънк, който Ghesquière представи, имаше два варианта – да продължи с него, развивайки го или да отиде в съвсем друга посока. Е, очевидно е, че е второто. Много по-женствени силуети, дори елегантни, с типичните за дизайнера еклектични комбинации от материи и начини на изработка.

Плътни и материи, плетени елеци и якета, пуловери от тюл и кадифе, всичко съчетано с прекрасни разкроени поли със ситен флорален принт. Силно си паднахме по дългите поли, обточени с кожа и по тези обувки, които по-скоро приличаха на нещо сътворено в къщата на Versace, но пък за учудване, бяха съвсем на място тук.

Balmain



Доста се бе потрудил, за да избяга от рок-пънк-безопасна-игла звученето Christophe Decarnin тази година. Толкова, че дори не се появи на дефилето, извинявайки се, че е прекалено уморен от работа. Друга промяна в цялата вселена на Balmain е новият стилист на ревюто. Мелани Уард, която е изключително талантлив дългогодишен редактор в Harper's Bazaar замести Емануел Алт, чийто настоящ пост вече е ясен на всички.

Колкото до дрехите, признаваме, че има голямо развитие след заседналите в еднообразие последни няколко сезона. Разбира се, много ръчен труд, бродерии, маниста, пайети, метализирани платове, панталони до средата на прасеца, акцент на раменете. Но всичко това някак в тенденциите за следващата зима – панталоните на места станаха по-широки, саката с по-ниска талия, а ръчно бродираните рокли – отпуснати и по-широки от обикновено.

Damir Doma



Макар и да започна с дамското облекло само преди няколко сезона, Damir определено изгражда една интересна собствена гледна точка. По-скоро минималистична, но не като всички други, а със свой много концептуален, но същевременно носим начин. Падаме си по абсолютно вся ка разновидност на кожата в тази колекция, а тук наистина има доста, както и по комбинацията на бледо розово и горчица с медни големи бижута.

Dries Van Noten



Винаги е бил сред любимците ни, а за да асимилираш колекцията му е нужен поне час, защото тя е препълнена с детайли и почти незабележими акценти, който те изненадват с гениалната си простота всеки следващ път. Естествено, много кожа, широки вълнени панталони, двуцветни широки пуловери, поли до коляното.

И най-есенните цветове, сякаш колажирани и принтирани върху дрехите от самия Густав Климт, на чийто картини прилича всеки един модел. Абсолютен подреден и безумно красив хаос от текстури, цветове и материи.

Gareth Pugh




С всеки следващ сезон Gareth става все по-смирен и носим. Но не сме сигурни доколко харесваме този нов и рафиниран поглед от негова страна. Естествено, че това е добре, обърнато от пазарна гледна точка, но от артистична често е леко скучно и еднообразно.

Този сезон харесахме всичко, в което той бе успял да вкара силна доза цвят и отблясък – това наситено небесно синьо, силната сегментация от гумирани материи, съчетани с коприна и златните акценти. Които от акценти накрая се превърнаха в цял аутфит.

Mugler



Ето и колекцията, която модната гилдия може би най-силно очакваше – завръщането на Thierry Mugler, осъществено от новия креативен директор на къщата Никола Формичети и дизайнерът Себастиен Пенйе. Е, не без участието и на Гага, която размята коса и парче тюл на два пъти на подиума, но тя далеч не е важна и интересна. Дрехите и това как бяха представени са по-важни. А те са наистина страхотни.

Новите генератори на марката успяха да дадат живот на отличителните черти на Mugler – абсолютен натрапчив сексапил, прилепнали силуети, стреч материи, корсети, винил, гума, прилепнали поли с високи цепки, прозрачни материи и акценти в раменете. Харесахме небесносиьото и керамичните аксесоари, под прозрачните дрехи, както и обувките, въпреки абсолютната неспособност на някои момичета да се движат в тях.

Rochas



Чакахме продължението на pre-fall колекцията с нетърпение, защото знаехме, че ще бъде нещо страхотно. И не се разочаровахме. Женствени, носими комбинации, които са отражение на гардероба на повечето жени. Мини рокли със сатениран принт, пуловери, съчетани с поли до коляното. Малък романс с астраганени шапки, ръкавици и дори обувки.

Със съдействието на   


 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 2 дни

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.