Следва

Дизайнери за следене: Младият Хари Халим в големия Париж

Есен-зима от Париж. Ето с какво ни изненадаха първите три дни в столицата на модата

Париж е в разгара си...

All fashion преди 13 години

Париж е в разгара си. В следващите няколко дни ще бъдат показани може би най-важните колекции за сезона, които или ще затвърдят изведените дотук тенденции, или ще създадат съвсем нови и по-силни от всички досега.

Нищо не може да се каже още. Просто ни следи ежедневно в следващите дни, за да се разходиш с нас виртуално из парижката мода.

Иначе, с настъпването на Париж ни става винаги някак тъжно. Защото седмиците на модата свършват, естествено, но пък нека го погледнем от другата страна – пролетта и лятото идват и те са достатъчно цветни и позитивни.

А следващата зима според първите три дни в Париж ще бъде пълна кожа и коприна, ексцентризъм и инфарктна доза сексапил. По подиумите отдавна не е било толкова интересно, но далеч не заради дрехите, а по-скоро за заради начина на представянето им и всички мистерии, скандали и шокиращи изяви.

Ето по-интересното от първите три дни в Париж:

Ann Demeulemeester



Както винаги кожа, много кожа и ексцентричен митологизъм. Моделите са същества, които силно напомнят на фавни. Често облечени изцяло в кожа с косъм, препаски с връзки, астраган, вълна и колани, обточени с черни гарванови пера. Общо взето малък меланж между митологията и окултното, който е интересен за наблюдение и честно казано сложен за носене.

Balenciaga



След летния пънк, който Ghesquière представи, имаше два варианта – да продължи с него, развивайки го или да отиде в съвсем друга посока. Е, очевидно е, че е второто. Много по-женствени силуети, дори елегантни, с типичните за дизайнера еклектични комбинации от материи и начини на изработка.

Плътни и материи, плетени елеци и якета, пуловери от тюл и кадифе, всичко съчетано с прекрасни разкроени поли със ситен флорален принт. Силно си паднахме по дългите поли, обточени с кожа и по тези обувки, които по-скоро приличаха на нещо сътворено в къщата на Versace, но пък за учудване, бяха съвсем на място тук.

Balmain



Доста се бе потрудил, за да избяга от рок-пънк-безопасна-игла звученето Christophe Decarnin тази година. Толкова, че дори не се появи на дефилето, извинявайки се, че е прекалено уморен от работа. Друга промяна в цялата вселена на Balmain е новият стилист на ревюто. Мелани Уард, която е изключително талантлив дългогодишен редактор в Harper's Bazaar замести Емануел Алт, чийто настоящ пост вече е ясен на всички.

Колкото до дрехите, признаваме, че има голямо развитие след заседналите в еднообразие последни няколко сезона. Разбира се, много ръчен труд, бродерии, маниста, пайети, метализирани платове, панталони до средата на прасеца, акцент на раменете. Но всичко това някак в тенденциите за следващата зима – панталоните на места станаха по-широки, саката с по-ниска талия, а ръчно бродираните рокли – отпуснати и по-широки от обикновено.

Damir Doma



Макар и да започна с дамското облекло само преди няколко сезона, Damir определено изгражда една интересна собствена гледна точка. По-скоро минималистична, но не като всички други, а със свой много концептуален, но същевременно носим начин. Падаме си по абсолютно вся ка разновидност на кожата в тази колекция, а тук наистина има доста, както и по комбинацията на бледо розово и горчица с медни големи бижута.

Dries Van Noten



Винаги е бил сред любимците ни, а за да асимилираш колекцията му е нужен поне час, защото тя е препълнена с детайли и почти незабележими акценти, който те изненадват с гениалната си простота всеки следващ път. Естествено, много кожа, широки вълнени панталони, двуцветни широки пуловери, поли до коляното.

И най-есенните цветове, сякаш колажирани и принтирани върху дрехите от самия Густав Климт, на чийто картини прилича всеки един модел. Абсолютен подреден и безумно красив хаос от текстури, цветове и материи.

Gareth Pugh




С всеки следващ сезон Gareth става все по-смирен и носим. Но не сме сигурни доколко харесваме този нов и рафиниран поглед от негова страна. Естествено, че това е добре, обърнато от пазарна гледна точка, но от артистична често е леко скучно и еднообразно.

Този сезон харесахме всичко, в което той бе успял да вкара силна доза цвят и отблясък – това наситено небесно синьо, силната сегментация от гумирани материи, съчетани с коприна и златните акценти. Които от акценти накрая се превърнаха в цял аутфит.

Mugler



Ето и колекцията, която модната гилдия може би най-силно очакваше – завръщането на Thierry Mugler, осъществено от новия креативен директор на къщата Никола Формичети и дизайнерът Себастиен Пенйе. Е, не без участието и на Гага, която размята коса и парче тюл на два пъти на подиума, но тя далеч не е важна и интересна. Дрехите и това как бяха представени са по-важни. А те са наистина страхотни.

Новите генератори на марката успяха да дадат живот на отличителните черти на Mugler – абсолютен натрапчив сексапил, прилепнали силуети, стреч материи, корсети, винил, гума, прилепнали поли с високи цепки, прозрачни материи и акценти в раменете. Харесахме небесносиьото и керамичните аксесоари, под прозрачните дрехи, както и обувките, въпреки абсолютната неспособност на някои момичета да се движат в тях.

Rochas



Чакахме продължението на pre-fall колекцията с нетърпение, защото знаехме, че ще бъде нещо страхотно. И не се разочаровахме. Женствени, носими комбинации, които са отражение на гардероба на повечето жени. Мини рокли със сатениран принт, пуловери, съчетани с поли до коляното. Малък романс с астраганени шапки, ръкавици и дори обувки.

Със съдействието на   


 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.