Следва

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

Седмицата на модата в Париж есен/зима 2011. Ден четвърти

Шоуто на Christian Dior, около което може би се шумя най-много тези дни...

All fashion преди 13 години

Шоуто на Christian Dior, около което може би се шумя най-много тези дни, започна с дълга реч на изпълнителния директор на компанията Сидни Толедано, който говори за Christian Dior (както човека, така и модната къща) представяни вече повече от шест десетилетия.

Въпреки че намекна за последните събития около марката, Толедано не спомена нито веднъж името на Галиано, но увери, че те ще продължават да бъдат водени от сърцето на модна къща Dior.

Междувременно се разбра, че дизайнерът е постъпил в популярна клиника в Щатите, където ще лекува зависимостите си следващите месеци.

Напомняме ти, че все още не сме видели всичко от Галиано. Неговото ревю тепърва предстои. Но ето с какво колегите му ни посрещнаха в Париж.

Dior

Богати цветове и пищни материи се разходиха по подиума на Dior, всички обединени в колекция с предимно бохемски дух.



Всичко започва с шапки с периферия, дълги велурени палта, кожа с косъм (яки предимно от лисица), ботуши до коляното, сака от туид и кашмир и рокли от кадифе. След това героините на Dior се преобразяват от мускетари във феи, облечени в ефирни рокли от шифон, дантела и тюл в пастелни нюанси.

Isabel Marant



Isabel Marant
е френският дизайнер, който не спира да си играе със спортните елементите, характерни за американската мода – деним, пуловери – и да ги превежда умело на френски. Този път отново имаме американско залитане, като започнем с индианските пера, които са или истински, или принтирани върху дрехите, минем през ресните и спрем на каубойския деним.

Денимът от своя страна се поява под формата на елеци, oversize якета, но и в бели джинси. В добавка имаме връхни вълнени дрехи в мъжки стил, които тя поставя под парки. За финал се появяват рокли от велур и тези прекрасни ботуши на ресни с ток.

Issay Miyake



Ревюто на Issay Miyake се оказа подобие на курс по шев и кройка. Началото му бе поставено от няколко модела, облечени в прототипи от хартия, след което се виждат същите геометрични идеи претворени върху дрехи. Цветовете преминават от бяло и черно в цялата гама на дъгата, а всяка дреха, подобна на скулптура, се превръща в шедьовър, за който всеки гардероб може да мечтае.

Fujiwara e работил съвместно с художника M.C. Escher, който създава жакард в цветове, които предизвикват оптически илюзии. Така, гледайки роклите в ромбове, се постига усещането, че всяка фигура и всеки цвят магически оживяват пред очите.

Lanvin



Колекция, която премина от жената на проповедника в парти момичето, бе това, което ни поднесе Албер Елбаз за следващата есен по време на ревюто на Lanvin в Париж вчера.

Всичко започна в тъмните нюанси на аутфити, които биха харесали на всяка съвременна попадия – черни дрехи, шапки с голяма периферия, строги малки чанти, пилигрим обувки и детайли от метални апликации. Но металните рози, фините материи, драпираните елементи и дантелата, подсказваха, че строгите визии скоро ще се пропукат.

Под тях изплуват рокли в ярки свежи цветове с лек полъх на висша мода.

Maison Martin Margiela



Този път Maison Martin Margiela ни разказа една приказва за роклята, поднесена по всички правила на лейбъла.

Виждаме силно наслояване, постигнатo с рокли, които разтварят себе си като разрязани платна. Под тях се крият дълги поли или такива до коляното, някои, изработени от кожа или лак. Колкото до вечерните облекла, МММ предлагат драпирани рокли, такива от черна коприна и поли от заешка кожа.

Pedro Lorenco



Детето чудо на модата Pedro Lorenco, едва на 20, което изскочи на модната сцена само преди година показа своята втора есенна колекция вчера. Този път неговата геометрична и футуристична визия пое в по-мека посока, която със сигурност ще бъде и по-лесна за възприемане и носене.

За първи път дизайнерът работи с кожа с косъм, комбинирайки я с вълна в палта, които се очертават като хита на следващата зима. От вълна са и правите скини панталони, които дизайнера комбинира с топове от органза и кожа от лисица.

Vivienne Westwood




Vivienne Westwood поднесе изключителна колекция, в която всяко момиче може да намери по нещо за себе си. Следвайки принципа, че всичко си отива с всичко дизайнерът ни показа туидени палта, раирани костюми, златни легингс, обсипани с брокад, копринени палта с бухнали ръкави и дори къси шорти от деним.

Ние се влюбихме в приказните рокли и в грима на моделите, който от пребити лица (каквито Вивиан ни показа в Лондон) бяха израснали в маски на войни. Ревюто завърши с булка с черен грим около очите, която се разходи под звуците на I Will Survive – намек, може би.

Yohji Yamamoto



Yohji Yamamnoto казва за колекцията си, че в нея обединява едновременно необходимостта от флорални елементи и гнева на младото поколение. Така той като че ли създава една униформа за съвременни анархисти, която е като нов лъч светлина на фона на колекциите му през последните сезони.

Този път в дрехите усещаме романтика, пропита в полите и клиновете от дантела, прозрачните материи, принтираните глухарчета, опияняващото червено и дори цветовете в прическите.


Със съдействието на   



 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 53 минути

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 19 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.