Следва

11 месеца, 11 модни събития, в галерия "11 август"

"Жените? Те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи" - Фолкер Шльондорф - гост на София Филм Фест

От цялата плеяда режисьори и актьори за пример още едно европейско чудо ще посети България. Легендарният...

Movies & TV преди 13 години

От цялата плеяда режисьори и актьори за пример още едно европейско чудо ще посети България. Легендарният немски режисьор Фолкер Шльондорф ще бъде специален гост на София Филм Фест. Неговото присъствие в София е още един от подаръците на Европейската филмова академия за юбилейното издание на СФФ. Визитата му е организирана в партньорство с издателство “Колибри” и Гьоте-институт.

Създал 38 филма в кариерата си до момента, донесли му 26 награди и 14 номинации, Фолкер Шльондорф е един от най-продуктивните европейски режисьори, известен с творбите си на няколко поколения киномани по цял свят. У нас той ще представи книгата си „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”, която излиза като част от поредицата „Амаркорд” на издателство Колибри, и режисьорската версия на шедьовъра му “Тенекиеният барабан”, представена за първи път в Кан през 2009.

В една от най-престижните и търсени колекции на издателство Колибри - библиотека „Амаркорд” до момента са излезли 28 авторски автобиографични книги на хора, посветили живота и творческата си енергия на света на киното. През 2004 г. библиотека „Амаркорд” получи Голямата награда на Асоциацията на българските книгоиздатели „Бронзов лъв” за най-добър издателски проект. Тази година издателството празнува своя 20 годишен юбилей!

Най-новата творба, задължителна за колекцията на всеки киноман, е автобиографичната книга „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми”. Носителят на „Оскар”, отличеният със „Златна палма”, един от бащите на „новото немско кино” Фолкер Шльондорф разказва с нежност за другите и безмилостно за себе си. Първата му любов са книгите. Втората – филмите.

Жените? Те са повод за полети във висините и за дълбоки житейски кризи. Как се работи с Брижит Бардо и Жанa Моро, с Дъстин Хофман и Ален Делон, как се екранизират текстове на Артър Милър, Гюнтер Грас и Макс Фриш – Шльондорф не спестява нелицеприятните подробности и не се смущава да свали шапка пред величието. „Светлина, сянка и движение” почва пътя си от София, за да ни отведе до интернат на йезуитите във Франция, бохемата на Париж, революционния Мюнхен от 68-а, разрушения Бейрут, полската „Солидарност”, никога незаспиващия Ню Йорк, парещото слънце на Калифорния, необятен Казахстан… Живот, отдаден на киното и сам достоен за филм.

В душата на родения на 31 март 1939 г. във Висбаден творец се борят две стихии - дисциплинираността на немския произход и артистичният хаос на френското възпитание. Шльондорф завършва френския лицей „Хенри V” и след това Сорбоната, където специализира политология и икономика. На режисурата се посвещава в Института по кинематография в Париж. Известно време живее във Франция и работи като асистент-режисьор на Луи Мал, Жан-Пиер Мелвил и Ален Рене. През 1966 г. реализира своя кинодебют „Младият Тьорлес” - притча за безапелационния възход на нацизма в Германия. Филмът успява да предизвика противоречиви реакции в киногилдията, спечелва вниманието на голям брой зрители и се превръща в хит в боксофис класацията на Германия. „Младият Тьорлес” е удостоен със специалната награда на критиката на фестивала в Кан – приз, който отваря вратите на европейската сцена не само за него, но и за цяло поколение режисьори от Новото немско кино, като Райнер Вернер Фасбиндер и Вим Вендерс.



В продължение на 20 години Шльондорф е женен за не по-малко известната Маргарете Фон Трота (1971 до 1991). Преди да се посвети само на филмовата си кариера, Шльондорф режисира няколко известни опери във Франкфурт, Берлин и Париж. През 1973 г. създава своя филмова компания заедно с няколко приятели - „Биоскоп филм”, която продуцира много от бъдещите му проекти.

Известният режисьор е бил член на журито на филмовия фестивал в Кан (1970) и председател на журито на Берлинале (1991).

Емблематичната и може би най-гениална творба сред филмите на Шльондорф е „Тенекиеният барабан” (1979), който ще бъде показан в неговата режисьорска версия в програмата на 15-ия София Филм Фест.



Заснет по едноименния роман на Гюнтер Грас, „Тенекиеният барабан” е разказ за възхода и рухването на Третия Райх, видян през очите на малкия Оскар. Той е необикновено момче - отказва да се роди, докато майка му не го съблазнява с обещание за тенекиен барабан като подарък за третия му рожден ден. Осъзнавайки двуличното поведение на своето немско-полско семейство, Оскар решава да спре да расте и завинаги да остане на 3 години – решение, което превръща в реалност, падайки от стълбите в мазето. Докато дните отминават, Оскар остава недокоснат от времето. Вечно със своя барабан, той безмилостно го бие винаги, когато нещо го ядоса. Когато един ден баща му се опитва да вземе барабана, младежът открива още един неподозиран талант – способността да крещи така високо, че стъклата наоколо му се превръщат в сол. От този момент Оскар вече знае как да манипулира хората около себе си...

„Тенекиеният барабан” представя сюреалистичен и тревожен портрет на хора, живеещи във време на крайна несигурност. А протестът на Оскар е насочен срещу лудостта в навечерието и по времето на Втората световна война. Творбата на Шльондорф е носител на „Оскар” за чуждоезичен филм и на „Златна Палма” от фестивала в Кан.



„Една любов на Суан” (1984) е един най-харесваните филми на Шльондорф, създаден по сценария на Питър Брук и Жан-Клод Кариер и реализиран с брилянтен актьорски състав - Джеръми Айрънс, Ален Делон, Орнела Мути, Фани Ардан.

В рамките на 9-ия София Филм Фест киноманите имаха възможност да видят „Деветият ден” – филм, създаден по истински случай, който събира в себе си най-доброто от работата на режисьора и бележи завръщането му към немското кино след голям период от време, посветен предимно на англоезични заглавия.

Фолкер Шльондорф казва за киното „Езикът - това не са само думите, това са репликите, мелодията, позите в един филм. Защото чрез тях човек може да усети кое е истина и кое лъжа, дори на език, който не разбира!”.

Фолкер Шльондорф беше удостоен с Наградата на София на Столичната община за своя принос към света на киното на 10-то издание на София Филм Фест.
 

More Movies & TV