Следва

Oxford Fashion Week: Какво се случва пред и зад кулисите в седмицата на младите таланти

Висша мода и блясък на последното ревю от Oxford Fashion Week

Седмицата на модата в Оксфорд започна с на моменти шокиращото ревю на концептуална мода, но завърши със...

All fashion преди 13 години

Седмицата на модата в Оксфорд започна с на моменти шокиращото ревю на концептуална мода, но завърши със стил и блясък с изисканото Couture Show.

В третата си година тази модна седмица показа, че още е нова, пълна с изненади и че топло посреща млади таланти; но, също така, че намеренията на организаторите са сериозни. Оксфорд иска да стане известен не само като място за нови и алтернативни дизайнери, а като новия дом на висшата мода, наред с Париж и Милано.

Карл Англам (Carl Anglim), наскоро завършил право в Оксфорд и сега директор, собственик и главен продуцент на Седмицата, казва: „През всяка следваща година, в която организираме Седмицата на модата, виждаме колко по-далеч можем да стигнем.” Ето колко далеч стигна тя тази година.

Мястото на последното ревю беше също толкова внимателно подбрано, колкото разкошните рокли, които видяхме на подиума. Couture шоуто се състоя в сградата от 19 век, в която много от студентите в Оксфорд държат изпитите си: така наречените Examination Schools. Тя е в стил неокласика с широки мраморни стълбища, под с мозайка от бял и черен мрамор и високи тавани, украсени с релефи. Намира се в центъра на Оксфорд, близо до най-старите колежи.



„Концептуалното” шоу в началото на седмицата беше изнесено в един от по-новите клубове в покрайнините. Но когато дойде време за Couture, Седмицата на модата заяви присъствието си в самото сърце на Оксфорд.

В първата зала гостите бяха посрещнати от фотографи, които документираха появата им върху синия (не червен) килим. Последва прием с много шампанско под звуците на струнен квартет, който свиреше мелодиите от известни мюзикъли. Модели от предишните ревюта, дизайнери и журналисти обменяха впечатления и визитни картички. Събитието беше с обявено като black tie, така че в залата се виждаха ярки, дълги до земята рокли на фона на море от черни фракове. Някои гости бяха спазили строгия дрес код, докато други пожелаха да покажат специално отношение и да избягат от консервативния стил: виждаха се жени в къси дантелени рокли, комбинирани със спортни мъжки сака, и с така популярните напоследък очила с дебели рамки.

След приема гостите бяха поканени да се качат по мраморното стълбище на втория етаж, където подиумът беше поставен във великолепна зала с дърворезба по стените, старинни часовници и портрети в цял ръст на английски джентълмени.

Началото на ревюто се забави –светлините в горната зала изгаснаха чак в десет часа. Всичкото чакане си струваше обаче, защото това, което се появи върху подиума, може да се опише само с две думи: истинска красота.

Ревюто се състоя от вечерни рокли, както и две сватбени рокли. Дългите коси на моделите бяха сплетени на плитки и след това събрани в стегнати кокове. Гримът се състоеше от руж по скулите и незабравимо черно червило.

А роклите бяха божествени. Широки поли от тафта; дълги по няколко метра шлейфове, които моделите трябваше да отмятат със замах в края на подиума; бюстиета от перли; дълги до земята ярко червени рокли, поръбени със злато.



Запомняща се с абсолютната си красота беше една рокля от коприна в телесен цвят. Тя е без презрамки, широка и свободна около кръста. Кройката е събрана леко само около коленете, където два волана, обшити с бляскави камъни, пристягат полите. Платът е блед на цвят, но с перлен блясък, и гали кожата. Тази дреха е толкова нежна и елегантна, без да бие на очи, и същевременно е толкова разкошна и внушителна, че може да се облече само ако си готова да преживееш в нея най-хубавия ден в живота си. Или поне така ми се стори от хубавото шампанско преди ревюто.



Сред малко по-дръзките модели на това иначе консервативно събитие бяха роклите на Пиер Гаруди (Pierre Garroudi) от две части с поли от бухнала дантела до коляното и топ от набран релефен плат. Появата на тези пищни дрехи в ярко синьо и лилаво предизвика спонтанни ръкопляскания от публиката.

Цялото Couture ревю беше потънало в блясък: на мехурчетата в шампанското, на перлите по роклите и на светкавиците на фотоапаратите. Освен показния лукс обаче, в това шоу имаше и благотворителна идея. Приходи от събитието ще бъдат дарени на фонда за стипендии за студенти в Оксфорд от всички специалности. Парите от билетите за ревюто ще окажат помощ на студенти, затруднени от рязкото покачване на университетските такси във Великобритания.

Couture ревюто беше краят на Седмицата на модата в Оксфорд, ако не броим партито след това. Сега очакванията са вдигнати високо: четвъртото издание на седмицата догодина ще трябва да затвърди впечатлението, че това е вече много повече от студентски проект и че Оксфорд е готов да се състезава с най-важните европейски модни седмици.

Със съдействието на: 

More All fashion