Следва

Shape Sensation - Магията на Triumph за красив силует

Oxford Fashion Week: Какво се случва пред и зад кулисите в седмицата на младите таланти

Седмицата на модата се приземи в Оксфорд с много гръм и трясък с The Concept Show – ревю на „концептуалнa...

All fashion преди 13 години


Освен Берлин, Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж, има още една модна седмица, която развълнува света. Седмицата на модата се приземи в Оксфорд с много гръм и трясък с The Concept Show – ревю на „концептуална мода”, което се състоя в местен клуб миналия вторник, събитие, за което по-рано нашият кореспондент Ани Коджабашева ни разказа.

Ето какво обаче се слува backstage и front row на едно място, където модата тръгва да се ражда.

Организаторите на Седмицата избраха да започнат с най-зрелищното ревю. Млади и изгряващи дизайнери представиха идеите си: обемни рокли, които нямат нищо общо с формата на тялото, и костюми, които превръщат моделите на подиума в извънземни създания.

Събитието се състоя в голяма затъмнена зала в клуба The Regal, далеч от историческия център на Оксфорд. Това място някога е било гигантска бинго зала, от която сега е останала само златиста украса по стените и усещане за нещо призрачно.

Ярки червени и сини прожектори хвърлят светлина върху подиума, а озвучаването се състои от техно а ла Kraftwerk с много силен бас.

Началото е замислено като звуково представление. Миксирани гласове на английски и руски и шум като от експлозии показват на публиката, че действието ще се развива в някакво страшно въображаемо бъдеще. Според описанието на събитието предстои да видим „модния еквивалент на ядрена експлозия.”


Снимка: Jake Galson

След 15 минути примигваща неонова светлина и звукова бомбардировка, от която подиумът пред мен трепери, най-накрая се появяват моделите – с бели лица, устни с телесен цвят и искрящо сини сенки на клепачите. Движат се бавно, гъвкаво, предпазливо и малко зловещо – сякаш тъкмо са се приземили в този английски град.



Първата колекция, която виждаме, е на Sincron: те показват облекла от найлонова материя, оформена според геометрична схема от повтарящи се многоъгълници. Дрехите им превръщат човешкото тяло в механична конструкция, в киборг. Някои от моделите им обаче са повече ужасяващи отколкото красиви – чакам да видя какво следва по-нататък.


Снимки: Jasmina Stirling и Oxford Fashion Week

След мрачната визия на Sincron се появява колекцията на Ki Ching Cheung и Ka Wai Lo, която всъщност е общата им дипломна работа от Лондонския колеж за мода (London College of Fashion). Представата на Cheung & Lo за бъдещето е съвсем различна: меки, мъхнати вълнени материи са сглобени в костюми с много шарки и апликации. Това са дрехи за градски номади, в които оставаш неразпознаваем, но показваш, че си способен на всичко.


Снимки: Jake Galson и Jasmina Stirling


След първите две колекции атмосферата се поразведрява и на подиума се отваря място за роклите на Hoyan Ip.



Hoyan Ip е випуск 2008 на университета в Уестминстър – също съвсем млада дизайнерка. Тя прави рокли с богати дипли, дантели и гигантски панделки, както и обувки на платформи с безкрайно високи токчета. Както и останалите дизайнери на това ревю, Хоян Ип се стреми не само да облече, но сякаш да надмине човешкото тяло, да го направи нереално красиво. Моделите й са правени за приказни същества.


Снимки: Jasmina Stirling, Oxford Fashion Week и Jake Galson

Mоже би най-доброто в цялото шоу бяха роклите на Mi Kyoung Kim. Изчистени от ярки цветове и от всякакви украси, те впечатляват единствено с фантастичната си форма. Mi Kyoung Kim взима обръчите и широките кринолини от френската мода от 18 век, разглобява ги и ги пренася в бъдещето. Така преобразени, дрехите приличат повече на архитектурна форма, която Кристо е покрил с плат, отколкото на нещо, създадено за обличане.



Останалите дизайнери в продължилото повече от час шоу също играят с идеи като асиметрия, сложни футуристични форми, комбинации от различни материи и най-вече обем. Колкото по-необикновени са очертанията на дрехата, толкова по-добре: младите дизайнери от The Concept Show превръщат тялото в механизирана скулптура.

Всичката енергия на тази най-ярка нощ от Седмицата на модата буквално причини експлозия в Оксфорд. Но почакай да ти разкажем какво се случи на Couture шоуто след това.
 

Със съдействието на:

More All fashion