Следва

Промяната започва... СЕГА. Или как "Пълна промяна на дома" се завръща по AXN

Световноизвестната звезда Мариза ще превърне зала 1 във Фадо къща

Световноизвестната певица Мариза, която ще гостува у нас на 31 март, ще пренесе публиката в атмесферата на...

Events преди 13 години

Световноизвестната певица Мариза, която ще гостува у нас на 31 март, ще пренесе публиката в атмесферата на характерните за Португалия малки гостилнички -фадо къщи (casa do fado).

За първи път у нас сцената на зала Eдно на НДК ще се превърне в такова място. Мариза ще пее между масите с публика, отпиваща прекрасното португалското вино Esporao. Който е бил в Португалия не може да не е посетил фадо къща – мястото, където прекрасните майсторки на фадо се надпяват и с песните си раздират сърцата от чувства.

Всеки присъстващ в залата със сигурност ще се усети потопен в магията на фадо и силната, покоряваща и незабравима емоционалност, която песните на Мариза носят. Самата Мариза казва, че именно на такова място можеш истински да разбереш какво е фадо – музиката, чиято същност най-често се изразява с непреводимата от португалски дума „саудаде“ (saudade), съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любов.

Самата Мариза още от тригодишна заживява в малката гостилничка на своите родители, намираща се в стария лисабонски квартал Маурария. И тъй като е твърде малка, за да може да чете, баща й рисува картинки, с които я подсеща за текста на песните.

Още на пет тя вече се надпява с останалите фадищи. После излиза на голямата сцена, завладява публиката, става първият португалски изпълнител с номинация за Грами, открива световното в Атина задно със Стинг, получава три пъти наградата на ВВС за най-добър изпълнител, издава 6 диска получава 32 награди за платинения им статус. Сега е безспорната номер едно в света и изнася концерти на четири континенти в най-престижните зали.

По време на поредното си турне, на което представя последния си диск „Традиционно фадо” тя ще спре за малко и в София. „Наследникът“ на мулти-платинения албум “Terra” е записан в Лисабон и за него Мариза казва, че е като прераждане и нов поглед към традиционното фадо. В него тя разказва по много по-зрял начин за нещата, които преживява и които я характеризират като жена и артист. Албумът е като потапяне в най-автентичните традиции на фадото, но в същото време обръща внимание и на новото поколение. Той вече е на българския пазар и се издава от Анимато Мюзик/ EMI.

Концертът се организира от „БГ Саунд Стейдж” с подкрепата на Португалското посолство. Билети се продават в системата на www.eventim.bg, www.ticketsbg.com, мрежите на Германос, магазини Пикадили и Офис1 Суперстор и на касата на НДК. Наскоро организаторите пуснаха допълнителни места за продажба в оркестрината, където зрителите ще са най-близо до изящната певица.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?