Следва

Нашият седмичен плeйлист - Малка филмова музика

Цял ден кино или какво можеш да гледаш днес от програмата на София Филм Фест

Представяме ти програмата на международния София филм фест за 11март, петък:..

Movies & TV преди 13 години

Представяме ти програмата на международния София филм фест за 11март, петък:

„Гепардът” на Лукино Висконти, с участието на Бърт Ланкастър, Ален Делон и Клаудия Кардинале е филмът, който можете да гледате от 18.30 часа в зала 1 на НДК днес.

Действието се развива през 60-те години на ХIX век. Дон Фабрицио Корбера, принц Салина, с дълбоко примирение наблюдава как порядките от неговото време отстъпват пред тези на новото. Преди прожекцията на филма Клаудия Кардинале ще получи и Наградата на София за приноса си към киноизкуството.

От 11.00 часа в кино Люмиер е прожекцията на режисьорската версия на „Тенекиеният барабан” на Фолкер Шльондорф. Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, филмът барабан разказва за възхода и рухването на Третия райх, видян през очите на малкия Оскар. От 14.00 часа е премиерата на книгата на Шльондорф „Светлина, сянка и движение. Моят живот и моите филми” (изд. „Колибри”).

В 15.30 часа гледайте филма на Ивайло Христов „Стъпки в пясъка”. Това е смешно-тъжна история за любовта между едно момче (Слави) и едно момиче (Нели), които на шест години се заклеват да се оженят. История, пълна с любов, приятелства и предателства, драматични раздели, бягство зад граница в Австрия, митарстване по света и завръщане у дома...

„Как прекарах това лято” на Алексей Попогребски започва в 17.15 часа и ще ви отведе на полярна станция, намираща се на безлюден остров в Северния ледовит океан, която някога е била важна стратегическа база. Опитният метеоролог Сергей и младият му колега Павел, дипломирал се наскоро, прекарват месеци в пълна изолация. Павел получава важно съобщение по радиото и докато изчаква най-подходящия момент да го предаде на Сергей, страхът, лъжите и подозренията започват да тровят атмосферата помежду им.

„Втори дубъл” на Надежда Косева е с начален час 19.30. Филмът е с участието на Светла Цоцоркова и Стефан А. Щерев. Историята е лаконично кратко описана: Той изгуби парите за двамата. Сега трябва да ги спечели тя.

Световната премиера на филма на Едмонд Будина „Балкан базар” е от 20.30 часа. В него французойката Жоли и италианката Орсола откриват най-странния пазар в малко селце в Южна Албания. На него може да се продадат или да се купят кости. Двете се замислят защо да не спечелят, като едната продаде костите на баща си, а другата – на дядо си. В замяна се надяват да открият истинската любов…

В 11.30 и в 21.00 часа в Дома на киното имате двоен шанс да видите „Тилт”. Игралният дебют на Виктор Чучков-син участва в международния конкурс на СФФ след три отличия на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” във Варна през 2010. Името на филма идва от термин в играта флипер. Главният герой Сташ, заедно с трима свои приятели мечтае за собствен бар с флипери, билярдни маси и хубава музика. Случайната му среща с Беки прераства в опасна авантюра, която поставя героите в истински TILT... Преди прожекцията на „Тилт” в 11.30 часа можете да гледате късометражния претендент за наградата „Джеймисън” „На улица Нула” на Андрей Гетов.

„На улица Нула” можете да видите и в 18.30 часа преди началото на „Подслон” на Драгомир Шолев.
След представяне в секцията „Нови режисьори” на фестивала в Сан Себастиан и отличията за дебют и операторска работа на Фестивала на българското игрално кино във Варна, „Подслон” е вторият български филм в Международния конкурс на СФФ. Историята разказва за 12-годишния Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, който се изживява като пънкар. А баща му не може да разбере защо след като е бил добър с него, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. Филмът е камерен и в него участват три деца и двама възрастни: Янина Кашева и Цветан Даскалов. Това е голямото завръщане на Янина Кашева в българското кино, след като в края на 70-те нашумя с „Всичко е любов” на Борислав Шаралиев и „Голямото нощно къпане” на Бинка Желязкова.

В „Децата на зеления дракон” разведеният самотник Мате е агент на недвижима собственост, който трябва да продаде склад в покрайнините на града. Складът е даден под наем на китайци, а те държат в него своите полулегални стоки. Пазачът на склада е китаецът Ву, който не само наглежда хилядите кашони всеки ден, но и направо се е пренесъл да живее в сградата. Между двамата самотници се заражда странно приятелство. Гледайте филма на Бенце Миклаузич от 13.30 часа. Преди него ви предлагаме да се запознаете и с „Добрия съсед” на Иван Митов.

„Един ден” на Георги Кръстев е с начален час 16.00. Веднага след това започва прожекцията на „Симфония на шума” от Международния конкурс. Полицаят Амадеус винаги се е чувствал изолиран от семейството си, защото, за разлика от всички свои роднини, той няма музикален талант и не понася никаква музика. А сега му се налага да залови група музиканти, които искат да завладеят града, със звуковите си атаки на различни обществени места.

В 23.00 часа гледайте „Елвис и Мадона” на Марсело Лафит. Елвис е талантлив фотограф, но и лесбийка, чийто баща е изпаднал във финансови затруднения. Затова разнася пици с мотора си. Мадона е пленителен травестит, който работи като фризьор през деня и като танцьор по клубовете през нощта. Двете се срещат случайно и оттук нататък житейските им пътища ще се пресичат и преплитат все повече, докато между тях се заражда страстна любов.

В кино „Одеон”, в 16.00 часа започва прожекцията на „Два слънчеви дни” на Огньен Свиличич, с участието на звездата от „Емануела” Силвия Кристел. Френско-хърватската копродукция разказва историята на съпружеска двойка, чиито отношения постепенно се охлаждат. Мартина и Питър идват на хърватския бряг, за да подредят отново семейния си пъзел и да възвърнат близостта, която са имали. Вместо това, отношенията им допълнително се изострят…

В 18.00 часа е началото на „Други истории”. Пет режисьорки от пет страни от бивша Югославия създават по една история за този омнибус филм. Всичките новели разказват за бременността, бъдещото майчинство и екзистенциалното решение, което трябва да вземе всяка една от героините: какъв живот може да предложи на детето си, ако реши да го роди?

В 20.30 часа киното с адрес Балкани продължава с филма „Бял, бял свят”. Режисьорът му Олег Новкович ще го представи лично в кино „Одеон”. Сюжетът - преди години Краля е имал кратка връзка с Ружица, съпругата на най-добрия му приятел Животното. Тя е довела до смъртта на Животното и сега Ружица е в затвора за убийство. Когато излиза от затвора, въпреки че още има чувства към Краля, тя се жени за друг мъж. Дъщеря ú Роза е затънала в наркотици и алкохол тийнейджърка. Една вечер тя се запознава с Краля. Двамата са силно привлечени един от друг... На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…

Гледайте трогателната история на Флорин Шербан в „Ако искам да свиря, аз свиря” днес от 19.00 часа в “Euro Cinema”.

В 21.00 часа там започва „Субмарино” на един от големите майстори в киното Томас Винтерберг. Ник и по-малкият му брат току-що са излезли от началното училище, но бедността, насилието и алкохолът са ги ожесточили. Двамата обаче все още изпитват радост при вида на новороденото си братче. Те компенсират с желание недостатъците на алкохолизираната си майка и дават на бебето своята обич и грижи. Въпреки че този лъч надежда в живота им бързо угасва, споменът за него ги преследва и години по-късно, когато двамата са се отчуждили един от друг, но съдбата отново ги събира.

От 17.00 часа във Френския културен институт гледайте документалния филм „Розови сарита” на Kим Лонгиното. „Животът на момичето е несправедлив, а на жената – много несправедлив,” отбелязва Сампат Пал, сложната личност в центъра на документалното разследване на Ким Лонгиното за живота на няколко забележителни жени.

„Правилата на ергенския живот” ще научите от 19.00 часа. Документалният филм на Тонислав Христов разказва за четирима български емигранти във Финландия, които са преживели любовни разочарования и си поставят за цел да си намерят приятелки в Хелзинки в следващите 12 месеца. Ако се провалят, това ще означава, че никога повече няма да могат да се сближат с финландска жена.

В 21.00 часа е началото на документалния филм на Рафаел Алварес и Татяна Иса „Dzi Croquettes”. През 70-те години на ХХ век, когато в Бразилия се налага агресивна военна диктатура, уникалната танцова и театрална трупа „Dzi Croquettes” намира свой начин да ù се противопостави, с хумор и насмешка. Трупата променя драстично движението за гей права и създава нов сценичен език, повлиял цяло едно поколение.

В 19.00 часа в “Синеплекс” ви очаква „Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев - Шошо. Това е историята на една млада жена, която има само един ден, за да повярва в стара загадка, да се довери на своите приятели и да намери любовта.

В 21.00 часа е началото на „Пина”. Новаторският филм на Вим Вендерс улавя по неповторим начин естетиката на Пина Бауш - основател и артистичен директор на “Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973 г.. Легендарна танцьорка и хореографка, уникалните ú творения промениха езика на танца и предложиха несравнимо с нищо друго визуално преживяване.

В 18.00 часа в Чешкия център е началото на „Колко тежи сградата Ви, г-н Фостър?”. Документалният филм на Норберто Лопес Амадо и Карлос Каркас проследява възхода на един от водещите световни архитекти – Норман Фостър, и неговата постоянна работа за подобряване качеството на живота чрез усъвършенстване на дизайна. Научаваме откъде е тръгнал Фостър и как мечтите и различните личностни влияния са го вдъхновявали за създаването на емблематичните му сгради.

„Дървото: Животът на Андреа Дънбар” на Клио Барнард можете да гледате от 20.00 часа. Документалният филм разказва истинската история на Андреа Дънбар – драматург от Брадфорд, и сложните взаимоотношения с дъщеря ù Лорейн. Когато през 1990 г. Андреа загива трагично на 29-годишна възраст, Лорейн е само на 10 години. В момента тя също е на 29. Не се чувства близка с майка си и е в затвора заради убийството на сина си. Докато е там, тя чете наново пиесите на майка си, както и нейни писма, и размишлява върху паралела между своя живот и живота на Андреа. Така започва да осъзнава вината за смъртта на сина си.
 

More Movies & TV