Следва

Свежо като портокал

Ако искаш да се занимаваш с мода: 1. направи си блог. 2. направи го известен

Модата е индустрия, в която много от нас биха искали да работят...

Fashion преди 13 години

Модата е бизнес.
Модата е индустрия, в която много от нас биха искали да работят.
Модата много се е променила през последните няколко години.

Наскоро в Said Business School, бизнес училището към университета Оксфорд, се състоя симпозиум, посветен на журналистиката и новите медии. Професори и хора от рекламни и телекомуникационни компании говориха за това как се прави журналистика днес и как начините от това да се печели са станали по-различни.

Какво се е променило? Повече от пет години са минали откакто Скот Шуман, по-известен като The Sartorialist, започна блога, който промени всичко.

Днес от снимките на Шуман се правят изложби и за него се издават лъскави арт книги. Но Шуман не е гений – той просто имаше честта да бъде първи. Днес модните блогове, вдъхновени от неговия, не могат да бъдат преброени, защото постоянно се появяват нови.

Глобалният интернет метрополис се развива непрекъснато. Случват се малки експлозии, които отварят още и още място за нов моден материал. Основават се нови сайтове. Само един пример: Lookbook, където можеш да се регистрираш и да показваш собствените си дрехи. Сякаш цялото артистично население на света само чака да се отвори ново виртуално място, където да се изяви.



Сред личностите, поканени да говорят за бъдещето на журналистиката и творческите материали онлайн на симпозиума в Оксфорд, е Кристоф Куви (Christophe Cauvy). Той е френски емигрант, бивш възпитаник на Said Business School и регионален директор за Великобритания на огромната рекламна компания McCann World Group. Куви е известен на света не толкова с поста си на високо ниво в Лондон, а с вечното си онлайн присъствие във Facebook, Twitter, LinkedIn, Vimeo и в блога му Digital Collision, посветен на „дигиталната революция”.

Кристоф Куви е оптимист по отношение на новите медии. Той смята, че днес всякакво онлайн съдържание може да бъде печелившо - всеки блог може да поддържа творческата си дейност с минимални средства от реклама. „Аматьорите стават по-силни и влиятелни” – казва той.



Наскоро Аделин Рапон, красива парижанка, фотограф и независима „блогеса” обяви на adelinerapon.blogspot.com, че си партнира с American Apparel. Това обяснява защо тя толкова често носи техни дрехи във фотосесиите си. Аделин Рапон не е напълно „независима” – само дотолкова, че да има възможност да продължи да пише блога си без грижи. Тя е намерила начин да посвещава времето си на фотосесии с приятели в малкия си апартамент, вместо на работа в офис. А читателите й получават чудесна модна фотография от Париж, без да плащат. Достъпът до снимките струва само малко реклама, която, както Куви казва, е „ненатрапчива”.

Проблемът в красивия виртуален свят на блоговете е, че понякога е трудно да разбереш кое е реклама и кое не. Но за това трябва само малко вкус и здрав разум. Оглеждай се внимателно в нови сайтове, за да се ориентираш кое е творчески текст и снимки и кое е платено съдържание.


Sea of Shoes

Чрез творчески материал и умерена (и честна) реклама модните блогове се превръщат в приятелска размяна на услуги между автор и читатели. Блоговете, които получават положителни отзиви, имат бъдеще, също както добрите приятелства. Повечето усилия, вложени от автора, получат повече читателско внимание.

Тенденциите в модната журналистка днес могат да се обобщят така: по-малко бизнес, повече общуване. Новото е единствено това, че всичко се случва много, много бързо. Дигиталната среда отваря възможност за много модни приятелства едновременно.



Не всичко се е променило, разбира се. Не казваме, че списанията ще изчезнат, нищо че вече се издава The Last Magazinе - това е хитроумно заглавие, нищо повече. Списания на лъскава и гладка, или пък грапава и рециклирана хартия ще има още много време. Ще има пощенски абонаменти. Ще има любими фотосесии, откъснати от средата на списанието, разръфани по края и залепени по вратите на гардероба ти, за да те вдъхновяват сутрин. Но докато традиционните списания продължават да си работят в отмерен ритъм всеки месец, интернет пространството все още се разширява и приканва всеки да стане автор.

Повече материали, повече избор, възможност за изява и бърза отплата за вложеното време и любов. Звучи добре. Поуката е, че ти също можеш да го правиш. Единственото условие е наистина да е важно за теб в какво се обличаш, да обичаш дрехите си и да искаш да ги показваш на света. Ако всичко това ти звучи интересно… защо да не си направиш собствен блог?
 

More from View Sofia

More Fashion