Следва

Мис Франция идва с NOUVELLE VAGUE за концерт у нас

Дебют: "Жената от миналото", един спектакъл на младия Петър Денчев

Едва ли съществува по-силна мотивация за последователността на човешките действия от паметта и...

Events преди 13 години

Едва ли съществува по-силна мотивация за последователността на човешките действия от паметта и нескончаемото желание за ревизия на настоящето.

Това е пиесата на младия режисьор Петър Денчев, който преди две години спечели наградата на Фондация Развитие за дебютния си романа "Тъй, както мъж целува жена, която обича".

„Жената от миналото” е по по Роланд Шимелпфениг с превод на Владко Мурдаров. Участват млади и вече вещи театрали като Ива Огнянова, Тодор Кайков, Дияна Досева, Савина Бързева (студентка от НАТФИЗ) и Иво Аръков (студент от НАТФИЗ).

"Тази пиеса трябва да бъде представление за неосъществените копнежи, за обещанията в минало време, защото обещанията в момента на собственото им изричане се превръщат в „минало”. Дълбоко ме тревожи темата за вниманието и значението, което се отдава на миналото в днешния ден.



Забравянето, че „миналото” не е просто сбор от случки, а това което сме в момента. Възприемането на времето като тотална величина всъщност е противопоказно за човека – той живее с мисълта за тази устойчивост. „Жената от миналото” разглежда времето като поток, в който обещанията не се изчерпват с изоставянето им в миналото. Времето тук е както морална, така и метафизична категория. Подводните камъни – обещанията могат да преобърнат и най-стабилният кораб. Така, че внимавайте какво и на кого обещавате".



Петър Денчев е завършил Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “К.Сарафов” през 2010 г, където е работил по текстове на Гогол, Ведекинд, Жьоне, В.Хауф. Автор на романа „Тъй, както мъже целува жена, която обича” (награда за Нов български роман „Развитие” 2007) и на много къси разкази в периодичния печат. Дипломира се със „Слугините” от Жан Жьоне. Текстът на Роланд Шимелпфениг „Жената от миналото” е пресечна точка на много от темите, както в досегашния му театрален опит, така и от литературните му проекти.

„Жената от миналото” по Роланд Шимелпфениг, реж. Петър Денчев на сцената на Младежки театър „Николай Бинев” на 31 март от 19 ч., Камерна сцена.
 

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.