Следва

Пак ще става дума за жени. Този път в изложбата на Иван Филчев

Мис Франция идва с NOUVELLE VAGUE за концерт у нас

Най-успешната френска група „Nouvelle Vague” за първи път ще срещне многобройните си почитатели у нас на 2 ...

Music преди 13 години

Най-успешната френска група „Nouvelle Vague” за първи път ще срещне многобройните си почитатели у нас на 2 април в зала 3 на НДК.

Bossa Nova, New Wave и Nouvelle Vague заедно са толкова fusion комбинация, че и без да си ги чувал, ти звучат съвършено.

Първото е бразилската Боса нова от 50- и 60 години, второто е ню уейв вълната от 70-те и 80-те и третата е френското кино от средата на миналия век, вдъхновено от италианския неореализъм и класическите холивудски филми. Това са и трите страсти, с които французите Марк Колин и Оливие Либо се захващат през 2004 година, за да ги обединят и създадат най-успешната френска музикална група - Nouvelle Vague.

Съставките? Завладяващата елегантност на Bossa Nova, меланхоличните мелодии на New Wave и сдържаният подход на филмите от "Nouvelle Vague".

Тъй като и двамата са джаз-музиканти израснали с музиката на 70-те и 80-те години, решават да подберат любими техни песни от този период и да им направят кавъри с Bossa Nova аранжименти. Концепцията на групата е да транспонира класически песни от периода и да помогне на публиката да преоткрие позабравени ню уейв парчета, като им придаде напълно ново, свежо и несъмнено модерно звучене.

Музиката на Nouvelle Vague всъщностотдава почит към оригинала.

В четвъртия си студиен албум - „Couleurs sur Paris” (цветовете на Париж) брилянтно пресъздаващ пост-пънк-попа, френската супер група извръща поглед от английската ню уейв музика, за да погледне към френската. Вдъхновяващият резултат е следствие на съвместната работа на две поколения герои на чартовете с най-добрите съвременни френски изпълнители като Ванеса Паради, Соко, Камил. За албума Nouvelle Vague избират най-добрите поп хитове на Франция от 80-те години на миналия век. Те ще представят този албум на първия си концерт в София на 2 април в зала 3 на НДК.

Въпреки че често говорим за английско – американските златни години на пост – пънка от 1978 до 1984 г., който включва изпълнители, като Talking Heads, Joy Division, PIL и Devo, Франция също се включва в това движение.

Сега Nouvelle Vague отдават почит към този разкошен френски период, облечен от нихилизма на пънка, горчивината на икономическата криза, парадоксалността и омаята на духа на попа. Заглавието „Couleurs sur Paris” е вдъхновено едновременно от известна колекция пощенски картички и пънк химна на Oberkampf от 1981 г. и отразява периода, който лъкатуши между въодушевлението и отчаянието. В албума са все популярни песни от ъндърграунд сцената до златните записи, това, всъщност, е безкрайната история на попа.



Марева Галанте е една от късметлийките да участват във френския музикален проект „Nouvelle Vague” („Нувел Ваг”), който ще бъде представен у нас от проуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” на 2 април в зала 3 на НДК.
Тя пее заедно с Лизет Алие в турнето на групата, която е известна с това, че сменя вокалистките си и дава нов живот на хубавите стари песни с Боса нова аранжимент.

Марева Галанте е родена във Френска Полинезия. Вероятно точно френско – полинезийската й красота и магнетично й въздействие помагат да изживее мечтата си. През 1998 г. тя печели титлата "Miss World of Islands", а след това и титлата "Miss Tahiti”, която й позволява да се яви на конкурса за красота Мис Франция, който отново печели.

Благодарение на зашеметяващия си външен вид Марева бързо си осигурява успешна кариера в модните среди. Но докато много млади жени биха се задоволили с това, Марева винаги е знаела, че моделството ще бъде само трамплин за нея.

Концертът на Nouvelle Vague се организира от продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” и Френския институт в София. Билети се продават в мрежата на Ивентим и на касата в НДК, като промоционалните цени са 40 лв. седящи и 50 лв. правостоящи.
 

More from View Sofia

More Music