Следва

SKUNK ANANSIE и DEFTONES на SPIRIT of Burgas 2011

Големият взрив

Вчера в галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2 се откри изложбата "Големият взрив", която постави началото на ...

Events преди 13 години

Вчера в галерия Credo Bonum на ул. Славянска 2 се откри изложбата "Големият взрив", която постави началото на новата изложбена програма на галерията като част от фондация Credo Bonum.

"Големият взрив"
е кураторски проект на Светлана Куюмджиева, в който участват съвременни български художници, архитекти и дизайнери: Светозара Александрова, Иво Бистрички, Рада Букова, Петко Дурмана, Никола Енчев/Стефан Ванков, арх. Николай Маринов, Бора Петкова/Жулиана Мори, Симеон Стоилов, Красимир Терзиев, София Христозова/Марта Димитрова, Вероника Цекова, библиотека за устойчиво развитие на Народно читалище „Бъдеще сега", оформена от авторските мебели на Константин Ачков и Петър Захаринов, селекция от филми, предоставени от Мрежа за устойчив обмен “Живи места”.

Ползвайки космологичната теория за възникването на Вселената като изходна точка, проектът цели да пресъздаде един нов свят, възникнал от грешките и проблемите на стария.

Значителен фактор в научния интерес към развитието на теорията за Големия взрив е заплахата от Големия срив или вероятността от изчезването на Вселената в хода на нейното развитие по същата неподвластна на човешката намеса космологична закономерност. С риск да предизвикат всепоглъщащи черни дупки, експериментите с ускорителя на елементарни частици в Швейцария продължават да изследват най-съкровените природни закони - появата на материята, структурата на времето и пространството.



Въпреки това за нашите представи вселенският мащаб е твърде необозрима и далечна величина. За човека съвременната научна теория за началото на всичко се отнася най-вече към съществуването му в неговото ежедневно битие, а всяка заплаха за това съществуване може да бъде насложена най-вече върху реално обозримите неща – дома, града, природата, хората наоколо, животните – изобщо света, в който живеем, който виждаме през прозореца, за който слушаме по новините и четем в интернет. А в него заплахите са много по-реални от монументалната теория за взрива. Но по-важно е, че те са най-вече следствие от безстопанствена бруталност.



Затова идеята на проекта е да пресъздаде възникването на един нов свят, нова екосистема от съвместно функциониращи елементи като предупреждение или като решение на големите грешки, с които рушим стария.


Г-жа Цветелина Бориславова на изложбата

Целта на „взрива” е да превърне галерията в умален модел на света, в който живее един различен вид, премислил екологичните катастрофи на съвремието и развил своята креативна енергия като отговорност към всичко, което ни заобикаля.

Изложбата продължава до 30 април.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?