Следва

Класически вторник в Студио 5

"Островът" на Камен Калев с Летисия Каста е завършен. Чакаме го с премиера през октомври

След дебютния си "Източни пиеси", който се превърна в сензация на фестивала в Кан, Камен Калев приключва...

Movies & TV преди 13 години

След дебютния си "Източни пиеси", който се превърна в сензация на фестивала в Кан, Камен Калев приключва работата по втория си пълнометражен филм „Островът”, в който главните роли са изиграни Летисия Каста, Туре Линдхард, Руси Чанев, Бойка Велкова, Михаил Мутафов и Любен Дилов – син.

Филмът е със специалното участие на ексцентричния режисжор, актьор и философ Алехандро Ходоровски, автор на култови филми като „Крадецът на дъги”, „Света кръв”, „Свещената планина” и др.

Дългоочакваната премиера на филма ще бъде обаче чак през октомври. Френската критика постави сериозен акцент върху „Островът”, след като нареди Камен Калев сред имена като Спилбърг и Скорсезе, представяйки предстоящия му филм в класацията за десетте най-очаквани филма през тази година според престижното френско списание за кино “CAHIERS DE CINEMA”.

Режисьорът Камен Калев е завършил Академията за киноизкуство “Ла Фемис” в Париж, Франция. Дебютът му  „Източни пиеси” беше отличен с редица престижни, международни награди, сред които за „най-добър филм”, „най-добър режисьор” и „най-добър актьор” за Христо Христов на кинофестивала в Токио. През 2009 г. „Източни пиеси” влезе в програмата на кинофестивала в Кан, след като бе селектиран за петнадесетдневката на режисьорите, където се бори за наградата „Златна камера”.


Стефан Пирьов и Камен Калев

Артистичен сътрудник е Стефан Пирьов, ко-продуцент на „Източни пиеси”, завършил Филмовата академия в Ню Йорк.

Изпълнителни продуценти на "Острова" са Елица Кацарска и Стела Павлова, продуцирали голям брой рекламни клипове.

Операторът Юлиян Атанасов e известен още с работата си по филмите „Източни пиеси” на Камен Калев, „Аз съм Дейвид” на режисьора Пол Фейг, „Ледена бомба” на режисьора Оливър Жан и „Птици божии” на Кристина Грозева. Юлиян е работил като оператор на камера в продукциите „Тилт” на Виктор Чучков и „Раци” на Иван Черкелов.



Сценограф е Себастиан Оргамбиде (Аржентина). Работил е с имена като Франсис Форд Копола във филма “Тетро”, Хектор Бабенко и Милагрос Мументалер.

Композиторът Жан Пол Уол (Швеция) е познат на българските зрители като създател на музиката за първия филм на Камен Калев, „Източни пиеси”. Жан Пол е композитор на шведски филми и сериали, както и на музиката към филма „Когато искам да свиря, аз свиря” на румънския режисьор Флорин Сербан, който спечели сребърна мечка на Берлинале и бе представен в официалната програма на 15-тото издание на София Филм Фест.

Филмът е реализиран с подкрепата на Национален филмов център, Българска национална телевизия и Евроимаж.
 

More Movies & TV