Следва

Да или Не: Кокоши крак на врата

Стилът и опияненията на Елизабет Тейлър

Клеопатра винаги ще изглежда като Елизабет Тейлър, поне в нашите представи. Тя беше последната жива велика...

Fashion преди 13 години

Клеопатра винаги ще изглежда като Елизабет Тейлър, поне в нашите представи. Лиз, както я наричаха, беше последната жива велика американска актриса от ерата на голямото Холивудско кино, истинска икона на красотата и стила.

На 79-годишна възраст Лиз Тейлър ни завеща емблематични роли, 4 деца от 3-ма различни съпрузи - Майкъл Уайлдинг, Кристофър Уайлдинг, Лайза Тод и Мария Бъртън, 10 внучета и 4 правнучета. Умира в болница в Лос Анжелис след кратко боледуване на 23 март, днес.

Светът я свързва освен с великата й кариера и с драматичния й любовен живот, през който текат болезнени страстни връзки и 7 съпрузи в наследство - през годините Тейлър бе омъжена за Конрад Хилтън-младши, Майкъл Уайлдинг, Майк Тод, Еди Фишър, Ричард Бъртън, Джон Уорнър и Лари Фортенски.

Една от най-великите актриси на XX век е носителка и на две отличия "Оскар" в категорията "Най-добра актриса" за филмите „Кой се страхува от Вирджиния Улф” и „Бътърфилд 8”, "Jean Herscholt Humanitarian Academy Award" за борбата й срещу разпространението на ХИВ/СПИН. Тя е удостоена и с Орден на Британската империя, заради което се нарича Damе.



През 1963 година прави рекорд в Холивуд, когато за ролята си във филма "Клеопатра" взима един милион долара хонорар, а после среща и поредната си голяма любов и пети по ред съпруг Ричард Бъртън, за когото впрочем се омъжва два пъти.

Лиз се ражда на 27 февруари 1932 година в Лондон и става актриса още на 9 години. После заможният й баща и майка й се местят в Лос Анжелис, където тръгва кариерата й стремително нагоре. Въпреки че няма актьорско образование, всички в Холивуд са покорени от нейната красота, женственост и способност да се превъплъщава във всевъзможни сложни образи.



Заради силно драматичния си любовен живот, Тейлър се превръща и в истинска пикантерия за медиите. Оттам започват и нейните здравословни проблеми, свързани с теглото, алкохола и любовните разочарования. Но най-силно в историята се запечатва неуравновесената връзка между нея и Ричард Бъртън.

Но пък успехите й в киното са безспорни. Тя изиграва великолепно ролите си в „Котка върху горещия ламаринен покрив“, 1958) и „Внезапно, миналото лято“, 1959), а талантът й блести като диамант в екранизацията на пиесата на Едуард Олби „Кой се страхува от Вирджиния Улф?“, където пак си партнира с Ричард Бъртън. Тяхната изтощителна любов обаче дава живот на дъщеря им - Мария Бъртън.



Елизабет Тейлър беше и една от най-близките приятелки на покойния поп-гений Майкъл Джексън, а освен примера за безкрайните любови, актрисата оставя и голям принос в благотворителната дейност с фондацията си за борба срещи СПИН и усилията и средствата, които влага в каузата.

Нейният стил е белязан отново от начина й на живот, браковете й и афинитета към лукса. Диаманти, Dior Couture до безобразие и тонове очна линия. Това като че ли бяха нейните емблеми.



През 50-те Лиз Тейлър е номинирана за Най-красивата жена в света и държи рекорда, освен по първи шеметен хонорар, и по най-много корици на сп. Life - 11 на брой.

Гардеробът на Тейлър се е отличавал винаги с божествени кожени палта и скъпи бижута. Когато пък се появява в ролята на Клеопатра, става истинска икона на красотата, за което козметичната индустрия й е благодарна до днес. Все пак след този филм, всяка жена иска да се гримира силно с голямо количество сенки за очи и очна линия.

Нейният уникален стил се дължи и на фигурата й, която Бъртън описва като "истинско чудо, дело на инженерни гении". Колко трябва да се e влюбил, за да каже думите, което всяка жена иска да чуе?! Вероятно много повече, отколкото всички си мислят.
 
Поклон!
 

More Fashion