Следва

Студен ориз по коринтски за лека вечеря или гарнитурка

Дизайн за Япония

В Япония се случи земетресение, разрушително цунами и ядрена криза – бедствие след бедствие и все нови...

All About Life преди 13 години

В Япония се случи земетресение, разрушително цунами и ядрена криза – бедствие след бедствие и все нови страхове.

Много хора биха изпаднали в пълно отчаяние от такова преживяване. За други обаче логичната реакция е точно обратната: да благодарим, че сме живи, и да създадем нещо красиво и смислено, пък било то и малко.

С тази нагласа, че творчеството винаги може да е от полза, Японски и други дизайнери се опитват да допринесат към помощта за Япония.

Различни дизайнери са започнали кампании, в които разменят свое творение срещу малко дарение за пострадалите райони.

Сред подобни проекти най-силно впечатление прави „Хиляда жерави” (Оne Thousand Cranes). Сайтът ОneThousandCranesForJapan.com предлага да дадеш две британски лири (или повече) за благотворителен фонд и в замяна да си изтеглиш дизайн за оригами във формата на жерав.

Различни художници са дарили създадени за целта свои картини и някои от тях са наистина красиви.


ilovedust за One Thousand Cranes


Darren Hopes за One Thousand Cranes

Изборът на жерава като символ на проекта не е случаен – идеята идва от стара японска традиция да се сгъват такива оригами за близък човек, който е болен или в беда. Според поверието, ако някой сгъне хиляда оригами жерави, той печели правото да му се сбъдне едно желание.

Сайтът отброява броя на сгънатите оригами и досега те са 516. Надяваме се събраните средства и добри мисли да помогнат да се сбъдне всеобщото желание за надежда и подобрение в Япония.

Хората, започнали проекта – лондонските дизайн студиа Anomaly и Unit 9 – казват пред блога Dezeen.com: “Въпреки че финансовите дарения са много необходими, важно е също така хората в Япония да знаят, че им помагаме по начин, който надминава паричната стойност на даренията.”

Създателите ни молят да повярваме заедно с тях, че красотата може да спаси света. Други инициативи в същия дух са лентичката за Япония на арх. Джон Поусън (John Pawson), която можеш да носиш на ревера си, и плаката на студиото Wieden + Kennedy, който комбинира японското знаме със знака на Червения кръст. Лентата и знамето можеш да получиш по същия начин като оригамите, срещу малко дарение, и после можеш да ги използваш да привличаш повече хора за каузата.





За тези две произведения Поулсън и Wieden + Kennedy са използвали крайно минималистичен дизайн, което само по себе си е похвално. Тук важна е не индивидуалността на дизайнера, а Голямата идея, която трябва да се предаде възможно най-ясно. Можеш да получиш плаката тук: http://wkstudio.bigcartel.com/pages/japan-relief.

Земетресението вече е история и най-страшното от ядрената криза отмина, но трудностите за Япония тепърва започват. Токуджин Йошиока, също един от загрижените дизайнери и създател на кратък филм за бедствието, казва: „Вярвам, че би могло да се направи повече от това да се гледа това нещастие по телевизията, за да се подобрят животите на хората там. Знам, че не съм в позицията да моля за подобно нещо, но едно от нещата, които може да направим за хората в пострадалите райони, е да даряваме средства за помощ и възстановителни дейности. Има бебета, които се нуждаят от мляко, и хора, които са загубили семействата и домовете си.”

www.onethousandcranesforjapan.com – сайт на проекта „Хиляда жерави”
www.dezeen.com/tag/Help-Japan/ - дизайн за Япония в блога Dezeen
http://wkstudio.bigcartel.com/pages/japan-relief - тук можеш да получиш плакат срещу дарение
www.jrc.or.jp/english/relief/l4/Vcms4_00002070.html - сайт за набиране на средства на Японския Червен кръст
 

More from View Sofia

More All About Life