Следва

Фадо кралицата Мариза очаква бебе. Концертът в София се отлага за след дни

3 нови книги, които ще освежат седмицата

Седмичният старт е повод да започнеш новия план график на личното ти свободно пространство. Тази вечер на...

Books преди 13 години

Седмичният старт е повод да започнеш новия план график на личното ти свободно пространство. Тази вечер на вино с колегите, утре на обяд с любимия, сряда – хубав филм, в четвъртък - децата при баба, петък на късна вечеря. И между тези планове стоят и поне три покупки за лична употреба – хубави ароматни свещи, ново масло за тяло и чифт нови обувки за пролетта. И между тези така важни за самочувствието ти неща, не пропускай да добавиш поне едно хубаво четиво за спокойните вечери вкъщи.

А за да е по-лесен избора ти, всяка седмица ще ти предлагаме точно три от личния ни списък нови или добре забравени стари заглавия, които да разнообразяват ежедневието ти. Кой каза, че понеделник не може да е интересен ден.

1. "Слава" от Даниел Келман

Суперзвездата на немската литература Даниел Келман и романът му „Слава” са едно чудесно четиво за интелектуални пътешественици, пълна с литературни герои, които искат да излязат на
свобода:

Ако днес немската литература има суперзвезда, то това е Даниел Келман. С романа си „Измерването на
света” (над 2 милиона продадени книги само на немски, без да се броят преводите му на много езици) той
събра овациите както на читателите, така и на професионалната критика. Новата му книга „Слава” се ражда от славата, споходила автора след успеха на „Измерването на света”.

Роман в девет истории: служител в компания за мобилни комуникации, писател и неговата болна от рак героиня, за която единственият начин да продължи да живее е да „излезе” от романа, компютърен спец, авторка на криминални романи, прочут артист и неговият двойник, латиноамерикански автор на бестселъри и активистка от хуманитарна организация преплитат съдбите си реално и виртуално. В епохата на мобилните връзки и интернет реалните хора търсят убежище във виртуалното пространство, а измислените герои копнеят да заживеят в реалността.

Келман изкусно плете мрежата на отношенията между персонажите: това, което в едната история остава недоизказано, намира разрешение или продължението си в следващата… Естествено – с неподражаемо чувство за хумор.

„Слава” зае първите места на литературните класации на немските списания „Фокус” и „Шпигел” и бе сред най-продаваните книги за 2009 г. В края на 2010 година започнаха снимките на филм по романа.

Издава Колибри

2. Бестселъра на Ню Йорк Таймс – „13 причини защо“ от Джей Ашър

Една тийн история, която ще ти хареса заради прекрасния филмов сюжет:

Един ден, на връщане от училище, Клей Дженсън намира на прага на дома си тайнствен пакет. Пратката е изключително интересна. Хана Бейкър – негова съученичка и първата му любов, която се самоубива две седмици по-рано, е събрала тринайсет касети, адресирани до тринайсет човека от нейното обкръжение. Всеки от тях трябва да ги изслуша и след това да предаде на следващия в списъка. В тези записи Хана разказва, че има тринайсет причини, заради които е взела решение да сложи край на живота си. Гласът на мъртвото момиче съобщава, че и Клей присъства в тези записи и следователно, и той е отговорен за смъртта й по някакъв начин. За да разбере каква роля е имал в живота на Хана, трябва да изслуша записите... И Клей научава неща, които променят живота му завинаги...

„Ще ви разкажа историята на живота си. Или по-точно – защо реших да се самоубия. И ако слушате тези касети, значи вие сте допринесли с нещо за това мое решение” – така започва записът, който Хана изпраща, а за разкриването на истината е нужно само да натиснете play.

Авторът Джей Ашър е роден в Аркадия, Калифорния, на 30 септември 1975 г. Израснал е в семейство, което винаги е подкрепяло разностранните му интереси – от уроците по китара до писането. Учи педагогика в Калифорнийския политехнически университет, но не завършва, защото се отдава на писателска кариера. Работил е различни неща – от продавач на обувки до книжар в различни книготърговски вериги. „13 причини защо“ е първата му книга.

Издава Enthusiast

3. Пътешествие в страната на дърветата, Ж. М. Г. льо Клезио


И една чудесна версия на детска приказка за четене вечер край леглото на малчугана или за онези, които още пазят детския си дух:

Едно малко момченце, което скучае и мечтае да пътешества, тръгва напосоки из гората да търси приключения. Там среща най-различни дърветата, които подсвиркват, мамят го и сякаш му говорят.

Също като Малкия принц, и то решава да ги опитоми, особено стария дъб, с който се сприятелява. И когато накрая го канят на своя празник, момченцето разбира, че никога повече няма да е самичко.

Вълшебно и поетично пътешествие в страната на дърветата, разказано от един голям съвременен писател – Ж. М. Г. льо Клезио, носител на Нобелова награда за литература.

Идавава Колибри


More Books