Следва

Подготовка за първа пролет! Твоите споделени тайни - Диана

Питай ме, питай ме: За най-хубавата усмивка

В нашата редовна рубрика, знаеш, отговаряме на всички твои въпроси, свързани с козметични проблеми или нужда...

Beauty News преди 13 години

В нашата редовна рубрика, знаеш, отговаряме на всички твои въпроси, свързани с козметични проблеми или нужда от стилистични съвети.

Тази седмица имахме питане, свързан с най-хубавото у човека - усмивката. Рабира се, за експертно мение се обърнахме към д-р Панов, стоматолог в клиника Panov Dental, който е на линия за всякакви запитвания.

Ако имаш нужда от професионалното му мнение или други въпроси, не се колебай да питаш на [email protected]:

Ето и писмото, на което д-р Панов отговаря:

Мили ViewSofia, карате ме да се усмихвам всеки ден, а имам съпротива именно с усмивката си. Само единият ми резец е по-напред от всички други иначе подредени зъби. Не искам да слагам брекети за един зъб, нито скоби. На 27 години съм, но се надявам, че за зъбите възраст няма. Надявам се, да ми дадете и професионален съвет, за да го послушам и да ви се усмихвам на воля.

Поздрави,
Камелия Манева

Отговаря стоматологът д-р Панов



Здравей, Камелия,

Най лесният начин е да се изпили предната повърхност на зъба, който е в по-предна позиция и да му се постави фасета. Това обаче само звучи толкова лесно, а на практика не е.

Защото най вероятно двата резеца са с еднаква ширина, а няма достатъчно място да се съберат в зъбната дъга правилно подредени. Така че ако се предприеме най-лесният начин, тогава зъбите ще се подредят в дъгата но няма да са еднакви и тъй като са най- видимите зъби, резултатът ще е трагичен.

В действителност има много такива случаи в практиката и всички те са много различни.
Би трябвало да се подходи много индивидуално към всеки от тях.

Основните принципи на съвременната стоматология са да бъдем минимално инвазивни и да се стремим да запазим всички здрави структури на зъбите, като запазим естетиката,фонетиката и функцията.

Бих посъветвал Камелия да се придържа към тези правила в избора си на предложеното й лечение. Биха могли да се използват методи на естетичната стоматология (фасети, бондинг) или на ортодонтията (брекети или прозрачни шини,които не са фиксирани върху зъбите).

Трябва да се обърне внимание и на дълготрайността на възстановяването и неговата прогноза. Всичко е въпрос на индивидуалност в избора ни на лечение, както индивидуална е и всяка усмивка.
 

More Beauty News