Следва

Ялта ще празнува световно признание с Hardwell

Чиста и Красива наука в ефира на БНТ

Преди броени часове премина пресконференция по повод петото издание на конкурса „Лаборатория за слава...

Events преди 12 години

Преди броени часове премина пресконференция по повод петото издание на конкурса „Лаборатория за слава Famelab”, един от елементите на проекта „Красива наука”, който ще стартира средата на април по Българска Национална Телевизия и те уверяваме, че ще е също толкова интересен, колкото и звучи.

Организиран съвместно от Министерство на образованието, младежта и науката, Форум Демокрит и Британски съвет по инициатива на Фестивала на науката в Челтнъм, Великобритания този формат ще е истински прецедент у нас.

Това ще бъде първото българско седмично предаване за наука, излъчвано всяка събота от 17,30 ч. Целта е да се насърчат младите учени да вдъхновяват и въодушевяват общественото въображение с визиите на науката на 21-ви век.

Конкурсът търси новите лица на природо-математическите и инженерни науки, които ще могат да развият идеите и уменията си да се представят пред телевизионната публика.

Форматът ще бъде като при добре познатите телевизионни състезания за таланти или както авторът на предаването Петя Тетевенска го нарече - „Star Academy” за млади учени”.

Сюжетът е разделен на две части - дискусионна и състезателна.

Ще гостуват научни специалисти, които да представят своите наблюдения и опит. По време на дискусиите ще вземат участие и победителите от предходните години.

Звездата на първото предаване ще бъде известният учен проф. Кевин Уорик, който присъства на самата пресконференция и издаде малко, но любопитни факти за първия епизод.

Ще бъдат изследвани теми, които гледат в бъдещето и новите технологии. Неговата лична история с имплантирането на чипове, с които е свързал нервната си система с „ръка- робот”, ще бъде разказана в предаването.

Киборгите, изкуственият интелект, имплантите в човешкото тяло, дори и бъдещото развитие на секса в едно технологизирано общество ще са обект на дискусия сред специалните гости на формата.

Кевин Уорик заложи големите си надежди за успеха на предаването, тъй като то засяга актуални за човечеството теми. „Науката, образованието и технологията са най-важните съставки, които определят една страна”- уточни пионерът на кибернетиката. За него „Лаборатория за слава Famelab” ще насърчи тези знания в младите участници и зрителите на самото предаване.

Състезателната част или „Лаборатория за слава Famelab” е още по-завладяваща. Жури от учени и журналисти ще следят представянията на младите научни специалисти, които трябва да са научно коректни, поднесени достъпно и харизматично.

Кастингът ще се провежда в един от двата града по избор - Пловдив и София.

Явяването е с изпълнение пак по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, изображения или всякаква друга атрактивна форма, без компютърни презентации, в рамките на 3 минути.

Темите трябва да са от природо-математическите или инженерни науки, но могат да разясняват както съвременни научни открития, така и фундаментални понятия.

Финалистите ще бъдат определени от журито, но и публиката ще има право на глас. Най-голямата награда за финалистите на национално ниво ще бъде участието им в майсторски клас по комуникация на науката. Българският победител ще участва в международния финал в Обединеното Кралство, заедно с представителите от 17 държави от три континента.



Водещите на предаването ще бъдат Мария Силвестър и атомният физик от ЦЕРН доц. д-р Леандър Литов. Мария бе назована в ролята на „своеобразния глас” на народа. Самата тя заяви, че не разбира от наука, затова за нея ще представлява голям интерес да задава въпроси и да научи повече за чудесата в тази сфера.

Целта на състезанието е да се докаже, че за науката може да се говори разбираемо и забавно пред неспециализирана публика, както и да насърчат интереса на младите хора към научните специалности. Освен развлекателно, състезанието ще обогатява със знания всички зрители и участници.
 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.