Следва

Чушки, пълнени с ориз по селски за цялата фамилия

Laura Ashley: От копринения параван до осъществената мечта за красив дом

Отговорът се крие в историята на Laura Ashley. Преди повече от половин век на кухненската си маса Лора Ашли...

All About Life преди 12 години

Как от една кухненска маса се създава глобална империя за интериорен дизайн? Отговорът се крие в историята на .

Преди повече от половин век на кухненската си маса Лора Ашли създава първите си шалове от коприната, с която бил облечен съпружеският параван. На същата маса тя започва да прави салфетки, подложки и кърпи за чай с популярните рустикални мотиви на цветя. След време Лора инвестира 10 лири в дървени рамки, бои и ленено платно, за да осъществи мечтата си за уютен дом.

Днес марката на Лора , пропита с наследството й от миналото, осъществява мечтата за уютен дом на хиляди хора по цял свят. По този повод се срещнахме с Деница и Йоли, които са интериорни дизайнери за представителството на марката в България.

VS: Как започнахте бизнеса си?
Йоли:
Аз пристигнах във фирмата малко след началото. Бизнесът е направен от един много сериозен екип, изграден изцяло от жени.

VS: Само дами?
Йоли:
В екипа е имало и мъже, но те просто не издържаха. При нас работата е многообразна – както интелектуална, изискваща всякакви възможности, така понякога е физическа и спортна.

Дени: Ние се занимаваме с всичко. Срещаме се с клиенти, взимаме размери, посещаваме строежи, а понякога се налага да влагаме и много физически сили. Това се дължи на факта, че ние започваме от проекта за изграждането на една къща и стигаме до подреждане на мебелите, на осветлението и аксесоарите.



Йоли: Обикновено нашите клиенти ни се доверяват напълно да направим техните жилища до най-дребния детайл. Успяваме да създадем домове, отговарящи на стопаните им, така че всички са различни. Оказа се, че марката може да се комбинира в най-различни вариации.

Достигнахме до идеята, че като интериорни дизайнери можем да пренесем всичко, което знаем за клиента, в дома му, но задължително тръгваме с нагласата да опознаем хората, с които работим.

VS: Как се случва процесът на опознаване?
Йоли:
Обикновено клиентите ни идват с определена идея за визията на жилището си като цветове, мебели, вид дизайн. предлага мебели в различен стил – изчистени, рустикални, със състаряване. Има и клиенти, които идват без никаква идея и просто искат помощ от интериорен дизайнер.

Обикновено започваме с това, как е разположено жилището, дали е къща или апартамент, с какво изложение е, къде се намира, има ли кооперации до него, има ли дървета. Интересуваме се от самата среда и опознавайки нея, опознаваме и самия човек. Добиваме представа как човекът или семейството биха се чувствали добре спрямо това, което предлагаме ние.

VS: Колко време отнема този процес?
Йоли:
Преди една година този процес на направата на един апартамент и дори цяла къща отнемаше по-малко време, отколкото сега. При кризата се увеличи времето, в което хората преценяват инвестициите си в момента. Преди сме правили една къща от проекта до завършването за около месец или два. Сега се появи един допълнителен месец, в който преминаваме през различни концепции за жилището, докато клиентите се доверят, че това е правилната инвестиция.

От друга страна промяната има и положителна страна. С откриването на магазините на Laura Ashley повечето клиенти пазаруваха аксесоари, една мебел, няколко възглавнички, спално бельо, докато сега повече ни търсят за цялостно обзавеждане.



VS: Как намирате клиентите си?
Йоли:
Една част ни откриват сами, тъй като марката е много популярна. Второто, което ни помага е, че стилът й не е традиционен за България. В момента в цял свят се наблюдава едно завръщане към рустикалния стил, тъй като изчистените форми на офисите, някак ни идват в повече, когато се приберем вкъщи. Трудно е да релаксираме, преминавайки от една обстановка в подобна.
Друго, което ми прави впечатление, е, че напоследък доста млади хора се насочват към този стил.

VS: От колко време сте на пазара?
Йоли:
В България от 4 години. За съжаление магазините ни са само в София, а имаме много клиенти и по българското Черноморие.

VS: Как се разви търсенето в този период?
Йоли:
В началото хората си купуваха на по-ниска цена неща, които просто им харесват. Сега се интересуват от качеството на стоката, от коя държава е представлявана марката, състава на материите, гаранцията на мебелите, отношението на предишни клиенти.

VS: Как изглежда идеалният клиент?
Йоли:
Човек, който може да си представи нещата още в първия момент, в който му разкажеш идеята си. Има хора, на които им е безумно трудно да си представят как би изглеждала една празна къща, това не е въпрос на доверие.

Дени: Понякога се налага да наметнем на рамо 4-5 килима и да изпробваме с клиента на място всеки един от тях, докато той усети някой като своя собствен.



VS: Колко често българинът променя дизайна вкъщи?
Йоли:
За съжаление повечето българи нямат възможност често да променят интериора си. Хубавото е, че поне имат желание да променят нещо. Имаме клиенти, на които променяме целите жилища на всеки 6 месеца. Но има и такива, които на месец разполагат с определени средства и с тях започваме промяната на малкото им жилище постепенно – например, запазваме определени материи, мебели, осветление, акцентираме на завесите и влагаме по-малко средства в мебелите и т.н.. Трябва само да имаме идеята.

Българинът има желание да се чувства добре вкъщи и домът му да изглежда индивидуален, красив и уютен. Българите много държат на дома си.

VS: Случва ли се да се хвърлят маса пари в екстериорния дизайн на жилището и да се заделят много малко за интериора?
Йоли:
Не бива. При нас интериорният дизайнер те съветва безплатно. Ако искаме да направим дома си красив с най-малко средства, най-добрият вариант е да си повикаме интериорен дизайнер и той да ни посъветва. Аз съм интериорен дизайнер и знам какво се предлага във всички магазини и на каква цена. Когато съм твоят интериорен дизайнер и ти ми определиш сума пари, аз умея едновременно да го направя красиво и да ти спестя средства. Когато клиент влезе в магазин, той не познава цялата му колекция, не знае ценовия клас на мебелите, дамаските, осветлението, тогава със своя бюджет той много трудно може да се ориентира, как да му стане хубаво.

VS: Какво правим със старите мебели при една промяна?
Йоли:
Пускаме обява и едни мили хора идват щастливи, харесват ги и обзавеждат с тях вилата си, в която ходят три пъти в годината. Няма проблем, винаги един студент може да те спаси от някой хладилник.

VS: Какво мечтаете да създадете?
Дени:
Аз мечтая да създам свой собствен дом, в който да вложа цялото си въображение и възможности. За съжаление на този етап това все още не ми е възможно.


Дени и Йоли

Йоли: Да имаш интериорен дизайнер вкъщи си е бедствие. Той постоянно иска да променя нещо, да прилага нова тенденция, да размества мебелите, да променя цветовете и аксесоарите. Минала съм през 6 жилища, докато стигнах до последния си дом и смятам да променям още.

VS: Кое прави бизнеса с интериорен дизайнер сложен в България?
Йоли:
Евтините китайски стоки, които се появяват на пазара в ролята на италиански. Странно е, че сме имали прекрасната традиция да правим красиви къщи - още по време, а и след турското робство. Тогава българите дори са купували мебели от Виена. Сега тази традиция като че ли е забравена, като много други. Но мисля, че всичко е въпрос на време. Най-важното за нас е, че имаме и млади клиенти.

Така поставихме началото на приятелството и сътрудничеството между ViewSofia и Laura Ashley. Следващите седмици заедно ще ти подготвим редица полезни съвети, свързани с интериорния дизайн, от това как да избереш цветовете за спалнята си до нагласяване на малките детайли като процедурата по закачане на завесите. Обещаваме да бъде интересно, остани на линия.

More All About Life