Следва

ViewSofia препоръчва: Утре не пропускай Hidden Orchestra в София Лайв Клуб

ЗА и ПРОТИВ новия български филм LOVE.NET

Масираната рекламна кампания на продукцията на Илиян Джевелеков свърши работа. Салоните регистрират...

Movies & TV преди 13 години

Масираната рекламна кампания на продукцията на Илиян Джевелеков свърши работа. Салоните регистрират повишено човекоприсъствие от 1-ви април насам, в атмосферата се усеща специфичната за приятно очакване нажеженост, идеята, с която филма бе анонсиран, като една "скандална" продукция, допринася също за това.
Хубаво, разбира се, просто защото не е лошо да се произвежда бг-културна продукция, факт. Въпросът е обаче как, на каква цена и при какви очаквания.

Което също е хубаво, още повече, че напоследък имаме база за сравнение. Любопитните, рекламирани и интересни продукта на българското кино за голям екран са поне 3 в последните 3 месеца, и това наистина е прекрасно.

По темата за Любов.мрежа нещата не са еднопосочни, още по-малко еднопластови. Хубаво с него, но не и кой знае колко лошо без него.
Причините. Накратко.

Филмът на дебютанта Джевелеков има тромав, измислен и скучен диалог, което, като фактор от първостепенна важност за една съвременна, динамична продукция, е нещо ужасно. В устите на героите са вкарани безинтересни фрази, с такава грамадна доза предвидимост, че някъде към края на първата третина на филма си сигурен, че ако още веднъж чуеш натъртения пълен член на думата или погледът ти регистрира поредното изумително тъпо изречение върху екрана на монитора, разменяно с претенция за удивителна дълбочина на любовното откриване и съдбовна връзка с някой друг, в случая, толкова "неочаквано", човек в съседната стая, ставаш и излизаш.

Е, не излизаш, защото филмът буди чувство у зрителя, подобно на това при слушането на парче на Веселин Маринов. По-тъпо не може да е, но пък има някакъв мазохистичен възторг да седиш, да слушаш, да гледаш и да се мъчиш сладко. Дефект на човешката природа, вероятно.

Продуктовото позициониране във филма е от най-гадния вид. Иначе нелошите таблети на Сони са във всеки кадър, всеки сантиметър и всяка идейка на сценария, отпред, отзад, отстрани, напряко, изотляво и изотдясно на драгия зрител и това е просто отвратително. Изобщо не ни интересува колко са дали и на кого от корпорацията.
Та деликатните начини за елегантно, ненатрапчиво и с уважение към интелигентността на зрителя рекламиране са измислени отдавна, адски отдавна и се практикуват с успех в целия кинаджийски свят. Подобно грубо комерсиално действие може и със сигурност ще отблъсне потенциалния потребител на нов лаптоп от точно този лаптоп. Прекрачването на границите винаги е равно на лош вкус. Сонито на LOVE.NET= мола на "Стъклен дом", ма по-лошо.



Нескопосана, променлива като качества, неубедителна актьорска игра. Странно защо, при положение, че повечето участващи са добри, някои от тях доста опитни актьори. Вкарани като в капан в абсурдните сценки с нереални като слабо фентъзи случки, вместо фундамент, актьори като Христо Шопов, Захари Бахаров, Владо Пенев играят на максимума на сценария и режисурата, и почти на минимума на собствените си възможности. Всъщност от дистанцията на 24 часа, откакто изгледахме филма, най-свежите присъствия се оказват това на прелестната Йорданка Кузманова, като широко скроена, елегантна, палава и много женствена майка на Диана Добрева, както и Джон Лоутън, като самия себе си, доста сладък като стар рок-динозавър, увлечен от източно-европейска интелектуалка, т.е. Добрева, фен на групата му и песните й от 70-те.

Симпатичното във филма са фактът на тукашния му произход, готините старци от Юрая Хийп, прийом с ангажирането на симпатични пенсионирани чужденци, които да се позабавляват, а и да "подсилят" ефекта, познат ни от "Мисия Лондон", както и Диляна Попова, която е много хубава, а и не пръска наоколо актьорска претенция. Койна Русева прави приятна роля на изнервена майка на тийнейджърка, и по-нищо не отстъпва от манекенската хубост на Диляна, а даже напротив.

Изводът, който правим с чисто сърце: можете да го гледате, особено ако сте до 22. И абсолютно може да не го гледате. Живият живот, точно както и този в нета, е много, страшно много по-интересен, разнообразен и жив от този във филма. Те всъщност нямат нищо общо.
 

More Movies & TV