Следва

Фондация А’Аскеер обяви номинациите в категорията "Съвременна българска драматургия"

Талантът като афродизиак или стилът на Хавиер Бардем

Нарекохме го веднъж испанско божество и няма да съжалим за думите си, особено след поредното му гениална...

People of art преди 13 години

Нарекохме го веднъж испанско божество и няма да съжалим за думите си, особено след пореднaтa му гениална игра във филма на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту Бютифул, чиято премиера за България беше вчера вечерта в Cineplex.

Облечен в таланта си, с мащабите на фигурата си и с ореола на европейския си произход, Хавиер Бардем е обречен да бъде звезда, въпреки че като дете мечтае да стане художник. Актьорството тече във вените му, играта му е винаги толкова силна и въздействаща, че сърцето ти прескача като влюбено, обсебено от гения на актьорското майсторство. Нещо, което скоро не беше ни се случвало.

И точно заради това Хавиер е първият испански актьор, когото номинират за Оскар – признание със силата на институция.

Бардем е роден в Лас Палмас на слънчевите Канарски острови в семейството на актриса и бизнесмен. Фамилия Бардем обаче има и други актьори в родословното си дърво – дядото Рафаел Бардем и чичото, който е сценарист в първите години на испанското кино – Хуан Антонио Бардем. По-големите му брат и сестра също са актьори.

Като израснал в семейство, пълно с кино дейци, малкият Хавиер първоначално не е мечтаел да следва стъпките на фамилията си и учи рисуване в продължение на четири години. За щастие обаче светът може и да изгуби един талантлив художник, но спечели един невероятен актьор, признат от най-големите в киното.



Първите му стъпки в голямото европейско филмово изкуство и първата му среща със съпругата и майка на сина му (макар и без да подозират, че ще са семейство след години) Пенелопе Круз са във испанската комедия, пълна с абсурдни ситуации и горещи еротични сцени Шунка (JAMON, JAMON). Талантът на момчето не остава незабелязан от англоговорящите режисьори. Първият, който му предлага чуждестранна роля, е самият Джон Малкович, но актьорът отказва с достойнство предложението, оправдавайки се с недобрия си английски. Всъщност, когато Хавиер не е убеден, че ще може да даде всичко от себе си, той просто не играе.

Първата роля на Бардем, в която проговаря английски, е когато е на 27 години в Perdita Durango на режисьора Alex de la Iglesia. Точно тогава го атакуват световно - Преди да падне нощта/Before Night Falls на Джулиан Шнабъл през 2000 година му носи номинация за най-добър актьор на наградите Оскар, заради невероятното му превъплъщение в образа на кубинския поет и романист Рейналдо Аренас. Печели Оскар обаче за поддържаща мъжка роля в „Няма място за старите кучета” на Братя Коен през 2007-ма, където гениално влиза в образа на убиеца социопат Кригър.



Преди Оскар-а Бардем печели наградата за Най-добър актьор на филмовия фестивал във Венеция за Навътре в морето/The Sea Inside, а дебютът му в Холивудска продукция е във филма Съучастникът с Том Круз и Джейми Фокс.


Хавиер и бременната Пенелопе на мач

Прави отново великолепна игра в екранизацията по романа на Габриел Гарсия Маркес Любов по време на холера, където измества самия Джони Деп на кастинга, а после е в ролята на екзотичния испанец на Уди Алън, в който се влюбват три жени едновременно, във филма Вики Кристина Барселона. Там, когато отново се среща с Пенелопе Крус на снимачната площадка, любовта между двамата пламва неизбежно. Ожениха се миналата година, а преди месеци им се роди и наследник - Лео.

В Бютифул пък играта на Бардем е толкова разтърсваща, както и самият сюжет, че би могла да те държи в оковите си седмица. Не напразно този филм донесе на Хавиер признанието Най-добър актьор на фестивала в Кан.



През изминалата 2010-та Бардем влезе и в класацията на GQ за най-добре облечените мъже на планетата, защото точно като играта му, стилът му е мъжкарски и изтънчен едновременно. И няма как, когато във вените му тече кръвта на испанска актриса и бизнесмен. Той просто е роден да бъде гениален в стила си, в поведението си, в работата си. Сравняват го дори със актьорите от златните години на Холивудското кино, но европейската му осанка и испанския му мъжествен вид го изваждат много по-нависоко, поне според нас.

Леко грозноват, но изумително талантлив и ужасно секси, актьорът със световна известност владее сърцата на дамите по света, което често разгневява Пенелопе.



На червения килим Бардем никога не пренебрегва дрескода - винаги в костюм и без да изневерява на вратовръзката. Извън мащабите на филмовите премиери и награди, можем да го видим със сако и разкопчана риза или просто с обикновен тишърт, джинси и дори маратонки за тичане, но фигурата на гладиатор винаги изглежда перфектно.

А ако имаш възможност, гледай Бютифул, макар че след него светът няма да ти се строи толкова прекрасен.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра