Следва

Меланхолия, haute couture и Aпокалипсис в новия филм на Ларс Фон Триер

Двамата балканци в галерия Ракурси

Изложба ще събере двама автори с различна националност - сърбинът Саша Панчич и българинът Стефан Божков...

Events преди 13 години

Изложба ще събере двама автори с различна националност - сърбинът Саша Панчич и българинът Стефан Божков. Двамата са свързани както от сходства в търсенията си, така и от лично приятелство. И разбира се, това, че и двамата са родени през 60-те години на миналия век.

Тази връзка ще усетиш при откриването на изложбата в галерия Ракурси утре на 12 април.

Саша Панчич ще представи серия от черно-бели произведения върху дъска, обединяващи елементи от балканското културно наследство. Чрез художествения акт той синтезира изчистената естетика на източно-православната икона и ритмичната структура на ислямската орнаментика. Художникът изгражда формите плоскостно в монохромна гама, доближавайки се до абстракционизма.

Те представят един спокоен и уравновесен свят извън времето. Заглавието на цикъла е „Път за Цариград“. Чрез хронологична перспектива той събира разкъсаните парчета от наследството на някогашните империи, владели Балканските земи: Римската, Византийската, Османската, Австро-Унгарската, обединявайки ги в съвременно визуално изживяване.



Монохромното въздействие на живописните произведения на Саша Панчич кореспондира с работите на Стефан Божков, издържани в познатия на зрителя стил.

В творчеството си той стига до тотално изчистване на формата, като търси онова съчетание от знаковост и реализъм, в което с отделния детайл се прониква навътре в идеята. Всяка негова работа в изложбата е вдъхновена от странностите на ежедневието.

12.04. - 30. 04. 2011
Галерия Ракурси
 

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?