Следва

Северно сияние: Това, което никой не знае

"Пина" и неповторимата визуализация на Вим Вендерс. У нас от петък до следващия четвъртък

За онези, които чакаха дълго появата на най-новия филм на немския режисьор Вим Вендерс, който визуализира...

Movies & TV преди 13 години

За онези, които чакаха дълго появата на най-новия филм на немския режисьор Вим Вендерс, който визуализира в 3 D вариант изкуството на Пина Бауш - основател и артистичен директор на “Tanztheater Wupertal Pina Bausch”, и неповторимата красота на танца, вече имат шанс да го видят ексклузивно преди официалната му премиера в Cineplex (Cinema City Sofia).

Легендарната танцьорка и хореографка и уникалните й творения промениха езика на танца и предложиха несравнимо с нищо друго визуално преживяване.

Пина Бауш е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танци, а после завършва школата „Джулиард” в Ню Йорк. През 1973 г. Пина Бауш за първи път започва работа като балетен режисьор в компанията Вупертал. Съвсем скоро тя и трупата й стават световноизвестни, а Пина си спечелва статута на една от най-емблематичните и противоречиви немски хореографи. Известна е и с това, че атакува безмилостно липсата на смисъл в езика на класическия балет и повърхностната красота на танцьора.

Първата прожекция на филма „Пина” трябваше да бъде веднага след премиерата му в Берлин на международния кинофестивал София филм фест, но по необясними за нас обстоятелства, прожекцията не се случи.

Сега обаче организаторите на кинофестивала ни дават нова уникална възможност, ние със сигурност няма да я пропуснем.

А ето какво казва самият Вим Вендерс за Пина Бауш:

„Не, това не беше ураган, който помита всичко от сцената, а просто... танцуващи хора, които се движеха различно от очакването и които ме развълнуваха така, както не съм се вълнувал преди. Няколко мига по-късно усетих бучка в гърлото си и след минути на невярващо изумление дадох воля на чувствата си - разплаках се неудържимо.

Дали ми се беше случвало подобно нещо... може би в живота, понякога в киносалона, но не и когато наблюдавам репетиция на хореография. Това не беше театър, нито пантомима, не беше балет или опера. Пина е – както всички знаят – създател на нова форма на изкуство. Театъра на танца.

За Движението

Самото движение не ме е трогвало досега. Винаги съм го смятал за даденост. Някой се движи. Всичко се движи. Чрез танцовия театър на Пина се научих да ценя жестове, поза, поведение, езика на тялото – и чрез нейната работа се научих да ги уважавам. Преоткривам ги всеки път, когато видя творба на Пина. Често като ударен от гръм научавам отново и отново, че най-простото и най-очевидното е най-трогателно – какво съкровище е скътано в нашите тела, да имаш способността да изразиш себе си без думи!

Колко много истории могат да бъдат разказани без помощта дори на едно изречение...

Филмът "Пина" се разпространява от Арт Фест, а премиерната му дата за България е през месец септември 2011
Ексклузивната прожекция е между 15 и 21 април в Cineplex (Cinema City Sofia).

 

More Movies & TV