Следва

Положителни образи: пътят на бежанците

Защо трябва да гледаш Biutiful. 11 причини!

Отдавна не ни се е случвало нещо като Biutiful. Ако трябва да сме честни, избрахме заглавието в деня за кино с...

Movies & TV преди 13 години

Отдавна не ни се е случвало нещо като Biutiful. Ако трябва да сме честни, избрахме заглавието в деня за кино с приятелки, понеже го засякохме в листата с номинираните филми за Оскар, не искахме да се натискаме в тълпата жадна за мрежова любов, а изборът от комедии и анимации не ни впечатли.

И така взехме голяма кутия пуканки, кола и салфетки и се шмугнахме в залата няколко секунди след началото на филма, точно в снежна сцена с диалог от кратки изречения и дълги паузи, които ни осигури времето и светлината (белият снежен екран) да открием местата си. С пуканките до тук. Филмът е труден за смилане още от началото си, така че не причинявай на стомаха си и това, само кола, за да се преглъща по-лесно.

Следващите два часа и половина използвахме салфетките поне 5 пъти и наблюдавахме как затаилата дъх зала прави същото, дори онези няколко двойки, които коментират всяка сцена липсваха. Естествено няколко си тръгнаха в началото и още двама в средата, но не вярваме да е било, защото филмът не е добър или неразбран, а защото не му е било времето, настроението и нагласата.

Треперихме часове след края. Ето защо:

1. Дори и да не си чул нищо за филма все още, лицето на Хавиер Бардем (може би ще усетиш леки симпатии към актьора между редовете в този сайт, но има сили, с които не можем да се борим), което гледа замислено в ято птици на плаката, е достатъчно, за да те вкара в кино залата.

2.
Алехандро Гонсалес Иняриту, който стои зад продукции като Вавилон, 21 грама и Кучешка любов, например. Режисьорът не е показвал нова продукция от 4 години и снима за първи път на испански след дебюта си Amores Perros.



3. Невероятната игра на Хавиер Бардем, за която той печели наградата за главна мъжка роля на фестивала в Кан, където филмът беше представен за първи път през май миналата година.

4. Бъбривата Maricel Álvarez, която някак успява да превърне и най-тежките сцени в красиви за слуха преживявания.

5. Изключителният сценарий, който през историята на Уксбал (Хавиер) ти разкрива съдбите на десетки, без да ги утежнява повече, отколкото реално биха могли да бъдат. Диалозите с прости думи в най-човешки и битови ситуации, изграждат убедителната илюзия, че всичко е наистина гадно и това е. Но едновременно с това те запознават с топли, обичащи и човечни хора.

6. Засегнатите социални и политически теми като бедност, здравеопазване, нелегална имиграция, експлоатация на човешки труд, корупция, търговия с ментета, проституция, престъпност.



7. Барселона зад флайерите на туристическите агенции, без забележителности, испанска кухня и музика.

8. Хавиер Бардем, който дори и мръсен, е секси.

9. Невероятното операторско майсторство, което ти позволява да влезеш във филма, да се разходиш по улиците, да седнеш на масите, да докоснеш героите и да се огледаш наоколо. Иначе пронизващо студените места и сцени изглеждат толкова красиви в простотата си.

10. Отдавна не сме гледали филм, поставящ в центъра си бащината обич, а не майчината.

11.
Надеждата, въпреки всичко!

Не ти го препоръчваме, ако търсиш потъващи кораби, лъскави коли, красиви дрехи и перфектни лица, но утре е четвъртък и билетите за кино в повечето кина са по-евтини, така че, опитай, няма да изгубиш толкова много.
 

More Movies & TV