Следва

Салата от цвекло с ябълки - сладко-кисел разкош

10-те дизайнерски стола, които бихме желали да пробваме веднага

Само за последния месец се появиха толкова много столове, че няма как да не споменем поне някои от тях във...

All About Life преди 12 години

Време е за още свежи идеи в интериора.

Само за последния месец се появиха толкова много столове, че няма как да не споменем поне някои от тях във ViewSofia в специалната ни дизайнерска селекция.

Подбрали сме както съвсем нови идеи, така и модерни адаптации на класически дизайн икони. Разбира се, винаги можеш да добавиш в коментарната форма още някой, ако смяташ, че залсужава да бъде в класацията!

Ето ги и тях в топ 10:

1. Bamboo Steel на вече познатия на ViewSofia дизайнер Nendo e една много интересна комбинация между традиционна техника и модерни материали.

Както си личи от името, столът е направен от стомана, но с традиционните за бамбука сглобки и елементи.



Скелетът на стола е направен с елегантни метални тръби, които са частично срязани, за да могат да се огъват. Самата седалка е от „плетена” стомана – създадена точно както се плете сцепен бамбук.

2. Transparent chair отново на Nendo е още един добър пример за минимализъм: този път дори още „по-минимален”.



Самият стол се състои от две части – основа с извити метални тръби, които оформят облегалката и подлакътниците, и тънък слой полиуретан, който всъщност „облича” метала, за да се създаде повърхност за сядане. Полиуретaнът е много здрав материал, който се връща към началната си позиция след натиск, така че столът ще си възвърне първоначалния вид след всяко сядане. Освен че е красива, идеята е и изцяло практична – столът е лесен за производство се пакетира в минимално пространство.

3. Piana на архитекта David Chipperfield за Alessi e един много добър цитат от ’70-те!



Нещо като модерна версия на класическия стол Plia на италианеца Giancarlo Piretti, Piana е сгъваем стол, направен изцяло от рециклиран полипропилен. Лек и стилен, това е идеалният стол за идващите летни месеци.

4. Chair 002 на дизайнера Philip Harvey за чешката компания TON е още един успешен дизайн базиран на класически стол.



Използвайки традиционната технология за огъване на дърво чрез водна пара, която се използва универсално за дървени мебели, дизайнерът създава стола със само два елемента. Облегалката и краката са направени от един и същи дървен профил под различни ъгли, а към тях се свързва седалката, която стабилизира конструкцията.

5. Името Chassis за дизайна на Stefan Diez идва от факта, че конструкцията на стола е направена изцяло с технология използвана в автомобилната индустрия.



Седалката е направена отново от полипропилен, който органично облича шасито на стола.

6. Impossible wood от лондонските дизайнери Doshni Levien за Moroso един хубав стол с объркващо име.



Столът изглежда сякаш е направен от много тънки ленти шперплат, които се извиват под невъзможни ъгли за да формират облегалката и седалката. Понеже ъглите са невъзможни, столът всъщност е направен от термополимер, който съдържа 80% дървени стърготини и 20% пропилен.

7. Capo, отново от Doshni Levien, но този път за Cappellini, e една приятна комбинация от метал, филц и кожа.



С определено аристократичен вид Capo заема доста място, но меката облегалка и еластичната седалка компенсират с удобство.

8. Lightwood на Jasper Morrison е още един цитат от класическия дизайн.



Добре позната дървена конструкция е с променени пропорции, а седалката, която може да е кожена, мрежеста или филц, се обтяга около дървените елементи.

9. Double Side на французина Matali Crasset е стол, който се трансформира в малка маса чрез завъртане на облегалката.



Въпреки че е малко ъгловат, столът със сигурност ще намери употреба в места, където се изисква мултифункционалност.

10. Stacking throne на холандеца Laurens van Wieringen е в ярък констраст с предишните 9 сериозни стола.



Създаден с идеята за детска игра, столът се сглобява и разглобява на табуретки и масички, които разбира се могат да се използват и от възрастни.
 

More from View Sofia

More All About Life