Следва

Тра-ла-ла-ли, нека да вали!

Пиърс Аткинсън. Шапкарят, който може би никога няма да влезе в кралския двор

Избрахме да ти го представим, вдъхновени от безкрайната галерия с шапки в Уестминстърското aбатство, на която...

All fashion преди 12 години

Модел на авангардния шапкар Пиърс Аткинсън може би няма да се появи в Бъкингамския дворец, но неговото име вече е сред най-обсъжданите в модните диктатури - Vogue, Elle и т.н, както и разпознаваеми по световните стрийт стайл блогове.

Защото със сигурност помниш плодовата салата от антуража на Анна Дело Русо – черешка плюс резен диня, или пък телефона с шайба върху главата на Лейди Гага. Да, това са шапки. На британския дизайнер Аткинсън. И освен тези две фенки, 34-годишният шапкар се гордее с любовта на Риана към неговите произведения, която също сложи диадема с огромни черешки и често се появява с луди цветни аксесоари в косите на сцена.

Избрахме да ти го представим, вдъхновени от безкрайната галерия с шапки в Уестминстърското aбатство, на която се наслаждавахме с удоволствие по време на сватбената церемония на Принц Уилям и Кейт Мидълтън. И ни хрумна, че извън кралския етикет, шапката може да бъде много модерен аксесоар, с който би могла да впечатляваш повече, отколкото с осем метра брюкселска дантела. Все пак не малко примери по време на седмиците на модата, където се раждат и се случват всички тенденции, показват, че един нестандартен аксесоар може да те направи уникален насред огромните тълпи модни гурута.



Пиърс Аткинсън е роден в Норфолк и както предполагахме е израснал в семейство, пълно с жени, и то артисти – майка му, която също е шапкар, сестра му – тя пък модел, и баба му – художник и писател. А после идва и работата му при британската ексцентрична дизайнерка Зандра Роудс ( Zandra Rhodes), когато едва на 19 заминава за Лондон. За нея Аткинсън казва, че е успяла да излекува консервативното му мислене относно цветовете и именно Зандра дължи своите луди и смели идеи.


На втората снимка Кейт Бланшет е с шапка на Аткинсън за сесия във Vogue

Въпреки че негов модел не може да влезе в кралския двор, Аткинсън признава пред Вог, че обича сватбите и дори е правил модел за шаферки на сватбата на негов близък приятел. И никога няма да предположиш какво не би носил – шапки, разбира се!


Piers Atkinson пролет-лято 2011

Всички шапки, които Пиърс е създал, са пълни с вдъхновение и макар и понякога да сложи неонов надпис върху диадема, а друг път чепка банани, ще видиш и много женствени модели с воалетка на цветя и прелестни обеми. Както е в пролетната му колекция, която носи името La Belle au Bois и е всъщност една интерпретация на даровете на майката природа. Но пък освен цветя и рози, природата може да те зарадва с цъфнали зелки или пораснали клонки, които Аткинсън без колебание слага върху лицето ти в своите модели. Никога няма да бъде праволинеен. Силата му е в екстремния дизайн. Защото освен с гордото професионално звание Шапкар, Пиърс може да се похвали с опит в модния дизайн, модната журналистика, мениджмънта, фотографията… Толкова много креативна енергия не може да е праволинейна.



Увереност и любопитство, според Аткинсън, трябва да притежава жената, която ще носи неговите шапки. Ана Дело Русо го показва не веднъж.


Moschino есен-зима 2011

Италианката, която е моден директор на японското издание на Вог, дори е препоръчала любимия си шапкар на Moschino, с които Пиърс направи шапките за есенно-зимната колекция на бранда.


Момчетата също го познават. На първата снимка ексцентричния режисьор Тим Бъртън носи шапка, направена от Пиърс Аткинсън

Аткинсън е нещо като свежия гений в модата на аксесоарите, който някак си е успял да намери баланса между екстремното, красивото и комерсиалното. Защото все от нещо трябва да се живее, нали?!



И ако принцеса Катрин преодолее нормите на кралския двор, спокойно би могла да носи модел с черешка, папагал или цъфнало дърво върху главата си. Гарантираме, че ако го направи, цял Лондон, а и отвъд, ще бъдат приятно изненадани.

More All fashion