Следва

Франция позлати българско Розе

Тайните на балетните обувки или горчивата истина зад привидно изящните крака

Колко от вас, момичета, са мечтали да приличат на грациозните балерини от филмите, които движат елегантно...

All About Life преди 12 години

Колко от вас, момичета, са мечтали да приличат на грациозните балерини от филмите, които движат елегантно фините си тела по сцената, танцувайки единствено чрез върха на палците си!? Пет от десет със сигурност.

И тъй като напоследък, а може би благодарение на великолепната игра на Натали Портман в „Черен лебед” и колекцията на Chloe, в която на особено почит тази пролет са балеринските пантофки и разкроените леки поли, които напомнят на сценични, сега всички отново говорят за това класическо танцово изкуство.

А в петък, може би си чула, беше Денят на балета. Като фенове на балетните обувки, особено този сезон, се впечатлихме от материал в 24 часа, в който авторът разкрива тайните на този мечтан фетиш – балетната пантофка с няколко не много приятни факта.

Първо да кажем къде се правят. Всъщност в Софийската опера преди време палците, така се наричат всъщност балетните обувки, са се правили на място от майстор, а всяка балерина си имала калъп, който се взимал в началото и после се използвал само за тази балерина.

Странен факт е, че тъй като за лепилото и за твърдата предна част майсторът използвал туткал, палците на българските балерини издавали непоносима смрад, така, за която възхитените фенове сред публиката едва ли са подозирали.

Туткалът се наквасвал от потта, която неизбежно съпътствала края на всяко представление, размеквал се, и това била причината за адската миризма.

В името на премахването на тази зловонния, модернизаторите измислили гипса. Но неговия недостатък е, че се разтваря във вода, което пък означавало, че веднъж изцапаш ли ги, прането е недопустимо, а единственото спасение била пудрата, която прикривала тъмните петна по обувките.

Днес вече има и палци, които се перат на американската фирма "Гейнор". Но те обикновено са доста скъпи - около 160 лв. са проучили от 24 часа. Цената на другите марки, които могат да се намерят в България - "Гришко" и "Капецио", е 50-60 лв. Разликата е тройна.

За да са ти удобни за танцуване палците трябва да отговарят на твоето стъпало. Т.е има модели специално за ходила с къси пръсти, с дълги пръсти, с широки или пък тесни стъпала.

Те трябва да са добре не само на дължина, но и на ширина. Ако са тесни, пръстите ще се притискат твърде силно един към друг и стъпването с палците ще е болезнено. А болката отнема от изяществото на балерината. Ако са широки - дори е по-зле. Изправянето на палци е лесно и възможно най-вече, защото твърдата предна част - носът на обувката пасва точно като калъп на пръстите на краката. Ако са ти широки, може да пострада палецът ти, който поема цялата тежест на тялото ти.

Още интересни факти! Чукът е най-добрият приятел на балерината, защото с този инструмент се начукват палците, за да омекне предната част. Забележи, че не връхчето, а тази част, която е при основата на пръстите - сгъвката на стъпалото, когато балерината е на полупалци.

Прави се, защото в свода на балетната обувка е вградена пластина от пластмаса, дърво или метал, чиято работа е да поддържа стъпалото отзад. Тя е с различна твърдост и се избира в зависимост от здравината на стъпалото - по-мека за по-слабото стъпало. При купуването е корава и недостатъчно извита. Мнозина ги огъват на ръба на стол, на балетната станка или просто с ръце.

Един от най-ужасяващите факти, които 24 часа разкриват са потвърждение на всички ужасии, които сме чували за краката на балерините – рани, счупени нокти, нечовешка болка при танцуване. За да избегнат тези мъчения, балерините поставят в палците подплънки - от дунапрен, плат или силикон.

Панделките на палците не са просто за красота. Всяка от 4-те ленти е с дължина 50 см, тоест общо 2 м. Те са розови на цвят, сатенени или рипсени. Продават се панделки, които са в комбинация с ластик. Широкият ластик е на петата и обира луфта, който се получава при връзването на панделката. Тези модели са голямо удобство, защото помагат панделката да прилепва по-плътно, при това, без да пристяга излишно глезена.


Ето как изглеждат палците на фалшивите балерини и тези на професионалистите

И да знаеш, ако панделката е вързана на фльонга, това е аматьорска работа. Никой балетен танцьор не може да си върже така палците. Те се омотават по специален начин, завързват се от вътрешната страна на глезена и крайчетата старателно се подпъхват, за да не стърчат. Някои дори ги залепят с тиксо или лейкопласт.

Лейкопластът винаги спасява балерините. Носът на палците се облепя с него, за да не се хлъзгат. По-естетичният вариант е със специални кожени парчета, които могат да се купят отделно и да се залепят. Някои модели се продават фабрично с кожени носове. В Америка пък практиката е да се надраска кръстовидно с ножица или с ренде върхът и задната част на балетната обувка.

Мъчително е да си балерина. Въпреки красивите фигури на танца и изящните крака на танцьорите, балерините са известни като жените с най-грозни стъпала. Причината е, че стъпалата се деформират от рани, пришки, неудобни палци, деформират се и ноктите от тежестта на тялото, по стъпалата остават неприятни белези.

Ако си родител и детето ти ходи на балет, те не бива да стъпват на палците си, защото мускулите им не са достатъчно силни.



Ето какво е да си балерина. Едва ли е й е било лесно на Натали с хореографията, но в крайан сметка тя взе Оскар. А балерините – само най-добрите от тях – световно признание – другите оплакват болезнените си стъпала.
И въпреки всички не съвсем красиви факти, не се оказваме от този толкова прекрасен тренд - балеринките.
 

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 15 минути

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 24 минути

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.  

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 4 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.