От архива: My Style: Юлиян Табаков

С времето сме разбрали, че най-добрите ни попадания в Sofia Street Style се оказват най-противоречивите...

Приятно възбудени от новината за новата изложба на Юлиян Табаков, вадим от архива едно от най-любимите си четива.

Приятно връщане назад във времето. С поглед напред, обаче!
Оригинална дата на публикуване: 5 май 2011 година. 

С времето сме разбрали, че най-добрите ни попадания в Sofia Street Style се оказват най-противоречивите. Най-интересни са хората, които успяват едновременно да очароват едни безкрайно и да подразнят и дори ядосат други.

Такива са хората, с които обичаме да се срещаме - интересни, противоречиви, различни понякога само от нас, друг път от всичко наоколо. Ето защо, когато срещнахме Юлиян Табаков по софийските улици не можехме просто да се разминем с него срещу една снимка.

Юлиян Табаков е сценограф, режисьор, дизайнер - творец, който те омагьосва със своето артистично присъствие. С една дума той е художник.

Роден на 2 юли 1975 година. Завършил е Средно художествено училище за приложни изкуства - София, специалност „Детски играчки”, сценография в НХА „Николай Павлович” и скулптура в ENS des Beaux- Arts в Париж.

Поканени в домът му, за да се докоснем и разгадаем неговия стил, все едно попаднахме в приказка. Намирахме се в нещо средно между „висящите градини на Семирамида” или по- точно в „Юлиян в страната на чудесата”, където животински черепи носят корони, а просторът виси от средата на тавана в хола. Една наистина приказна, даже дворцова и омагьосваща атмосфера.

Хайде, скачай и ти!V.S.: Какъв е стилът ти в три думи?
Ю.Т.:
Каквото ми дойде сутрин. Много зависи в какво настроение съм. Нямам стил. Обичам да ми е цветно. Цветното ми оправя настроението. Определено НЕ на черно-бялото т.е. рядко. Обичам да ми е широко и удобно, обичам да имам джобове и да си слагам нещата в тях. Най-важното е да ми е комфортно и приятно в дрехите.


„Корсети” – негов проект. Забележки отностно красотата. "Foot notes about beauty" 2002г.

V.S.: Имаш ли колекционерска страст към нещо?
Ю.Т.:
Имам към историческия костюм. Старите костюми са сравнително удобни, макар и да изглеждат доста големи като конструкция. Също така колекционирам и кройки за корсети.V.S.: Има ли нещо, което не би облякъл?
Ю.Т.:
Много мразя класическото мъжко сако. Много ме дразни, особено носено и с вратовръзка. Става само, ако сакото е много добре скроено, но това рядко се случва. И най-важното - ако е сако, то да е от велур.V.S.: А защо не си го ушиеш сам?
Ю.Т.:
Не умея да шия, но бих бил през ръцете тези, които го правят и ще се справя доста добре (смее се). В тази връзка искам да разкажа една история. Има една сценографка от едно време, легенда, когато отишла в операта и навестила момичетата (шивачките) им казала „Момичета аз много ви харесвам, но трябва да ви кажа нещо за мен, не мога да шия, но мога да поря. (смее се).


“mimicry”- 2008г

V.S.: Работата ти влияе ли се тенденциите в модата?
Ю.Т.:
О, аз съм добър в историческия костюм, не толкова в съвременния. Основно се занимавам с исторически и то много театрален костюм, а не с ежедневен. Тенденциите не играят никаква роля в случая.


„Дяволите” - пиеса в Гьотеборг - градски театър - 2004г.

В театъра трябва да обобщаваш образа, той да се разпознава. Бъдещата тенденция много рядко би могла да направи знак на костюма, да изгради образ. Костюма освен, че трябва да изглежда добре, трябва и да говори сам за себе си. Поне на мен ми е трудно, може да има хора, които и да го правят, но за съвременен костюм не съм аз човекът.V.S.: Как виждаш българската мода след години? Има ли хляб в българските дизайнери?
Ю.Т.:
Аз дори не се интересувам. На мен ми харесват Hussein Chalayan и Alexander Mcqueen. А от българските дизайнери не знам. Със сигурност има някои, но аз не се интересувам.

Правил съм между другото една модна колекция „Game a porte” с една моя приятелка през 2005 година. Дрехи, които можеш да обличаш и да се променят от къси- на дълги, от официални- на ежедневни, с помощта на връзвания и премятания. Дрехите бяха бели със щампи на големи лица, които се разпадаха, а когато „разглобиш” дрехата се наместват от само себе си на различни места.V.S.: Има ли разлики между стила у нас и този в западна Европа и какви са те според теб?
Ю.Т.:
О да! Много по-ограничен е нашият. В градове като Лондон, Стокхолм, там дори да се облечеш по-шарено предизвикваш бурни овации. Тук е неприятно, защото не можеш да облечеш просто както си искаш. Няма я тази свобода. Без някой да ти диша във врата и да ти прави коментари.V.S.: Защо е така според теб?
Ю.Т.:
София не е космополитен град. Ние сме много далече, много малка провинция и тепърва се опитваме да се изчистим от руското влияние. Но като работех в Москва вървях по улиците и виждах България преди 20 години.V.S.: Имаш ли любим човек, образ, който може да ти служи като модна икона и да те вдъхновява?
Ю.Т.:
Не, нямам, но ако има място в София, което ми е любимо и да ме вдъхновява, то това е битакът. Макар, че съм си го забранил малко сега, къщата взе да извира (смее се).

V.S.: Коя е последната ти голяма находка от битака?
Ю.Т.
: Една газова лампа, която дори работи, а тези рога там над печката са от Лондон.

V.S.: Кой филм гледа за последно?
Ю.Т.:
Преди два дни, „Номад”. Казакски филм. Филмът е заснет без специални ефекти, както си е реда. За разлика от американските филми не е толкова крещящ, но е добре пипнат в детайла.V.S.: Музиката вдъхновява ли те?
Ю.Т.:
Не, но ми харесва предкласиката, пънка, също така обичам swing и циганската музика (смее се).V.S.: Какво е мнението ти за секънд хенд? Пазаруваш ли от там?
Ю.Т.:
Само от там и на шивач.

Коментари: 23

A
Apokaliptra (2011/05/13 / 19:03)
Юленце е невероятно съкровище. Всъщност, наистина - и малко чудовище :-) Обичам го!
M
Manuelcheto (2011/05/09 / 11:22)
Ммм... Ани е невероятен човек...
1
1000RosesForMao (2011/05/08 / 12:30)
Manuelcheto, да !но това е предположение.имам смътен спомен ,че керка му се ожени за уметник ,представящ се в сходни естетически категории...
M
mona48 (2011/05/07 / 11:51)
o,,yes ,yes!!
M
misterManero (2011/05/07 / 11:09)
Много по тъжен е живота на този който като види, че по невнимание си е сложил различен цвят чорапи се изпотява от притеснение, изпада в паника и бяга към къщи да поправи грешката. Творбите на Юли са на сцената където е добре известен. Домът му е просто едно намигване според настроението на домакина и неговите гости. Днес сме под простора утре в Кайро...
T
Teo Ping (2011/05/06 / 16:17)
Всичко в снимките изглежда вторично, посредствено и дори грозно на места. Очевидно момчето преследва известност с каквото може, но не разбирам защо ни занимавате с него и с подтискащата му квартирка?
M
Manuelcheto (2011/05/06 / 13:40)
Мао, за Ани Илков ли иде реч?! :О
A
Arizona (2011/05/06 / 12:15)
Това Юлий ли е ??? Коментаторът от София стрийт?
1
1000RosesForMao (2011/05/05 / 23:25)
ей тази книга..на втората снимка зад книжлето Un)FASHION тази корица ми е мн позната.. да не би това да е романа ЧУДНОТО ПЪТУВАНЕ НА НИЛС ХОЛГЕРСЬОН ПРЕЗ ШВЕЦИЯ..гаргата как се казваше там.Ака от ...
1
1000RosesForMao (2011/05/05 / 22:54)
е как да не шие..като виждам крачния singer в дъното
1
1000RosesForMao (2011/05/05 / 22:49)
аааааааааааа,много е възможно,това момче да се пада зет на моя приятел ани И.
1
1000RosesForMao (2011/05/05 / 20:43)
малко да ви поизпитам сега..в кой велик филм има подобна сцена,в която прането е в центъра на стаята...това е много хрисстоматиен момент за историята на киното..и заради това аз гледам на това,като на отдаване на дължимото към огромната роля на този филм за цивилизацията ни.. айде...който каже,ще му издам една тайна
M
Manuelcheto (2011/05/05 / 19:09)
Realist, евала, изпревари ме! Прането насред стаята за "нормалните" хора е неадекватно, леко клошарско и неестетично. За еди-кой-си за View Sofia е много "арт" и много "стилно" и "оригинално". Истински артистичните и оригиналните хора нямат нужда от напъните, снимани по-нагоре, те просто са си такива.
G
gmakedonska (2011/05/05 / 18:19)
Забравих да дам адмирации на пича за балкончето. Много романтично с това канапенце-пейка, обърнете внимание на каните на пода, едната със сигурност ще ви прати в някой кралски двор.
G
gmakedonska (2011/05/05 / 18:09)
Стайлингът на снимката от ССС е потресаващ и тогава го описах като навлякъл каквото намерил пред очите си. Този човек си го влече клошарщината.Има хиляди вещи, кога намира време да ги съзерцава. Ако дрехите са както казва той само секънд хенд, то някои мебели са ласт хенд. Но антрето с колелото ми хареса, особено белия под. Общо взето много артистичен дом, но и много изчанчен. Ако се напъне човек десет стила ще открие. Много ми е интересно как е навил момичетата да се снимат с тези безподобно откачени корсети и за какво са му кройките на корсетите–в какъв вид ги колекционира. С две думи, всъщност три-твърде странна птица. Макар че ако някой негов събрат прочете мнението ми ще каже, че съм консерва.
A
Arizona (2011/05/05 / 14:10)
Това пране по средата на стаята, дано да е само декоративна хрумка. Защото като гледам състоянието на стените и влагата от мокрите дрехи много лесно ще плъзне мухъл из цялата къща и язък за иначе артистичния дом.
R
Realist (2011/05/05 / 14:04)
Така, знам какви реакции ще предивикам с този коментар, но не ми пука, нали затова съм Реалист, не оптимист или песеимист :) Първо - "Ето защо, когато срещнахме Юлиян Табаков по софийските улици" - баш на улицата сте го срещнали като гледам снимката от ССС ама хайде... Така - не знам откога клош-стайлингът минава за готин, да ме извинява въпросният господин, ама неговите фешън-напъни клонят към клоунада, как пък 1 с 1 не се съчетават поне малко, все нещо виси, безумни дължини.. Мразел сака, а в гардероба си има поне 5. Евала за всичките му дипломи, но АРТъ не бива да е оправдание за това да си извратено-странен.. А, и да си оправи малко дома, че ми настръхна косата, то на места не оригинално ами чак плашещо е положението... Мерси!
M
Mili Vanili (2011/05/05 / 13:55)
Да, и на мен ми се напълни душата и окото, това е материал, евала! Пича е напълно уникален, рядка птица, следователно ценна.
A
Arizona (2011/05/05 / 13:40)
А? Това с корсетите не го разбрах....Момичето по средата е с много пищна прическа и май нещо тече там....страхотия. пак ще гледам, дано да се лъжа...
I
I_h_new_york (2011/05/05 / 12:58)
Много,много интересна статия :) Страхотно вдъхновяваща и интересна.Повече такива материали!
V
van_81 (2011/05/05 / 12:35)
Да, страховит и налудничав, та чак леко отблъскващ. А тези корсети, майко мила!
Y
Yeah_right (2011/05/05 / 12:28)
Има нещо очарователно в тоя човек, много е интересен.
P
pokita (2011/05/05 / 12:04)
Този човек е страховит..

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia