Следва

Сини домати по ориенталски. Постнo след празниците!

Ягодово-ментов чийзкейк

Какао, мента и ягоди - три вкуса, които сами по себе си са великолепни, но в комбинация просто правят света едно много по-добро място.

Food преди 12 години

Всяка вечер кулинар ще е нещо като гид на гурме почитателя, домакинята, пълна с изненади или просто още един извор на идеи какво да сготвиш, за да е вечерята или обядът по-специален.

И след като е доказано, че любовта на мъжа минава през стомаха, ти имаш още едно много силно оръжие за завладяването на сърцето му.

Всеки делничен ден по една рецепта, която не обещаваме да е гениално проста, но пък гарантираме, че ще е изтънчена, изпробвана от старо време или препоръчана от теб, защо не, която ще те вдъхновява за още кулинарни подвизи.


Ягодово-ментов чийзкейк

Какао, мента и ягоди - три вкуса, които сами по себе си са великолепни, но в комбинация просто правят света едно много по-добро място.

Необходими продукти за 8 парчета:
за основата:
300 г шоколадови маслени бисквити
150 г меко масло

 

за ментовия пълнеж:
2 с. л. желатин
4 с. л. вода
200 г крем-сирене
200 г заквасена сметана
200 г течна сметана
50 мл зелен ментов ликьор
3 с. л. пудра захар
2 белтъка
2 с. л. захар на кристали

за гарниране:
100 г разтопен тъмен шоколад
500 г ягоди, нарязани на филийки

за глазурата:
1 с. л. желатин
200 г цели ягоди
2 с. л. конфитюр от ягоди


Начин на приготвяне:
1. Бисквитите се смилат и се смесват с мекото масло. Сместа се притиска плътно по дъното на форма за печене с подвижни стени, застлана с хартия за печене. Запича се за 15 мин. във фурна загрята до 180° С и се охлажда.
2. Желатинът за ментовия слой се разбърква с водата и когато набъбне се разтопява в микровълновата фурна или на водна баня.
3. Крем-сиренето се разбива заедно с двата вида сметана, ментата и пудрата захар.
4. Белтъците се разбиват на сняг със захарта на кристали. Добавят се към ментовата смес. Слага се желатинът, разбърква се добре и се сипва върху кората. Охлажда се, докато се втвърди.
5. Сладкишът се намазва с шоколада и върху него се подреждат резенчетата ягоди.
6. Желатинът за глазурата се накисва с 4 с. л. студена вода и се разтопява в микровълновата фурна или на водна баня. Целите ягоди се пасират с конфитюра и 100 мл топла вода, добавя се желатинът и с тази глазура се заливат резенчетата ягоди. Сладкишът се охлажда.

Източник: menumag.bg
 

More from View Sofia

More Food