Следва

Тази седмица избрахме за теб: 3 книги, които си струва да прочетеш

В двореца - 114 филма влизат в селекцията на фестивала за късометражно кино

Числото 114 е голямо, но в него влизат филми от 39 държави. Българските продукции преминали селекцията са 29...

Movies & TV преди 12 години

114 филма. От тях 65 игрални и 10 анимационни, 29 документални, 10 експериментални. Богата селеция е по повод деветото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, а 93 от заглавията ще се показват в България за първи път.



Числото 114 е голямо, но в него влизат филми от 39 държави. Българските продукции преминали селекцията са 29, което превръща страната ни в основен претендент за “Балчишкото злато”.

Класацията следват Германия с девет, а Франция и Англия са с по осем кандидата.

Част от богатата програма, която се представя по време на 9-то издание на фестивала, са номинираният за „Оскар” филм „Кави”.

Филмът впечатлява с вълнуваща история за момче, което иска да играе крикет. Вместо това обаче, Кави е принуден да работи в тухларна в Индия, за да изкарва прехраната си. Пред него стои решение, касаещо робството днес – оцеляваш, приемайки съдбата си, или се бориш, без да си сигурен какво ще постигнеш и на каква цена.

Участват още кипърският мюзикъл „Песента на сирената”, филмът „Този, който прави дъжд” - копродукция между Исландия и Монголия, „Когато пада нощта” от Сингапур и колумбийският филм „200 минути”.

Най-голям интерес има сред кандидатстващите с игрални филми, които са 1662. Напредък отбелязват и документалните продукции, които тази година са 1108. 593 от кандидатствалите за конкурсните програми са анимации, сериозен ръст бележи категорията Експериментални – с 316 кандидати.

Авторите и продуцентите на селектираните филми ще пристигнат в Балчик, за да представят лично продукциите си и да бъдат оценени от утвърдени представители на индустрията. Деветото издание на фестивала „В Двореца” се журира изключително от дами - 11 дами, сред които Линда Олшевски (селекционер на Американската филмова академия), Санди Сисел (кинооператор, отличена с награда за цялостен принос към киното), Малгожата Потоцка (емблематична за полското кино актриса), и др.

С пълния списък на участниците в конкурсните програми можете да се запознаете на сайта на Международния фестивал „В Двореца” – www.inthepalace.com.
 

More from View Sofia

More Movies & TV