Защо трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да посетиш изложбата "Портрети" на Емил Стойчев

Над 27 великолепни произведения на Емил Стойчев ще бъдат показани в изложбата „Портрети” на 18 май (сряда)...

Защото е великолепен живописец, чиито картини са собственост на частни колекции в Европа и по света. Защото майсторството му е уникално, а цветовете направо омагьосващи... и заради още много други неща, за които става дума по-долу в текста.

Над 27 великолепни произведения на Емил Стойчев ще бъдат показани в изложбата „Портрети” на 18 май (сряда) от 18.00 часа в галерия „Академия“.

Именития худоцник Емил Стойчев е удостоен с Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия.

Всички работи в изложбата са създадени в периода 1950 – 2011 година, а експозицията е съставена от личната колекция на Емил Стойчев. Сред творбите е и първият автопортрет на големия живописец, създаден на 15-годишна възраст, т.е в годината 1950.

„Наистина цяла вселена! Това е, което ни поразява. Както в киното, още при първия кадър разпознаваме Фелини, или в случая по-подходящо е сравнението с Бунуел. Влизаме в един толкова уникален свят, несравним с никой друг - този на Емил Стойчев. Този свят е обогатен от сюрреализма, от богатите и цветни традиции на бълграрската живопис, от експресионистичните или по-точно казано от реалистичните вдъхновения, става въпрос за един „магически реализъм“, термин, с който определяме южноамериканската литература от втората половина на ХХ век: персонажи, съществуващи в един исторически и политически контекст, където рационалното и нереалното се докосват, за да конструират странен театър, който същевременно чувстваме близък.“ са думи на Ив СЕН-ЖУР - Президент на Гран Пале.

Емил Стойчев има десетки изложби у нас и в чужбина, както и отличия за майсторството си.

Негови самостоятелни експозиции са излагани в Берлин, Брюксел, Кипър, Япония, Люксембург, Мадрид, Париж, Прага, Сен Тропе, Швейцария, Варшава, Виена, САЩ, Националната галерия в Баку.

Има Награда на София за живопис през 1967 година и още Гранд при на биенале в Полша – 1975; Награда на журито в Кан-сюр-мер 1981; Гранд при „Владимир Димитров – Майстора“ – 1979, 1985; Втора награда за портрет град Родом, Полша – 1987; Гранд при „Златен Езоп“ – 1989; Орден „Стара планина“ I степен – 2003; Доктор хонорис кауза на Националната художествена академия – 2010; Орден „Св.св. Кирил и Методий“ – огърлие – 2010.

Някои от картините му са притежание на частни колекции в Европа, Америка и Япония и е единственият български автор, представен в каталога на аукционна къща "Друо".

18 май, сряда,
19.00 часа
Галерия Академия

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia