Следва

News Екстаз в четвъртък: Кой пее със Скарлет; какво открадна Бийонсе; кой задигна бижутата на бившата първа дама

Приказки от панаира. Съвременното изкуство като широко отворени очи

Българските участия в международни фестивали и конкурси, където мерим сили със световните режисьори...

Events преди 12 години

Българските участия в международни фестивали и конкурси, където мерим сили със световните режисьори, дизайнери и артисти, оставиха нова следа - този път е във Виена на панаира за съвременно изкуство Viennafair.

За него ни разказва специалният репортаж на Таня Иванова, нежният глас от ефира на Jazz FM.

По-малко от месец остава до началото на най-внушителния панаир за съвременно изкуство в света през последните 40 години – този в Базел, който ще събере на едно място луксозни произведения, ексцентрични колекционери и купища пари, които обикновеният човек е трудно да си представи, че би изхарчил за “счупен” стол, например, който дори не се побира в хола му.

Далеч по-скромен, но пълен с очарование беше панаирът, който миналата седмица се проведе за седми път във Виена – Viennafair.



След като платиш 17 евро за своя дневен билет и прекрачиш прага на изложбеното пространство в Конгресния център, попадаш в нещо като свят на неограничените възможности, свят, който непрекъснато държи очите ти широко отворени. В самото начало те посрещат просто бели стени, които отделят стотиците галерии – участници в панаира. Тази година те идват от над 20 европейски държави и всяка е селектирала авторите и произведенията, с които най-много се гордее.


Една от работите на българския художник Камен Стоянов, който живее и работи във Виена. Камен е провокиран от стойка за билборд до летището в София

Веднага ти става приятно, когато разбереш, че тук са галерия “Сариев” от Пловдив, представяща Правдолюб Иванов; художниците Иван Мудов и Камен Стоянов; кураторите Яра Бубнова и Десислава Димова. Изобщо българското присъствие е осезаемо. Не рядко се чува българска реч, защото във Виена живеят доста наши сънародници.


Веселина Сариева от галерия “Сариев” до закачлива работа на Правдолюб Иванов, създадена специално за Viennafair

Изложението те държи любопитен от началото до края. Тук можеш да видиш всичко – от красиви скулптури, разказващи приказни истории до създадените с много чувство за хумор диня, която ще се взриви всеки момент и помпа, черпеща вода от кофа. Не са за подминаване големи живописни платна, които имат много общо с фотографиите от скрина ти; човек, създаден от бодили с еректирал пенис и положен в аквариум и т. н.



Ако в един момент се почувстваш натоварен от изкуството и размислите върху него, винаги можеш да си отдъхнеш – в обособените бюфети с примамливи сандвичи и виенски сладкиши, да си вземеш безплатна вода и да поседнеш отстрани сред саксии с цветя сякаш отдъхваш сред природата или да напазаруваш набързо от непретенциозно оформената книжарница в средата на залата.


Място за отдих

Панаирът тази година прави крачка напред в своето развитие, като променя концепцията си. Viennafair винаги е бил ориентиран към изкуството от Източна и Централна Европа, но този път, както казва кураторката Яра Бубнова: “Не се предлага изкуство само за богати хора, а и работи, които говорят за някакви специфични проблеми.” Ако си решил да обогатиш колекцията си, то вариантите са разнообразни. Можеш да си купиш нещо красиво и не толкова скъпо, а може и да поизпразниш портфейла си. В края на изложението все по-често се забелязваха червени точки върху произведенията.


Красивите скулптури на Валтер Мородер, всяка от които беше продадена на цена от 28 000 евро

Четири дни визуални удоволствия, увлекателни разговори за изкуство и няколко чаши вино – така накратко може да се обобщи Viennafair. За участниците в събитието – галеристи и художници, това са дни за усилена работа, но и много партита, а за посетителите остава спомена от провокацията и необичайните срещи, които се помнят за цял живот, но това е една друга история.

А още една много любопитна история ще ти разкаже интервюто на Таня Иванова с атрактивната двойка художници Ева и Аделе. Чети утре на страниците на ViewSofia!
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.