Следва

Щрак! Ники и Алисия хванати за ръчичка

Употребата на кича като изразно средство. Дуото Ева и Аделе на Viennafair

Обещахме ти, че след като ти предствим Viennafair отблизо, ще те запознаем и с едно много интересно ...

Лица преди 12 години

Обещахме ти, че след като ти предствим Viennafair отблизо, ще те запознаем и с едно много интересно дамско дуо артисти, които не би срещнал просто така на улицата.

За панаира на изкуството и атрактивната двойка художници Ева и Аделе разказва специално за ViewSofia Таня Иванова от Jazz FM.


С атрактивната двойка художници Ева и Аделе се запознахме по време на изложението за съвременно изкуство Viennafair, което се проведе в средата на месец май. Интересно е да наблюдаваш реакциите, когато съпружеската двойка минава наблизо. От една страна ти става неудобно да се втренчиш като всички останали, от друга, не можеш да устоиш на изкушението да огледаш подробно нещо, което буквално приковава погледа ти.

Ева и Аделе събират очите на публиката от години. Около артистите винаги има тълпи, едни хора искат да се снимат с тях, други имат въпроси, но никой не е безразличен.

С голи глави, силен, крещящ грим, ярки рокли с множество драперии, кукленски чанти от кожа с косъм, декорирани с камъни – това са само част от изразните средства, с които Ева и Аделе превръщат самите себе си в ходещи произведения на изкуството. Работите на дуото, често на ръба на кича, а понякога и отвъд него, задават сложни въпроси за половите и сексуални прегради, за ролите на мъжа и жената, за нарцистичното отношение към себе си, за изкуството като начин на живот и обратното.

Какво споделят Ева и Аделе за съвместния си път, за провокациите и експериментите в творчеството си и за своите вдъхновения, четете по-долу в ексклузивно интервю за Viewsofia.

V. S. Как се срещнахте?
Ева:
Създадохме нашата машина за пътешествия през 1989 г. в Берлин.

V. S. Защо решихте да изглеждате по този провокативен начин?
Аделе:
Артистите винаги искат да провокират. Това е артистично решение и позиция. Сърцевината на нашата работа е преминаване отвъд границите на пола.

V. S. Как по друг начин бихте описали изкуството, което правите?
Аделе:
Не е наша работа да описваме себе си.
Ева: Основното за нашата работа е взаимността, участието на другите.

V. S. Какви са влиянията ви, какво ви вдъхновява?
Аделе:
Светът, днешният ден, времето, в което живеем. Ние правим съвместно изкуство и смятаме, че самите ние вдъхновяваме света, особено когато говорим за сила, власт, решения и лична изобретателност.
Ева: Животът.

V. S. Какво намирате за най-привлекателно в женския свят?
Ева:
Ние имаме собствен пол и той не е нито мъжки, нито женски. Той е комбинация от двете. Вие виждате – нашите голи глави са символ на мъжкото, а телата ни са женски.

V. S. Интересно ли ви е да наблюдавате реакциите на хората, когато ви видят за първи път?
Ева:
Мисля, че за хората е по-интересно отколкото за нас.
Аделе: Като артист ти създаваш различни произведения и ги представяш на света. Непрекъснато продължаваш да правиш своите неща, да вършиш своята работа – тя е напълно независима от реакциите на останалите.

V. S. Имате ли някакви ограничения? Знаете ли къде е пределът на експеримента с вашите тела, мисли и т.н.?
Аделе:
Един от принципите на нашето изкуство е да преминаваме отвъд границите на пола. Това е начинът, по който живеем. Като артист ти имаш своето виждане, мечти и концепция и правиш нещата, както ги разбираш.
Ева: Ние правим това изкуство 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

V. S. Какво е за вас изкуството – начин на мислене, начин на живот или...?
Ева и Аделе (единодушно):
Взаимност.

На снимката най-горе: Инсталация на Ева и Аделе, направена от обувки, носени от артистите и облепени със станиол.
 

More from View Sofia

More Лица