Следва

Outfit - Ива Екимова

Face to Face - Никола Борисов

Никола Борисов е роден в София през 1980 година. Живее между София и Милано и работи като фотограф за прочути женски...

Interviews преди 16 години
Никола Борисов<@SITE_URLstrong> е роден в София през 1980 година. От 1999 е в Милано, където завършва Политически науки и международна икономика. Във времето, когато е студент, той открива страстта си към фотографията и постепенно е завлядян напълно от магията. Живее между София и Милано, и работи като фотограф за прочути женски издания и световни модни марки, въпреки че голямата му страст си остават репортажите и уличната фотография. 
В интервю за ViewSofia, той сподели още някои подробности за себе си.

VS: Чувстваш ли се комфортно с името си?<@SITE_URLstrong>
НБ:<@SITE_URLstrong> Разбира се, защо да не се?! Ако имаш предвид дали на някого му прави впечатление славянското ми име и дали ми е пречка – не, най-много хората да проявят учтиво любопитство. На никого не му пука откъде си, ако си вършиш добре работата. Само понякога трудно ми произнасят фамилията.

VS: Колко трябва да вкараш в инициалите си, за да почнат да работят за теб?
НБ:<@SITE_URLstrong> Адски много. Няколко години къртовски и нископлатен труд, борба със зъби, нокти и лакти, плюс много лишения от всякакво естество... Питай ме след време дали си е заслужавало.

VS: Черно-бяла или цветна е твоята истина?
НБ:<@SITE_URLstrong> Чернобяла. Цветовете само разсейват от истинската същност на нещата.

VS: А сънищата ти?
НБ:<@SITE_URLstrong> Аз явно съм човек с бедно въображение, тъй като не сънувам :-). 

VS: Ако имаш възможност да снимаш една-единствена жена, коя ще е тя?
НБ:<@SITE_URLstrong> Ъъм... Знам отговора на този въпрос, но не мога да ти го кажа, защото всички други жени, които снимам, ще се обидят, а ти не искаш това, нали?

VS: А мъж?
НБ:<@SITE_URLstrong> Мъжете са ми безинтересни за снимане, рунтави примати... Жените, които снимам са красиви, нежни и феерични, и ме вдъхновяват.

VS: Ако не беше фотограф, какъв щеще да си?
НБ:<@SITE_URLstrong> Писател, предполагам, въпреки че и това няма нищо общо с образованието ми. Обичам да пиша. Или пътешественик. Или космонавт, откъде да знам. Но това няма никакво значение, тъй като откакто си намерих призванието, съм един много щастлив човек.

VS: Колко голямо е разстоянието между фотографа и модела?<@SITE_URLstrong>
НБ:<@SITE_URLstrong> Физическото - понякога десетина метра, понякога слой епидермис. Зависи :-).  А иначе.... За да станат нещата на ниво, трябва задължително да има симбиоза и хармония между двамата, тогава всичко се получава от самосебе си, без усилия.

VS: Влюбването в модела част ли е от творческото вдъхновение?<@SITE_URLstrong>
НБ:<@SITE_URLstrong> Не е задължително, но помага много. В началото беше адски изтощително психически, губех си главата на всеки десетина дни, нали съм Везна...  И става едно сложно, сложно...

VS: Кой номер обувки носиш, без да ти стискат? Марката им?
НБ:<@SITE_URLstrong> 44@SITE_URL45, марката ми е абсолютно безразлична. В този ред на мисли, ти какво бельо носиш, щом ще се питаме такива работи? :-)

VS: Софийски или Милански пейзаж?
НБ:<@SITE_URLstrong> Ами двата града са много подобни и еднакво сиви и скучни, любимото ми място е Лисабон, влюбен съм в този град. На второ място Париж.

VS: Твоят София - кадър?<@SITE_URLstrong>
НБ:<@SITE_URLstrong> Май нямам, не обичам да снимам в София, грозноватичка и тъжна е - сиво, прашно, дупчесто, ръждиво и депресиращо, с тия зловещи панелени блокове, разпадащи се сгради, бездомни кучета и крайни квартали, които са кръстоска между Оруел, Кустурица и солидна щипка Ориент...

VS: Следващата ти корица?
НБ:<@SITE_URLstrong> О, не знам. Каквато дойде, иска ми се да е на Vogue, но ми е раничко още.

More from View Sofia

More Interviews