Следва

Питай дерматолога Сандра Мет с помощта на ViewSofia. Задай въпроси, на които искаш да получиш експертен отговор

Важните стъпки към добрия грим според най-влиятелния гримьор в света - Пат Макграт

Сбогом на обзцветяването и неглижирането им, слава Богу...

Hair преди 12 години

Pat McGrath е, да си го кажем направо, най-влиятелният гримьор в света в момента. Чернокожата майсторка на четките за лице е едно от най-важните присъствия в бекстейджа на всяко определящо за следващия сезон дефиле. В частност за есента на 2011 тя гримира моделите на, обърни внимание, Balenciaga, Prada, Miu Miu, Loius Vuitton, Calvin Klein, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Loewe, Versace, Stella Mccartney, Nina Ricci, Lanvin, и съвсем естествено постави основите в тенденциите на грима на всички ни за идните 2 хладни сезона.

Самата тя илюстрира пред американско издание какви конкретно са правилата на добре гримираното лице, свеждайки най-важното до:

Веждите:
особено силно подчертани и дори натъртени. Сбогом на обзцветяването и неглижирането им, слава Богу. За да направиш хубави, дебели вежди използваш по равно кафяв молив и пудра, като в перфектния случай разполагаш с два нюанса на кафявото за перфектен резултат, все едно всеки косъм е сресан поотделно. Когато работи с модели с дълго изсветлявани вежди, Макграт и екипът й използват също и спирала, за да подчертаят веждите.

В ревютата с главен гримьор Пат най-силно акцентирани бяха веждите при Баленсиага, в отделни случаи дори смело оцветени в синьо, както и при Живанши, където, макар и по-естествени като краен ефект, веждите отново впечатляват със силно изразен ефект на прилежно "сресване".


Prada; Gucci

При Прада веждите са абсолютно идентични на цвета на косата на моделите /някои от моделките трябваше да боядисат веждите си за целта/, докато при Долче и Габана тези с по-мъжка "кройка" отстъпват на много женствените, арковидни вежди.

След толкова важните за изражението вежди, МакГрат се спира на очната линия, за която първата дама на грима е категорична, че през есента и зимата ще е строго графична. При Louis Vuitton, например, окото е очертано с тънка, супер остра като форма линия, докато при Ланвен очите са очертани подчертано непрофесионално, оставяйки усещането, че моделите са се гримирали сами. Любителите на спиралата ще са щастливи да разберат, че за разлика от предходните години, когато бе модерно спирала да се поставя само на горните мигли, през есента на 2011-та ще се изисква щедрото й използване както отгоре така и отдолу на клепача с идеята да се придаде на окото ефекта на рамка, много характерен при Гучи и Миу Миу. Характерното е, че при използването на толкова много напластен туш, останалите тонове при грима на очите са обрани, деликатни като цвят.

При скулите се натъкваме на две крайности. При едните бузите са розови и свежи, като при Прада, така, че да придадат на моделите свеж вид. При Версаче този ефект е дори подсилен с руж по цялото лице, което, признаваме, стои секси, макар и една идея прекалено. При другите майстори на стила, лицата са бледи, почти безкръвни, което ние приемаме с охота за студените дни.


Loewe, Valentino

Гвоздеят на програмата обаче се явяват устните. При тях важи с пълна сила Всичко или Нищо. Приеми го като втрещяващо, ярко и бляскаво бургундско червено при Gucci, матов, гъст шоколад при Loewe, ярко коралово с идея ярко розово при Nina Ricci или, обратното, чисто голи устни, като при D&G и Valentino. За да постигне този гол ефект, Пат обикновено набляга на предварителното ексфолиране на устните на моделите и силното им подхранване с балсам. Между другото, освен голи устни, на мода ще бъдат също и "голите" очи, идея, за която стигат много светли, почти невидими сенки за очи с добро качество, така, както ни показаха Valentino и Givenchy.

В заключение на "откраднатата красота" е важно пак да подчертаем: нищо няма да е същото без перфектния тен като основа. Никакви недостатъци не се допускат, тена е равен и ненатрапчив. Истина, която знаем до болка, но никога не е излишно да си напомним пак.

More from View Sofia

More Hair